TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness 5 tipů, jak si vybrat lázně

5 tipů, jak si vybrat lázně

a113-i-006 carolus thermen badehalle
1157004304

Dejte na rady zkušených, říká se od pradávna. V souvislosti s výběrem nejvhodnějšího lázeňského pobytu to však nejsou rozumy návštěvníků, ale těch, kteří nabídku tvoří. Skupina ROYAL SPA v loňském roce oslavila už 15. výročí založení. Tvoří ji čtyři lázeňské komplexy a wellness hotel ve čtyřech významných lázeňských městech České republiky s celkovou kapacitou více než tisíc lůžek a  převážně službami „pod jednou střechou“.

Má tedy dost zkušeností na to, aby vám dokázala poradit, na co se při výběru vhodných lázní zaměřit. Společně s ředitelem společnosti Martinem Plachým jsme pro vás proto připravili několik užitečných rad:

1. Promyslete si, co od lázní očekáváte?

Lázně nejsou jen pro nemocné, ale i pro ty, kteří si chtějí odpočinout a na chvíli zapomenout na každodenní stres. Nejprve si tedy ujasněte, jaké jsou vaše cíle. Hledáte lázně na doporučení lékaře? Pak volte podle své diagnózy (lékař vám zřejmě nějaké stejně doporučil). Bolí vás záda, trápí vás třeba akné či záněty močových cest? Pak pro vás budou dobré lázně se sirnou léčivou vodou ve Velkých Losinách nebo Ostrožské Nové Vsi. Trpíte často nemocemi horních a dolních cest dýchacích? Pak jsou pro vás vhodné Mariánské Lázně či Luhačovice. Chcete jen relaxovat? Pak vybírejte podle péče, lákavých procedur a místa, které vás láká například přírodou nebo nabídkou vašich oblíbených volnočasových činností. Vizitkou dobrých lázní je také možnost konzultace s lékařem, který je kdykoli k dispozici nebo služba zdravotnického personálu 24 hodin denně.

2. Kolik peněz chcete do pobytu investovat?

Jedete-li do lázní tzv. na křížek, máte štěstí, protože vám pobyt i péči hradí pojišťovna. V jiném případě pro vás zřejmě bude cenová hladina důležitým bodem rozhodování. V prvé řadě tedy sledujte, kolik hvězd má lázeňský hotel, který by se vám líbil. Právě jejich počet cenovou hladinu značně ovlivňuje. Dobré lázeňské společnosti uvádějí na svých stránkách ceníky, které zahrnují cenu léčebných či relaxačně léčebných pobytů s konkrétní nabídkou počtu a specifikace procedur a dalších služeb.

3. V jakém prostředí chcete bydlet?

Ač se to na první pohled nezdá, i prostředí, v němž budete dny svého odpočinku nebo léčby trávit, je velmi důležité. Toužíte zmizet do přírody nebo naopak hledáte místo s dostatkem nabídky k zábavě? V prvém případě vám určitě vyhovovat lázeňské hotely zasazené do kouzelného prostředí Beskyd nebo Jeseníků, jako jsou například Lázně Velké Losiny. V druhém jsou přesně pro vás známá a hojně navštěvovaná lázeňská města Západních Čech. A co když chcete vyrazit s dětmi? Pak hledejte lázeňský hotel speciálně zařízený pro rodinné pobyty, i takové v nabídce českých lázní jsou.

4. Podívejte se, co se o vámi vybraných lázních píše na internetu

Zajímejte se především o nezávislé recenze, začlenění do nějaké renomované profesní asociace, má-li nějaké certifikáty kvality ať už je to oficiální hotelová klasifikace či jiné jako je například certifikát kvality Evropského svazu lázní EuropeSpa med. Jaké má webové stránky a co v nich o sobě prozradí? Zveřejňuje aktuální informace o svých programech a nabídkách?

5. Má váš lázeňský hotel vlastní minerální léčebné prameny?

Uznaných lázeňských míst s přírodními léčivými zdroji je v České republice asi jen třicetšest a účinky těchto léčivých zdrojů je možné přímo využívat pouze ve vybraných léčebných lázeňských zařízeních. Právě vlastní prameny vyvěrající přímo v areálu tedy dělají lázně lázněmi.