TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Návštěvnost Čechů a Slováků v Karlových Varech brzdí 3 stereotypy

Návštěvnost Čechů a Slováků v Karlových Varech brzdí 3 stereotypy

vridlo

Přiznejte si - kolikrát v životě jste byli v Karlových Varech? Většina Slováků a možná i Čechů nikdy. Mnozí zas byly pouze na Karlovarském filmovém festivalu, ale slasti lázeňského pobytu neochutnali. Tudíž je načase přestat si namlouvat zástupné argumenty a prohlédnout si tenhle krásný kout Česka, který uznává celý svět.

Stojí to za pár hodin jízdy a cenu, která je srovnatelná s jinými, daleko méně známými lázněmi.

V souvislosti s Karlovými Vary se v posledních letech vžili 3 klišé: že jsou plné Rusů, drahé a daleko. Tyto stereotypy však nejsou pravdivé, nebo jsou pravdivé pouze zčásti a relativně.

"Ruská klientela v současnosti netvoří ani zdaleka početnou většinu. V roce 2014 jsme u nás přivítali 11 027 osob, z toho bylo 4613 z Ruska. Rusové tak loni tvořili nejpočetnější skupinu, ale bylo jich zde cca 40 % ze všech návštěvníků. Je pravdou, že už loni došlo k určitému poklesu ruské klientely v důsledku poklesu kurzu rublu a dopadu událostí kolem východní Ukrajiny. V prvním pololetí letošního roku pokles Rusů pokračoval. Naše společnost však stojí o všechny klienty. Přivítali bychom větší počet domácích návštěvníků, ale i návštěvníků ze Slovenska. V současnosti sice české lázně zažívají oživení po chudých letech, kdy byly do značné míry ovlivněny restriktivní vyhláškou indikačního seznamu, ale na jejich počtech v rámci Karlových Varů se to příliš neprojevilo. Zde za posledních 15 let česká klientela netvořila většinu a má bohužel zafixováno, že Karlovy Vary jsou jen pro rusky mluvící klienty. Naše společnost však byla a je otevřena každému návštěvníkovi. V prvním pololetí 2015 jsme zaznamenali menší zvýšení počtu českých klientů, což však výpadek ruských nenahradí," říká Jiří Sluka z místních lázní.

Dále poukázal na to, že Slováci chodí do Karlových Varů zatím méně, no Bohemia-lázně mají zájem také o tuto klientelu. Legislativa Evropské unie Slovákům umožňuje požádat i o proplacení pobytu v ČR svou zdravotní pojišťovnou. Musí tak však učinit předem a pojišťovna jim uhradí náklady pouze do výše nákladů jako v slovenských lázních. Jako samoplátci však mají pobyty bez administrativních komplikací. Karlovy Vary však nejsou jen pro nemocné. Můžete zde absolvovat i wellness či regenerační pobyty.

"Zde přicházíme k druhému stereotypu a to, že Karlovy Vary jsou drahé. Není to pravda, klienti si mohou dopřát světoznámé lázně za přijatelné ceny. V nabídce jsou lázeňské pobyty pro různé cenové možnosti našich klientů, najdou si v nich ubytování i s procedurami již od 1250 Kč (45 eur) na den. Navíc, každý rok mohou využít také nabídku výjimečných mimosezónních cen. Nyní mají na výběr například 7denní pobyt Medical Wellness Energy s plnou penzí a procedurami za cenu od 7500 Kč (277 eur) osoba / pobyt, Relaxace a regenerace - 3 nebo 4denní pobyt s polopenzí a procedurami za cenu od 2770 Kč (102 eur) osoba / pobyt, 8denní pobyt Vitalita 60 + s plnou penzí nebo polopenzí se 14 procedurami za cenu již od 6650 Kč (245 eur) osoba / pobyt. V nabídce je i Odpočinek pro všechny generace a to 7 nebo 14denní pobyt s plnou penzí a 10 procedurami na týden za cenu 1250 Kč (46 eur) osoba / den," vyjmenoval J. Sluka.

Třetím stereotypem je velká vzdálenost.

Ta je však relativní. Poslední rok je k dispozici nejbohatší nabídka dopravy v dějinách. Pokud si jízdenky koupíte v předstihu na internetu, jízdné je velmi přijatelné a pro všechny typy důchodců platí ještě i slevy.

Z Brna můžete být autem v Karlových Varech již za 3 hod. 30 min., z Ostravy za 5 hod. 13 min. a z Bratislavy autem trvá cesta 4 hod. 45 min. (autobusy 6 hod. 45 min.). Nejrychlejší cesta z Brna do Karlových Varů s přestupem v Praze, trvá jen 5 hodin autobusy Gumdrop bus, nebo Eurobus a Student Agency, autobusy Student Agency 5 hodin a 10 minut, vlaky Českých drah 6 hod. 5 min. Z Ostravy do Karlových Varů trvá nejrychlejší cesta vlakem Regiojet s přestupem v Praze na vlak Českých drah (ČD) 7 hod. 6 min, kombinaci vlaků Leo Express a ČD to trvá 6 hod. 56 min. Vlakem ČD bez přestupu 8 hod. 27 min. Běžný jednosměrný lístek kombinací vlaků Leo express a ČD Ostrava-Karlovy Vary se dá sehnat přes internet v předstihu od cca 558 Kč (20,50 eur). Brno-Karlovy Vary od cca 370 Kč (13,60 eur) autobusy společnosti Student Agency, vlaky Českých drah cca 550 Kč (20 eur).