TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Putování údolím Gasteinu: zvláštní síly existují

Putování údolím Gasteinu: zvláštní síly existují

0ebzxto1rh1nlwa5 gargzxqlzxq1sbljlzzwzv30gqjd8ghjr2utp-sgdslng3gjqqz7ja

Jdeme budoucnosti s důvěrou naproti, až tam, kam nás zavedou naše objevitelská srdce. Do nitra Gasteinu, údolí, dýchajícího zdravím, dechberoucího horského světa, který srší originalitou. Tento svět udržuje tělo i duši v rovnováze svou alpskou silou.

Prastaré skály a léčivá voda, pestrý les a nejčistší vzduch: údolí Gasteinu je světem zážitků a dobrodružství, místem k životu a ozdravění, přírodním kosmem nejzachovalejšího druhu, který leží v nejdelším údolí pohoří Taur.

Alpská síla má v horách mnoho tváří

Hory v údolí Gasteinu jsou vrcholem ve skutečném i přeneseném smyslu. Umožňují rozhled a předvídavost, osvěžení a zábavu, odpočinek i odloučení. Síť šesti set kilometrů turistických stezek, patřících do národního parku Vysoké Taury, je zlatý hřebem pro všechny, kteří chtějí zažít hory jako místo zvláštní síly. Možnosti jsou nepřeberné a síť stezek je mimořádně různorodá, stejně jako prožitky, které tu zažijete. Můžete vybírat od nenáročných vysokohorských túr po lesních stezkách, až po těžké horské a vrcholové trasy.

Hora Graukogel je známá výskytem staletých borovic, které jsou staré i tři sta let. Pokud chcete objevovat královny Alp, nemusíte chodit nikam daleko. Lesy obklopují dokonce i horskou stanici, cítíte tu jejich působivé hmatatelné léčebné účinky. Zdejší hvozdy dokáží zklidňovat tlukot srdce a inspirovat mysl. V oblasti Schlossalm vaši pozornost upoutají skály, které připomínají mystické skalní tvory. Najdete tu šest ferrat ve všech stupních obtížnosti, horolezeckou zahradu a naučnou stezku, na které se naučíte chodit po skalách a bezpečně se pohybovat po skalnatém povrchu. Velkolepý zážitek prožijete na Stubnerkogelu, fantastické hoře s neuvěřitelným výhledem.

Při procházce po visutém mostě, dlouhém sto čtyřicet metrů, stoupne pořádně každému adrenalin. Přímo naproti vyhlídkové plošině "Glocknerblick" se otevírá neobyčejný výhled na nejvyšší horu Rakouska Großglockner (3 798 m). Pokud naopak hledáte samotu a klidný, velkolepý horský zážitek, odhalují se vám v horách Gasteinu téměř nekonečné možnosti. Tato horská magie je mimochodem nejkrásnější brzy ráno. Pokud vyrazíte před východem slunce, zažijete údolí čerstvě probuzené ze spánku, se vznášející se ranní mlhou, padající přes temně zelené husté lesy, ze kterých dýchá neuvěřitelně čerstvý vzduch. Nový den v horách pocítíte s prvními hřejivými paprsky slunce, které pomalu šplhají na okolní vrcholky hor. Místní hory vyzařují zvláštní mocnou sílu. Pokud ji chcete zažít, využijte kartu Almorama, která propojuje nejrůznější individuální volnočasové aktivity čtyř hor plných krásných okamžiků - Stubnerkogelu, Schlossalmu, Graukogelu a Fulsecku.

Putujte s člověkem přírody na místa síly

Hory jsou místa síly. Ten, kdo přesně ví, kde se tyto speciální síly projevují, a kdo dělá přírodu srozumitelnou a hmatatelnou, je člověk přírody Alfred Silbergasser. Mladí i staří obyvatelé Salcburku jsou jeho životem venku v horách už řadu let bez nadsázky nadšeni. Alfred Silbergasser vede meditace v lese, zve vás k lesnímu koupání v houpací síti a se svými hosty prozkoumává údolí Gasteinu a jeho mocná místa síly. Jedno takové místo objevíte podél záchranného lana v údolí Gasteinu: říčka Gasteiner Ache prochází celým údolím od Schlapperebenkees, místa, kde vyvěrá ve výšce 3 088 metrů. Říčka se vlévá do řeky Salice u Lendu. Podél říčky můžete pocítit tuto alpskou sílu, kterou ještě posiluje takzvaná krajinná litopunktura.

Léčivé a osvěžující vody v údolí Gasteinu

Bad Hofgasteinu se kdysi říkalo alpské Monako. Údolí Gastein je známé svými vodními a termálními prameny. Císař Vilém I., stejně jako císař František Josef I. a císařovna Sissi, byli v těchto okouzlujících lázních častými hosty. Už lázeňští lékaři 19. století popsali toto údolí jako „locus amoenus“, tedy místo, které je “blaženě krásné”, a tím uzdravující. Termální voda Gasteinu obsahuje radon a působí mimořádně blahodárně na chronická onemocnění pohybového aparátu, jako je revma, Bechtěrevova choroba, nebo fibromyalgie. V centru Bad Gasteinu vyvěrá pět milionů litrů této vody z 18 přírodních pramenů, odkud se dál rozvádí do lázeňských center a rehabilitačních zařízení v údolí. Termální voda má u pramene, kde vyvěrá, teplotu až 46 ° C, do lázeňských domů dorazí o teplotě v rozmezí 24-34 ° C.

V Bad Hofgasteinu jsou unikátní také dvě jezera s termální vodou, vhodná ke koupání. Čerstvá voda z hor přitéká do jezer každý den, je nádherně teplá a uzdravující. Léčebné štoly patří k dalším léčebným prostředkům, kterými se Gastein proslavil. Tyto štoly vznikly tak, že se v hoře Radhausberg původně hledalo zlato, místo toho tu ale objevili jedinečné léčivé klima. Do přírodních radonových štol se dostanete podzemním vlakem, který vás zaveze do hloubky dva a půl kilometru do nitra hory. Ve štolách existuje neviditelné radonové záření, je tu 37–41,5 ° C a vlhkost vzduchu 75–100%. Terapie v léčebných štolách se doporučuje zejména u chronických onemocnění pohybového aparátu, dýchacích cest a kůže.