TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Fenomén IGRÁČEK - Linhartův zámek Albrechtice

Fenomén IGRÁČEK - Linhartův zámek Albrechtice

sedenka-3-nad18

Linhartovský zámek je kulturní perlou kraje na půli cesty mezi Krnovem a Městem Albrechticemi Moravskoslezského kraje. Dominuje mu pověst o Mouřenínovi. Za pozornost stojí starobylý dub v zámeckém parku a ze sbírek zámku je to například keramika Jana Kutálka, lákající každoročně návštěvníky z celé republiky. Městský turistický okruh má pět základních stanovišť: Poutní hora - Hradiště Burkvíz - Linhartovský zámek – Rozhledna na Hraničním vrchu a Dubí vrch.

Součástí dvacet osm kilometrů dlouhého okruhu jsou dvě naučné stezky pohádková stezka. Trasa okruhu je vyznačena vlastním turistickým značením. Jedná se o dvaadvacet rozcestníků vzdálených od sebe přibližně dva kilometry. Protože Linhartovský zámek pořádá řadu kulturních událostí, spojili se jeho zástupci s Technickým muzeem v Brně, autorem známé výstavy „Fenomén IGRÁČEK", připravené ve spolupráci se společností EFKO, a dne 25. května zahajuje v prostoru zámku tuto oblíbenou výstavu.

Ta zde potrvá až do 30. října tohoto roku. Dnes už legendárního IGRÁČKA, který letos slaví čtyřicet let od svého uvedení na trh, mohou navštívit jak obyvatelé, tak návštěvníci tohoto malebného místa. Výstava představuje historii i novodobý vývoj figurky IGRÁČKA. Návštěvníci se seznámí s výrobou a vývojem figurek od roku 1976, kdy byl první IGRÁČEK, povoláním zedník, vyroben. Výroba po celých čtyřicet let byla a nadále zůstává v rukou českého výrobce.

 

„Linhartovský zámek je 45. místem, které navštíví výstava Fenomén Igráček od doby svého vzniku u nás v Technickém muzeu v Brně. Od 17. 10. 2011 putuje po celé ČR," uvádí Zdeněk Rauš, oddělení prezentace a práce s veřejností Technického muzea v Brně. „Je to pro nás velká výzva. Pořádat výstavu v Praze nebo Brně je poměrně běžné. Není ale příliš mnoho expozic, které by putovaly za lidmi téměř kamkoli. Osobně navíc fandím lidem, kteří přináší osvětu a kulturu i do míst tak zvaně téměř na konci světa," dodává Zdeněk Rauš.

„Technickému muzeu v Brně vděčíme za krásný projekt, který zvyšuje návštěvnost všech míst, hradů, zámků i muzeí, kam jsme zavítali" říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Je to důkazem nadšených lidí, kteří z mála vytvoří velkou věc. Tak to vnímám já osobně. Záchranou forem pro českou hračku IGRÁČKA, jsme se stali součástí předávání hodnot a vlastní identity dalším generacím. Jsem rád, že děti se zájmem sledují, jak se vlastně taková figurka vyrábí. Potřeba tvůrčí práce je nezbytná a je úžasné, když se pak všechny tyto věci propojí a díky výstavám lze na tyto hodnoty poukázat.

Myslím, že se jedná o smysluplnou věc, kdy dané lokality podpoříme zajímavým příběhem a oni zase nás tím, že nám expozici umožní. Technické muzeum v Brně je pak nezbytným spojníkem toho všeho. Této spolupráci si velice vážím," dodává Miroslav Kotík.

„Když v roce 2010 proběhla u kapličky pod Poutní horou první Ebenova Truvérská mše, začalo se mezi turisty nesměle mluvit o obnovení tzv. Křížové cesty, která by připomínala více než 350-ti letou náboženskou tradici," uvádí Jaroslav Hrubý, kastelán zámku Linhartov.

„Jako příkladu bylo využito zkušeností při budování první naučné stezky Dubí vrch. Díky mimořádné iniciativě vedení LČR v Městě Albrechticích je i turisticko-naučná stezka Poutní hora téměř hotova. Její počátek začíná u nového kříže nad koupalištěm, kde do roku 1977 stávala starobylá kaplička a tam také po 28 km končí. Nádherné výhledy dávají tomuto místu zvláštní náboj a nostalgickou atmosféru. Tajemné hradiště Luginsland (rovněž Lugsland, Lugsvald) přivítá návštěvníky opravenou hradní studnou, kterou hlídá královna Žabička a někteří možná zahlédnou i lesního skřítka Slivouše. Kryté posezení, informační tabule a lavičky po obvodu nabídnou kouzelný výhled nejen na naše město, ale i na Krnov a Purkartice. Krásnou přírodu se snažíme obohacovat i kulturními akcemi. Nové expozice pro tento rok jsou například porcelánové a polévkové mísy a omáčníky, modely letadel, podmořský svět Julese Verna, poštovnictví – muzeu, ručně malované mapy, křišťál a porcelán, cínoví vojáčci, panenky a již zmiňovaný IGRÁČEK," dodává pan Hrubý.

Obec Linhartovy, dnes pouze místní část Města Albrechtic v okrese Bruntál v kraji Moravskoslezském, se rozkládá při pravém břehu řeky Opavice, vzdálena vzdušnou čarou asi 7 km severozápadně od Krnova. Linhartovy jsou doslova pohraniční osadou, protože středem toku zmíněné řeky prochází hranice mezi Českou republikou a Polskem. Tato poloha je přetrvávajícím důsledkem tzv. Slezských válek, v nichž Marie Terezie doznala krutou porážku.

Údolí řeky Opavice, která pramení v horách Hrubého Jeseníku jihozápadně od někdejšího hradu Edelštejna a města Zlaté Hory přes města Město Albrechtice a Krnov, bývá nazýváno Opavickou Nivou. Právě v tomto příhodném terénu byly založeny ve 13. století čtyři osady, zpočátku pouze na jednom břehu Opavice, brzy však zalidnily i břeh protější. Od severozápadu to byla ves, později městečko Opavice, ves Linhartovy, Krásné Loučky a Chomýž. Nevznikly v jedné době, ani z vůle jednoho zakladatele, ani neměly příliš podobný osud. Nestarší zprávy o Linhartovech pocházejí z roku 1377 z listiny o rozdělení opavského knížectví, kdy je získal jako léno Mikuláš z Vidbachu. Pravděpodobně už tehdy zde existovala tvrz vybudovaná zřejmě samotným Mikulášem, neboť je uvedena v kupní smlouvě z roku 1410 při prodeji linhartovských statků bratrům Fulštejnským z Vladětína.