Svět Svět Zázraky přírody: To jsou Galapágy

Zázraky přírody: To jsou Galapágy

01 nwave galapagos still
07 nwave galapagos still
11 nwave galapagos still

Příroda na Galapágách je tak unikátní, že 80% zdejších suchozemských druhů pochází přímo odsud. Ostrovy a jejich pobřežní vody jsou domovech asi 9 tisíc druhů, což je mnoho, když vezmeme v úvahu, že jejich rozloha zhruba odpovídá velikosti Jihočeského kraje.

Galapážské želvy sloní

Možná vás překvapí, že tito tvorové, kteří mohou vážit až čtvrt tuny, pravděpodobně připlavali na Galapágy před 4 miliony let čirou náhodou. Jejich obří velikost a pomalý metabolismus jim umožnily přežít cestu dlouhou 1000 km a když se konečně vynořily na ostrovech, dařilo se jim skvěle, takže v jenom historickém období jejich počet dosáhl až čtvrt milionu jedinců. Jak želvy kolonizovaly všechny ostrovy Galapág, přizpůsobovaly se novým podmínkám, až vytvořily rozmanité nové druhy.

Galapážské želvy jsou obdobou slonů v Serengeti. Nový výzkum ukázal, že migrují stovky kilometrů napříč ostrovy a přitom pomáhají utvářet jedinečnou flóru i faunu Galapág, která díky nim vzkvétá.

Galapážský tučňák

Galapágy jsou domovem jediného druhu tučňáků, který dokáže přežít na rovníku. Tučňáci před dvěma miliony let pravděpodobně následovali studený Humboldtův proud, který sem mířil z Antarktidy, a vynořili se v pro ně zcela exotické zemi. Není asi nijak překvapivé, že tučňákům hrozí sluneční úpal, a tak si stíní nohy svými zakrnělými křídly a pravidelně se chodí zchladit do studených vln oceánu. Okolní vody jsou naštěstí bohaté na ryby a tito tučňáci, jedni z nejmenších na světě, jsou vynikající rybáři.

Mořský leguán

Na ostrovech žijí také obří leguáni. Jeden z těchto druhů, mořský leguán, je jediný vodní ještěr na světě. Ze svého původního domova, středoamerické džungle, pravděpodobně dorazil na Galapágy náhodou na trsu vegetace stržené do mořských vln. Na Galapágách se rychle musel přizpůsobit, aby přežil, naučil se plavat a dokonce i potápět, aby se mohl pást na hojných mořských řasách. Pro studenokrevného plaza je to ovšem dosti riskantní, a tak většinu dne tráví sluněním, přičemž jeho černá pokožka slouží jako termální deka, a ze speciálních nosních dírek vylučují přebytečnou sůl.

Galapážský nelétající kormorán

Galapážský kormorán je jediný svého druhu, který úplně ztratil schopnost létat. Zasloužila se o to nepřítomnost predátorů a dostatek potravy na ostrovech. Nelétající kormorán se za jídlem nemusí vydávat na dlouhé vzdálenosti. Energii, kterou ušetřil na vývoji křídel, investoval do svých nohou. S jejich pomocí se může potápět do hloubek, kam ostatní ptáci nedosáhnou.

Terej modronohý

Pozoruhodně výrazný modrý odstín nohou tohoto ptáka zřejmě hraje důležitou roli v jeho zásnubním rituálu, nazývaném „míření do nebe.“ I když na souši působí neobratně, terejové jsou jedni z nejlepších letců na Galapágách. Také se skvěle potápějí. V lebce mají speciálně uzpůsobené vzduchové kapsy, které jim umožují ponořit se za potravou velmi hluboko v rychlosti až 95 km/hod. Za příznivých podmínek se modronozí terejové krmí v rozsáhlých skupinách čítajících až tisíce jedinců.

