TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Trendy pro léto 2014: cestovat se bude za dobrým jídlem a za oblíbenými filmovými i knižními postavami

Trendy pro léto 2014: cestovat se bude za dobrým jídlem a za oblíbenými filmovými i knižními postavami

vinice
vinice

Pryč jsou již časy, kdy byla dovolená synonymem pro nicnedělání. Dnes lidé chtějí kromě polehávání u moře a obdivování památek zažít i nějaké dobrodružství a přejí si do hloubky poznat zemi, kterou navštíví, ať už prostřednictvím tamní kultury, gastronomie nebo pozorováním běžného života. Chcete-li i vy letos prožít neopakovatelnou dovolenou, inspirujte se trendy pro léto 2014.

Během posledních šesti měsíců výrazně narostla popularita Turecka, které není pozoruhodné jen svou minulostí, oslní také moderními restauracemi, obchodními centry a bujarým nočním životem. Kromě Turecka je po několika letech na vzestupu i Řecko, které je proslavené nejen tím, že je kolébkou západní civilizace, ale také svými přírodními scenériemi.

I v roce 2014 si budou chtít lidé užívat luxus a pohodlí, nikoliv však v hotelích, jak tomu bylo doposud, ale v privátních bytech či vilách. Ty nabídnou klientovi vše, na co si vzpomene, výjimkou nejsou ani herna či domácí lázně.

„Největším hitem napříč celým světem budou v letošním roce gastronomicko-kulturní výpravy. Kromě návštěvy památek a poznávání kultury jednotlivých států budou „foodies“ – jak jsou milovníci cestování a dobrého jídla nazýváni – vyhledávat nejen místa, kde budou moci ochutnat tradiční pokrmy dané země, ale také trendy podniky, jejichž šéfkuchaři jsou pravými mistry gastronomického umění,“ uvádí David Eder, CEO společnosti Exclusive Tours a doplňuje: „Mezi tyto exkluzivní podniky patří i kodaňská restaurace NOMA, která je známá nejen díky své vyhlášené kuchyni, ale také čekací době na rezervaci. Ta běžně trvá i tři měsíce, pokud zrovna nevyužijete služeb osobního concierge, který umí zařídit rezervaci na dřívější termín.“

Po dobrém jídle se hodí vyrazit na procházku. V Paříži je možno vyrazit do uliček, kterými se toulala Amélie z Montmartru, v Londýně se lze vydat po stopách Sherlocka Holmese. „Výlety inspirované filmy či knihami budou v roce 2014 také patřit mezi jednu z oblíbených dovolenkových aktivit,“ dodává David Eder.

A jaké konkrétní zážitky vám mohou nabídnout další evropské destinace?

Patříte-li k milovníkům dobrého vína a klidné atmosféry, vydejte se ve Francii na jednodenní výlet na Château Troplong Mondot nebo Château Beau-Séjour Bécot, kde s odborníkem absolvujete vertikální degustaci (ochutnávka vín různých ročníků z jednoho vinařství) výjimečných Grand Crus ročníků a také oběd v jedné ze špičkových restaurací v Saint Emilion. Chcete-li naopak zažít trochu adrenalinu, vyrazte ve dnech 24. a 25. května do Monaka, kde můžete u svého stolu z terasy hotelu Hermitage pohodlně naživo sledovat závod Grand Prix.

Ve Španělsku, v městečku Rentería v restauraci Mugaritz nejen ochutnáte lahodné místní speciality, ale navíc se pod odborným dozorem tamního šéfkuchaře naučíte kombinovat různé druhy bylinek a zjistíte, které se hodí do jakých pokrmů. Odvážlivce a milovníky býčích zápasů pak nadchne jedinečná příležitost prožít den ve společnosti zkušeného matadora a vyzkoušet si jeho život na vlastní kůži v obklopení andaluské přírody.

zdroj foto: Exclusive Tours