TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Degustační menu Kouzlo Piemontu ve Velkých Karlovicích

Degustační menu Kouzlo Piemontu ve Velkých Karlovicích

restaurace vyhldka - lanterna
restaurace vyhldka - lanterna

Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích nabídne gurmánům od 12. ledna do 28. února degustační menu Kouzlo Piemontu, jež představí vína této známé vinařské oblasti a pokrmy inspirované italskou michelinskou kuchyní ve valašském duchu.

Piemont je spolu s Toskánskem považován za nejprestižnější vinařský region Itálie. „Spojili jsme se s ambasadorem tamního vinařství Marchesi di Grésy, který pro naše hosty připravil průřez vybranými piemontskými víny. Navíc využijeme toho, že právě v těchto dnech se vrátil ze stáže v Itálii Jaroslav Orság, šéfkuchař našeho dalšího hotelu Horal.


Působil v restauraci La Subida u šéfkuchaře Alessandra Gavagni, držitele prestižní michelinské hvězdy, jenž s námi spolupracuje od loňského Karlovského gastrofestivalu. Jaroslav Orság po návratu připravil degustační menu, do nějž promítl svou inspiraci z michelinské restaurace, přizpůsobenou naší valašské kuchyni a jejím surovinám,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, jehož jsou Lanterna i Horal součástí.


Menu bude slavnostně uvedeno v sobotu 12. ledna, v tento den se zároveň od 18 hodin v restauraci Vyhlídka uskuteční komentovaná večeře za účasti Jaroslava Orsága a Jiřího Markuzziho ze společnosti Vína Markuzzi, která je českým ambasadorem vinařství Marchesi di Grésy.

www.lanterna.cz

 

Degustační menu "Kouzlo Piemontu"

Jelení tatarák na fenyklovém salátku

-         Víno: Sauvignon Langhe 2011

Dýňové halušky s brynzovou omáčkou a červenou řepou

Polentové lokše s pečeným kachním stehnem na šalotce a rozinkách

-         Víno: Villa Martis Langhe Rosso 2009

Marinované bažantí prso ve filo těstě s hruškovou omáčkou a rucolou

-         Víno: MonteColombo Barbera d´Asti 2008

Oříšková panna cotta na kávové drobence se sorbetem z granátového jablka

-         Víno: La Serra Moscato d´Asti 2011

-          

O vínech z Piemontu

Piemont spolu s Toskánskem patří k nejprestižnějším a nejznámějším vinařským regionům Itálie. Leží u hranic s Francií a Švýcarskem, ze tří světových stran jej chrání mohutné alpské masivy, na východě pak přechází v úrodnou Pádskou nížinu. Specifické složení půdy a jedinečné místní klima ve spojení s tisíciletou tradicí a umem zdejších vinařů dávají v Piemontu vzniknout vysoce kvalitním vínům. Pěstitelé kladou důraz na typické místní odrůdy. K nejznámějším patří Barolo, Barbaresco, Barbera D´Alba, Gavi, Gattinara a Moscato D´Asti. Říká se, že zvláště zdejší sladká šumivá vína Asti Spumante jsou nejlepší na světě. Vedle vín je Piemont také známý také jako kraj lanýžů, kteří se používají do mnoha pokrmů včetně cukrářských výrobků. (S využitím www.vino-italiano.cz)

 

Kuchyně s nádechem "Michelina"

Když se konal 2. ročník Karlovského gastrofestivalu v roce 2011, zrodila se neobvyklá spolupráce mezi Resortem Valachy Velké Karlovice a michelinskou restaurací La Subida v italském regionu Friuli. Šéfkuchař Subidy Alessandro Gavagna přijel na Karlovský gastrofestival předvést svůj um a připravit degustační menu pro návštěvníky Michelinské galavečeře v hotelu Horal. Zde zároveň vzniklo přátelství, které má další pokračování. Půl roku po gastrofestivalu vyjeli na pozvání italské strany kuchaři z Horalu i dalších dvou hotelů Resortu Valachy do Subidy a pro tamní gurmány připravili degustační menu přibližující valašskou gastronomii. Šéfkuchař Horalu Jaroslav Orság se pak do Subidy vrátil ještě jednou, letos v listopadu, kdy sbíral zkušenosti u Alessandra Gavagni přímo v jeho domovském působišti, v restauraci La Subida. „Pracovat s michelinským kuchařem a sledovat jeho styl práce pro mě bylo velkým obohacením. To, co jsem se naučil, teď chci uplatnit u nás, samozřejmě s využitím valašských surovin a receptur," říká Jaroslav Orság.