Albatros galapážský

Tento pták je králem letů na dlouhé vzdálenosti, ale každý rok tráví albatrosové po tisících několik měsíců na jednou jediném ostrově z celého souostroví, aby se tu věnovali páření. Tito monogamní ptáci mají jeden z nejsložitějších námluvních rituálů. Musejí zaujmout celou sérii rozmanitých pozic, které upevňují jejich pouta v párech a pomáhají navázat nová.

Žralok obrovský

Velrybí žraloci jsou největší ryby na světě: měří až 18 metrů na délku a váží 60 tun. Paradoxně své obrovské tělo živí pojídáním nejmenších tvorů v oceánu: planktonu. Každoročně připlouvají do blízkosti Galapág a vědci teprve nyní začínají chápat hluboké souvislosti mezi geologií ostrovů a těmito giganty.

Žralok kladivoun

Po celý rok bývají v okolí Galapág k vidění velká hejna kladivohlavých žraloků, zejména v pobřežních vodách severních ostrovů Darwin a Wolf. V noci vyplouvají na širé moře, kde se živí olihněmi. Většinu hejna obvykle tvoří samičky – buď kvůli páření (protože na okrajích hejn bývají samci), anebo kvůli očistě. O tu se žralokům vedle jiných druhů starají ryby skaláry.

Jedinečné herecké obsazení filmu Galapágy 3D: Zázraky přírody

Filmová výprava na místo, jaké nemá nikde jinde obdoby. Galapágy, dlouho zcela ukryté před světem, jsou posledním nedotčeným a skutečným rájem na planetě Zemi. V panenské přírodě nad hladinou i pod ní zde žije řada unikátních a fascinujících zvířat. A hlavně za nimi zamíří v úchvatném 3D zpracování a s českým dabingem další z řady velkoformátových dokumentů kina IMAX s názvem Galapágy 3D: Zázraky přírody. Na filmu spolupracoval známý přírodovědec David Attenborough.

V nekonečných vodách Pacifiku leží jeden ze zázraků přírody: Galapágy. Magické místo, kterému se nic nevyrovná, sopečné souostroví, kde našla domov neuvěřitelná směsice živočichů. Galapágy změnily náhled lidstva na samotnou přírodu a ukazují sílu evoluce, jejíž zákonitosti zde zkoumal Charles Darwin.

V hlavních rolích se představí černý mořský leguán, který při lovu v moři spektakulárně vyfukuje slanou vodu nosem, terejové s modrýma nohama nebo galapážský tuleň. Místní obrovské želvy sloní se dožívají věku 150 let a dosahují váhy až 250 kg, kormoráni bez křídel se naučili plavat a tisíce kilometrů od svého původního domova zde sídlí i tučňáci. Hejna majestátních žraloků obrovských se sem vrací každý rok ve stejnou dobu, aniž bychom věděli proč. „Galapágy jsou plné každodenních dramat, ale především jsou plné hodně, ale opravdu hodně charismatických zvířat. Díky tomu, že se velmi neobvykle nebojí lidí, je možné se k nim s kamerou dostat do bezprostřední blízkosti. Jako herci jsou proto úžasní a pro 3D dokument na velkém plátně úplně ideální,“ říká autor scénáře a legendární přírodovědec David Attenborough.

Život na Galapágách se vyvíjel téměř v izolaci, ukryt od celého světa, 1000 kilometrů od nejbližší pevniny. Výsledkem je žijící muzeum přírody plné rostlin a zvířat, které nejsou nikde jinde na planetě. Výprava na Galapágy v kině IMAX nabízí nejen úžasné záběry, ale vypráví příběh o izolovaném vývoji a dobrodružství, které musely jednotlivé druhy podstoupit, aby se životu na Galapágách přizpůsobily. „Domov tu má téměř 9 000 živočišných druhů a jejich krása a jedinečnost dělají z Galapág jeden z divů světa. Na velkém plátně a ve 3D jsou místní zvířata prostě strhující,“ líčí David Attenborough.