Evropa Evropa AČCKA: Nelegální imigranti na ostrově Kos se nenacházejí v turistických letoviscích

AČCKA: Nelegální imigranti na ostrově Kos se nenacházejí v turistických letoviscích

01aturecko kemer_hydros_foto_zdroj_newtravelcz

Vzhledem k informacím, že někteří zákazníci cestovních kanceláří požadují bezplatné zrušení zájezdu na ostrov Kos v Řecku z důvodu výše uvedeného článku sdělujeme, že aktuální situaci na ostrově ověřujeme a již jsme požádali MZV ČR k jejich vyjádření.


Věříme, že řecká vláda se k záležitosti postaví pozitivně a zajistí naprostou bezpečnost turistů.

 

Podle okamžitých informací od cestovních kanceláří, turisté pobývající na ostrově Kos v současné době nejsou ohroženi na životě, zdraví ani majetku. Uprchlíci nelegálně přijíždějící na ostrov jsou dopraveni pod dohledem místní policie na záchytná místa, do uprchlických táborů. Nelegální imigranti se nenacházejí v turistických letoviscích, takže klienti cestující do hotelových resortů se s nimi nesetkají. Pro Řeky žijící na ostrovech je cestovní ruch základním živobytím, proto si sami Řekové bezpečnost uhlídají. V současné době nemáme jedinou informaci, že by bezpečnost turistů byla na ostrově jakkoliv ohrožena.

 

Předpokládáme, že s problematikou nelegálních imigrantů se bude v budoucnu potýkat celá Evropa. Jiné země EU zažívají příliv uprchlíků již několik let a přitom nedochází ke kontaktu s turisty a turisté cestují do těchto zemí bez omezení. Je čistě na uvážení zákazníka, kam se rozhodne cestovat či nikoliv.

 

Přeji pěkný a úspěšný den,

Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA),