TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Podzimní wellness frčí. Je libo tradiční Maďarsko, blízké Polsko nebo opomíjené Slovinsko

Podzimní wellness frčí. Je libo tradiční Maďarsko, blízké Polsko nebo opomíjené Slovinsko

img 0310

Podzimní wellness dovolená už má dlouhou tradici a velkému zájmu se těší i letos. Podle dat cestovní agentury Invia činí letošní nárůst wellness pobytů skoro 40 procent. Češi míří nejčastěji do tradičního Maďarska, ale i do tuzemských lázní a na Slovensko.

Pobývají zde průměrně čtyři až pět dní, dopravují se po vlastní ose a za pobyty utratí průměrně okolo 5 až 6 tisíc korun. Věděli jste, že skvělé lázně ale najdete i v Polsku nebo na Slovinsku? K wellness pobytům dnes patří i gurmánské zážitky. Co během pobytů ochutnat z lokálních specialit vám doporučíme v následujícím článku.

Tak jako je pro české cestovatele typickým spojením pro letní dovolenou moře a pláže, tu podzimní si čím dál častěji nedokážou představit bez lázní a wellness.

„Letos jsme u wellness pobytů zaznamenali téměř 40procentní nárůst. Jednoznačně mezi nimi vedou zájezdy do Maďarska, které vybírají v 60 procentech případů. Druhá příčka pak patří tuzemsku s 33 procenty, následuje Slovensko se 7 procenty,“ uvádí Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury.

Průměrná cena prodaných zájezdů do Maďarska přitom dosahuje 4 800 korun, o tisícovku více zaplatili zájemci o tuzemské pobyty. Na wellness na Slovensko lidé jezdí za průměrně 5 600 korun. Ubytování i dopravu si v drtivé většině cestovatelé zařizují vlastní: vlastní ubytování zvolilo 60 procent cestovatelů, dopravu po vlastní ose pak 87 procent. Z forem stravování je nejoblíbenější polopenze s 60procentním podílem, pětina lidí volí all inclusive. Čeští turisté nejčastěji volí wellness pobyty na 4 až 5 dní. Letos navíc mohou využít den volna navíc, neboť státní svátek 28. října připadá na pondělí. Pro rodiny s dětmi to znamená i den navíc k podzimním prázdninám.

Maďarsko: Lázeňská klasika, která nestárne

Maďarské termální lázně se díky své dlouhé tradici i kvalitním službám těší mimořádné oblibě a jsou jedny z nejnavštěvovanějších na světě. Sárvár, Györ, Bükfürdó, Mosonmagyárovár, Széchényi, to jsou jen některé z těch nejznámějších. Proslulé jsou však také termální lázně Gránit ve městě Zalakaros na jihozápadě země, asi dvě hodiny cesty autem od hlavního města Budapešti a jen pár desítek kilometrů daleko od oblíbeného Balatonu.

„Místní termální voda dosahuje přirozeně až 96 stupňů Celsia a je v celé Evropě jedinečná svým obsahem chloridu sodného a hydrogenuhličitanu. Z místního ubytování doporučujeme například hotel Mendan Magic Spa, který leží jen asi 200 metrů od samotných lázní, disponuje i vlastním wellness centrem. Na ploše celého jednoho čtverečného kilometru si tak můžete užít termální i zážitkové bazény, saunový svět či bohatou nabídku masáží. Hned vedle hotelu pak stojí zdravotnické zařízení s množstvím terapeutických i kosmetických služeb,“ radí Andrea Řezníčková.

Alespoň jeden den určitě věnujte i výletům za skvělou místní gastronomií. V podstatě povinností každého turisty je ochutnat proslulý maďarský guláš, čabajku a langoše. Pokud máte rádi polévky, nevynechejte ani známou rybí polévku halászlé. Výbornou podávají zejména v restauracích u Balatonu. V Budapešti si pestrou škálu maďarských dobrot nakoupíte na tržnicích, kterých je v hlavním městě skutečně plno. Dobré jídlo samozřejmě zapijte některým z proslulých lokálních vín. Pokud je libo něco ostřejšího, nabízí se slavný bylinný likér Unicum Zwack. Jako sladkou tečku si v některé kavárně dejte šomló halušky, krémeš nebo Dobošův dort.

Polsko: Zahřejte se termální lázní i vynikající medovinou

Pokud se vám nechce za wellness dovolenou vyrážet daleko, ale všechny česká i slovenská střediska už máte projetá, upřete svou pozornost na sever. Vyhlášené termální lázně totiž najdete i v Polsku. „Hned za našimi hranicemi jen kousek od Náchoda najdete například známé Kudowa Zdrój, my však doporučujeme vydat se ještě kousek dál směrem na Kladsko do nejmladších polských lázní Polanica Zdrój, jimž se přezdívá ‚perla dolnoslezských lázní‘,“ láká Andrea Řezníčková. Lázně leží v krásné a klidné horské krajině, nedaleko se rozkládá Národní park Stolové hory.

Chráněnou kulturní památkou je i místní lázeňský park, jemuž dominují pestré rododendrony, ale najdete tu i různé chráněné dřeviny, které právě na podzim hýří barvami. Ubytovat se můžete například v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu Nowy Zdrój s vlastní wellness zónou a bohatou nabídkou procedur. Zkusit můžete i akupunkturu nebo luxusní smetanovou lázeň. K wellness pobytům dnes samozřejmě patří i gurmánské zážitky, nabízí se tedy otázka, co si z polské kuchyně nenechat ujít. Sami Poláci by vám pravděpodobně doporučili hlavně pirohy a národní pokrm bigos z kysaného zelí a uzenin.

Podobně jako v Maďarsku si zde užijí také milovníci vydatných polévek, ať už je to polská varianta boršče či polévka z žitného kvásku zvaná žurek. Z dezertů zkuste sladké galaretky z ovocného želé, lívance racuchy a samozřejmě slavné měkké karamelky krówki. Z alkoholických nápojů ochutnejte specifickou vodku Žubrówku a rozhodně i výtečnou zdejší medovinu.

Slovinsko: wellness v podhůří Julských Alp

Jako destinace pro wellness dovolenou je Slovinsko u Čechů dosud poměrně opomíjené, nutno však podotknout, že zcela neprávem. Země se může pochlubit patnácti termálními lázněmi a rovnou 87 termálními prameny. Lázeňství tu má bohatou historii, zdejší termální a léčivé minerální vody využívali už dávní Římané. „Obzvláště krásné lázeňské středisko najdete v podhůří nádherných Julských Alp ve městě Bledu. To navíc leží jen něco málo přes padesát kilometrů od hlavního města Lublaně, kam si tak snadno můžete během pobytu naplánovat výlet,“ radí Andrea Řezníčková.

Ubytovat se můžete v jednom z mnoha bledských hotelů. Skvělé reputaci se těší například čtyřhvězdičkový Rikli Balance (dříve Superior Hotel Golf), který má za sebou nedávnou rekonstrukci, takže uspokojí i náročnější klientelu. Hotel nabízí vlastní wellness centrum Živa s vnitřními i vnějšími termálními bazény a řadou wellness a kosmetických procedur.

Svou relaxační dovolenou můžete snadno propojit i s turistikou, Bled totiž leží těsně u hranice Triglavského národního parku, kde se můžete kochat úchvatnou horskou přírodou s množstvím jezer a vodopádů. Za kratší výlet stojí i dominanta města Bled: Bledský hrad. Ten stojí na vysoké skále přímo nad Bledským jezerem a pokocháte se z něj přímo luxusním výhledem. Až vám po wellness procedurách či výletech po okolí vyhládne, stavte se v některé z místních kaváren na slavném slovinském dezertu blejska kremna rezina, který pochází právě z bledského regionu.

Doplnit ho můžete neméně oblíbeným zákuskem prekmurska gibanica nebo ořechovou rolkou poticou. A které další místní speciality ochutnat? Oblíbené jsou třeba na sladko i na slano připravované roládky štruklji, raviolám podobné žlikrofi či typická slovinská polévka jota. Výborné jsou také místní uzeniny – rozhodně nevynechejte proslulou kranjskou klobásu, která je slovinským chráněným produktem – sýry a víno.