Svět Svět Tuniské přístavy a jejich historie 2

Tuniské přístavy a jejich historie 2

adams beach hotel4 agia napa lrg

Gabès: Přístav Gabès, bývalý Takapès, založený Berbery a za Féničanů velmi významný obchodní přístav, zastával v tuniské historii vždy strategický význam pro námořní obchod. Po příchodu francouzské armády v roce 1881 se Gabès stal nejvýznamnější vojenskou základnou. V roce 1899 začaly první stavební práce, které daly přístavu dnešní podobu.

Po vyhlášení nezávislosti tuniská vláda v roce 1974 přeměnila Gabès v průmyslový přístav, aby tak vyhověla požadavkům ekonomického rozvoje tohoto kraje, obzvláště pak v oblasti chemického průmyslu. Mezi roky 1985 a 1987 byl přístav rozšířen a stal se jedním z nejdůležitějších přístavů Tuniska.

Prochází tudy 13% objemu veškeré lodní přepravy.

Zarzis

V Zarzis můžete vidět hráz tvořenou přírodním skalním útesem o délce 400 m, pod jejíž ochranou kotví malé loďky. V roce 1988 byl postaven obchodní přístav Zarzis v současné podobě. Rozkládá se na území o výměře 32 ha, z toho na 5 000 m2 jsou hangáry. Hráz, na které se nachází ropný terminál, měří 700 m. Gabès je od roku 1993 bezcelní zónou a prochází přes něj 3% celkového objemu lodní dopravy v Tunisku.

Sfax

Sfax, dřívější Taparura, je námořním přístavem již od punské éry. Obchodním přístavem je od 10.7.1891, ale velký rozvoj města Sfax a obchodu zapříčinily rozšíření přístavu tak, aby v něm mohly kotvit lodě s ponorem 6,5 m. 25.4.1897 byl přístav ve Sfaxu otevřen mezinárodnímu obchodu.

Během 2. světové války byl přístav bombardován a vážně poškozen. Při jeho opravě se stavitelé rozhodli pro jeho vylepšení a zvýšení jeho kapacity.

Od vyhlášení nezávislosti se přístav nepřestal rozšiřovat a modernizovat, až se stal jedním z nejdůležitějších průmyslových přístavů Tuniska, přes který prochází 33% celkové přepravy obilí, 41% rudy zejména fosfátu a 18% ostatního zboží.