TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Pozvánka: Lázeňské oslavy

Pozvánka: Lázeňské oslavy

101 dsc9145

Jedny z nejstarších moravských lázní, Lázně Teplice nad Bečvou, zahájí 12. května svoji 465. lázeňskou sezónu. Pro návštěvníky je již tradičně připraven bohatý kulturní program - soutěže pro děti i dospělé, koncerty skupin Light & Love, Neřeš, Portless s Kryštofem Michalem, vystoupení folklórních souborů, sokolníci, letečtí modeláři nebo slack show.

Zdejší Odborný léčebný ústav pro kardiorehabilitaci po operacích srdce je prvním zařízením svého druhu v celé České republice. V Lázních Teplice nad Bečvou se také velmi úspěšně léčí nemoci pohybového ústrojí a specializují se zde i na léčbu dětí. 465. slavnostní otevření lázeňské sezóny se ponese v duchu oslav proslulé minerální vody, známé také jako „teplická kyselka“, která se zahřátá používá k vanovým koupelím.

Díky svému vysokému obsahu oxidu uhličitého má vynikající účinky nejen při léčbě srdce a cév, ale také pohybového aparátu, nervových onemocnění a civilizačních chorob, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Z mostu pro pěší, který tvoří dominantu malebného lázeňského údolí, je možno pozorovat bublinky oxidu uhličitého volně vyvěrajícího v korytě řeky Bečvy.

„Srdečně zveme všechny, aby si vychutnali krásu našich lázní, pobavili se a zjistili, co všechno umíme. Lázně dnes už nejsou pouze o pooperačních záležitostech a léčebných pobytech, ale nabízejí také širokou škálu krátkodobých relaxačních pobytů a wellnessových procedur“, dodává Ing. Sabina Kodlová, obchodní ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou.

Pro ty, kdo se nepotřebují léčit, ale hledají spíš relaxaci a odpočinek, jsou připraveny kratší tematické pobyty, jako je například Zadáno ženám, Zadáno mužům nebo Lázeňské rozmazlování s příjemnými uvolňujícími procedurami, koupelemi, vířivými lázněmi, masážemi a zábaly. A na konec ještě jedno doporučení, v Teplicích nad Bečvou si určitě nenechte ujít polárium Arktika. Chladová terapie s teplotami až minus 120 °C má blahodárné účinky na pohybový aparát, artrózu, revma, bolesti kloubů a kožní nemoci, celkově regeneruje organizmus a posiluje imunitní systém.

PROGRAM oslav:

Oslavy otevírání 465. lázeňské sezóny v Teplicích nad Bečvou, které se řadí mezi jedny z nejstarších moravských lázní, se uskuteční v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18 hodin. Připraven je bohatý kulturně-společenský program pro děti i dospělé. Návštěvníci se mohou těšit na řemeslné trhy, stánky s občerstvením, přehlídku leteckých modelářů nebo na práci sokolníků s dravci. Velmi atraktivní bude jistě i akrobatická „slack show“ – výbušná smršť salt, otoček a jiných triků a kombinací na laně. Na děti čeká řada soutěží a workshopů, skákací hrad a pro ty nejmenší je připraveno divadélko s klaunem. Pro milovníky dobré hudby jsou nachystána vystoupení Moravské Veselky, folklorních souborů, koncerty kapel Light & Love, Neřeš nebo Portless s Kryštofem Michalem. V rámci oslav bude také možno absolvovat bezplatně některá lékařská vyšetření jako například měření tlaku nebo ochutnat léčivou teplickou kyselku. V tento den proběhne také razítková soutěž o hodnotné ceny, kde hlavní výhrou bude relaxační pobyt v lázních. Na okružní trase z areálu lázní do historického centra Hranic bude jezdit po celý den autovláček.

Historie lázní je bohatá, lidé za místními prameny jezdí už po staletí. První zmínka o lázních a „hranické teplici“ se objevuje v roce 1520, kdy se tu léčil Vilém z Pernštejna, který byl sužován dnou v nohou. Základy zdejšího lázeňství zřejmě v roce 1553 položil majitel hranického panství Jan Kropáč z Nevědomí, který při pátrání po železné rudě u řeky Bečvy narazil na vodní prameny. Vodu nechal svést do vydlážděné zastřešené jámy a pro větší pohodlí hostů nechal v blízkosti postavit hostinec. Od 16. století lázně navštěvovali šlechtici moravských i českých zemí.

Nebývalý rozkvět zažily Teplice v období první republiky. Teplické prameny se v této době začaly využívat především pro léčbu srdce a cévních chorob. Ve třicátých letech 20. století lázně prošly pod vedením architekta Karla Kotase rozsáhlou přestavbou, ze které pochází i dnešní dominanta Teplic nad Bečvou, lázeňský dům Bečva. Z třicátých letech pochází také další architektonický skvost, lázeňský dům Praha, unikátní funkcionalistická budova, která dodnes slouží klientům preferujícím stylové luxusní ubytování. _________________________________________________________________________________

Časná léčba v Lázních Teplice nad Bečvou, která bezprostředně navazuje na náročné srdeční operace, úspěšně pomáhá pacientům k návratu do běžného života. Kromě klasických léčebných pobytů hrazených zdravotními pojišťovnami se tyto lázně díky prostředí, ve kterém se nacházejí, stávají také vyhledávaným cílem pro pobyty sloužící k odpočinku a načerpání nových sil ze strany samoplátců. Oblíbený je například osmidenní Léčebný pobyt pro klienty s hypertenzí, který je určen lidem, léčícím se s vysokým krevním tlakem. Pacientům, bojujícím s bolestmi kloubů, páteře a neurologickými obtížemi, je určena Léčba pohybového aparátu a nervových onemocnění, která uleví od bolestí kloubů, páteře a neurologických obtíží. Letošní novinkou Lázní Teplice nad Bečvou je Lázeňská terapie při křečových žilách. Tento program byl sestaven tak, aby zmírňoval otoky, napětí a bolesti v dolních končetinách, postižených křečovými žilami. Závěrem ještě zmíníme týdenní Malý léčebný pobyt pro klienty, kteří akutně netrpí žádnými problémy, ale starají se o sebe spíše preventivně. Více na: www.ltnb.cz.