Svět Svět To nejlepší z Tuniska, část 1

To nejlepší z Tuniska, část 1

map-tunisia-360x270-cb1351015302Chcete se opalovat na čistých, písčitých plážích a koupat v nádherném moři? Rádi poznáváte historii a navštěvujete památky? Přejete si poznat exotickou přírodu? Jste milovníci dobrého jídla a vína? Pak rozhodně navštivte Tunisko! Cesta letadlem z Prahy trvá jenom asi dvě a půl hodiny a přenesete se do úplně jiného pohádkového světa.

Tato africká země má pro turisty spoustu zajímavostí: můžete shlédnout místa, kde se natáčely filmové trháky jako Anglický pacient, Hvězné války, Indiana Jones či Gladiátor. Jsou zde pěkná golfová hřiště. A můžete si celkem levně nakoupit atraktivní suvenýry – keramiku, předměty z olivovníkového dřeva, šperky, ručně tkané koberce...

Představíme vám nejzájímavější města a oblasti.

Gammarth

Severně od hlavního města Tunisu jsou krásné pískové pláže v oblasti Gammarth. Ubytovat se zde můžete v rodinných zahradních hotelech nebo v hotelových komlexec . Komplexy jsou luxusně vybavené posilovnami, bazény, vířivkami a mají vlastní ochranku, která hlídá i hotelové pláže. Může vás trochu zarazit, že zdi hotelových zahrad jsou obehnané ostnatým drátem. Z této oblasti můžete navštívit hlavní město Tunis, Karthágo a Sidi Bou Said, které jsou v blízkosti.

Doporučujeme k ubytování 5hvězdičkový Regency Tunis Hotel se dvěma bazény a přímým vstupem na soukromou pláž. Pokoje jsou luxusně vybavené, klimatizované, se satelitní televizí a s Wi-Fi zdarma.

Kartágo

Kartágo bychom při své návštěvě určitě neměli vynechat - už kvůli vzpomínce na hodiny dějepisu.

Bylo založeno Féničany roku 814 před Kristem. Pak se přes něj přehnaly Punské války, Kartágo bylo srovnáno se zemí a ovládli jej Římané. V 1.století našeho letopočtu bylo město Římany znovu vystavěno. Můžete zde navštívit Národní muzeum Kartága, kde vykopávky odhalily zbytky domů a obchodů pocházející z 2. nebo 3. století př. Kr.a spoustu ruin a soch z římské éry. Rozkládá se na pahorku Byrsa a exponáty si můžete prohlížet v budově muzea i v přilehlých zahradách. Za prohlídku stojí rozsáhlé lázně Antonia Pia na mořském pobbřeží . Tyto lázně patřily k největším a nejluxusnějším v římské říši, pocházejí ze 2.stol.n.l. Mezi dochovanými základy lázeňských zdí vás určitě napadnou představy o tom, co asi všechno tam Římané prováděli.

Na severu u moře můžete prožít nádhernou dovolenou, ale pokud se chcete blíže seznámit s Tuniskem, jeho obyvateli a kulturou, vydejte se na jih.

Uvádí se, že 96 -98 % obyvatel vyznává islám a s islámskou kulturou se zde setkáváte na každém kroku. Tunisané však nejsou žádní náboženští fanatici. I když 6x denně muezzin (většinou prostřednictvím reproduktorů) vyzývá k motlitbě, nepadnou všíchni na kolena a nemodlí se. Prý po vynechání motlitby při té další stačí poprosit Alláha o odpuštění. Ženy chodí v šátcích i bez nich, zahalené nebo i v tričkách a jeansech. Mezi nejvýznamnější svatá a poutní města islámu patří Kairouan ve středním Tunisku.

Kairouan

Město bylo založeno v roce 670 n.l. , nejvýznamnějšího rozvoje zaznamenalo v 9. století za vlády arbských panovníků Aghlábovců. Ti zde nechali vystavět ne jen mnoho paláců a mešit, ale i 2 ohromné vodní nádrže na dešťovou vodu (průměr větší z nich je 128m). Tyto nádrže, plné vody ze zimních dešťů, můžeme obdivovat dodnes. Nejslavnější mešita ve městě je „ Velká mešita“ (Jamaa Sidi Okba) patřící k nejstarším a nejdůležitějším svatyním severní Afriky. Návštěvu můžete absolvovat jen se zahalenými rameny a koleny, pokud nesplňujete tuto podmínku, zapůjčí vám u vchodu (zdarma!) přehoz. Návštěvníkům je však přístupný pouze čestný dvůr. Menší, ale malebnější je Lazebnická mešita (Zaouia de Sidi Sahab) s hrobkou Prorokova druha a holiče.

V Kairouanu byste se měli podívat i na nejslavnější studnu v Tunisku Bir Barouta ze 17. století. Podle legendy je spojena s posvátnou studnou Zem Zem v Mekce. Rumpálem zde otáčí velbloud se zavázanýma očima.

Pokud si chcete přivézt suvenýr, měl by to být koberec. Těmi je Kairouan totiž proslulý. Vyrábějí a prodávají se v zapadlých uličkách i honosných domech. Jejich ornamenty mají přesnou a složitou symboliku. Pokud tedy neodoláte a budete si chtít koberec či kobereček zakoupit, čeká vás smlouvání. Smlouvání je rituál, na který si obchodníci potrpí a můžete srazit cenu třeba na polovinu původní.

V lepších obchodech vám k tomu nabídnou i posezení a mátový čaj. Ale platí nepsaná dohoda, že když prodávající přistoupí na vaši cenu, měli byste koupi uskutečnit, jinak vás může čekat nepříjemný zážitek ve formě spílání prodavače.
Pokud po všech zážitcích dostanete hlad, doporučujeme restaurant El Brija, kde vám uvaří nejen místní speciality, ale třeba i výbornou pizzu, lasagne atd.

gammarth

20380a7d25 68596148 o2