TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Thajsko, Vietnam, Kuba – tři zajímavé země, do kterých se nemusíte bát cestovat

Thajsko, Vietnam, Kuba – tři zajímavé země, do kterých se nemusíte bát cestovat

kuba plaz 1

Tradiční dovolenková místa se mění a mnoho lidí si klade otázku, zda je bezpečné vyrážet na daleké cesty. Tady jsou tipy na tři zajímavé země, kde jsou turisté vítáni a budou se cítit bezpečně. Thajsko, Vietnam, Kuba – to jsou země, kde čas plyne trochu pomaleji, lidé si život užívají, nadšeně vítají každého turistu. Všechny jsou nádherné a stačí první nádech v Bangkoku, Hanoji či Havaně, abyste pochopili, že jste si dovolenou vybrali správně. S nadsázkou se dá říci, že nejnebezpečnější na jejich návštěvě je to, že se nebudete chtít vrátit domů.

 1. Thajsko

Indie a Čína jsou pro cestovatele-nováčka složitými cíli, Uzbekistán byrokratický, ale Thajsko dokazuje, že úsměv otevírá dveře a nic není problém. Thajsko se považuje za bránu do Asie. Splňuje všechna kritéria exotiky, dovolenkové destinace i místa, kde pulsuje dobrodružství, ale zároveň se jedná o fungující zemi, kterou lze procestovat beze strachu.

 Bangkok každého překvapuje svou energií, což si turista nejlépe užije na tuk-tuku (motorové tříkolce) prohánějícím se nočním městem. Ulička Khao San nabízí oddech nad sklenicí oroseného thajského piva. Bangkok má historické chrámy jako Wat Arun, Wat Pho s obrovským ležícím Budhou, ale i Královský palác, kde zapomenete na realitu, protože výzdoba plná zlata, drahokamů a polodrahokamů cestovatele přenesou do pohádkového světa. Pak si lze vychutnat klid v buddhistické Ayutthayii, projít se po slavném mostě přes řeku

Kwai a až pak se přesunout na pláže do jižní provincie Krabi. Čekají tu dřevěné loďky, křišťálově čisté moře, pestrobarevné rybky, opuštěné ostrovy, čarovné zátoky, opice, šnorchlování a neskutečná exotika. „K tomu si přičtěte vynikající thajskou kuchyni, kterou tvoří jídla jako tom yam, zelené kari, dary moře nebo grilované ryby. Díky tomu všemu zažijete v Thajsku snovou dovolenou," dodává Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN, která už dvacet let vozí turisty do vzdálených míst.

2. Vietnam

Vietnam často přirovnávají k Thajsku. Mají toho hodně společného, ale současně se velmi liší.  Vietnam je chaotičtější, barevnější a živelnější než Thajsko, ale cestovat po něm je jednoduché. A krásné. Přírodní krásy dračí zátoky Ha Long se střídají s úzkými uličkami staré Hanoje, kde si v malých rodinných podnicích vychutnáváte nejlepší polévky světa. Císařské město Hu ve středu Vietnamu turistu přesvědčí, že nejen Peking má svoje Zakázané město a během plavby Parfémovou řekou si uvědomíte, jaká krása se v něm skrývá. Nejkrásnějším městem Vietnamu je pohádkový Hoi An, kde se večer rozsvítí lampiony, z chrámů se ozývá cinkání zvonů a místní sedí u starých domů s čokoládovou pěnou a mangovými koláčky.

K moři se jezdí do oblasti Nha Trang s písečnými plážemi u nekonečného Tichého oceánu. Saigon láká turisty na modernější historii (vietnamské války), miliony motorek a nedaleké tunely Vietkongu. Také vietnamská kuchyně patří ke světové špičce. Je zdravá, plná čerstvé zeleniny, kokosového mléka, lehká. Thajsko i Vietnam lze doporučit i pro rodinnou dovolenou. Nehrozí tu tropické choroby, malárie a místní milují děti.

3. Kuba

Ostřílení cestovatelé radí: vydejte se rychle na Kubu, dokud tam ještě vládnou Castrovi a země si drží svou autenticitu. A nezavírejte se jen v luxusních

resortech u moře, protože Kuba je inspirativní. Nabízí nostalgii po koloniálních časech, kousek Afriky i celého světa. Lidé se usmívají, tancují a jen tak se něčím nenechají rozhodit, což Evropanovi může zpočátku, než se naladí na jejich rytmus, vadit. Kuba – to je také úžasné moře, kilometry pláží s bílým pískem, palmami a luxusní hotely. Ty najdete například v letovisku Varadero. Velkou cestovatelskou perlou je ovšem metropole Havana se svou rozpadající se krásou. To si uvědomíte, když se posadíte na Malecón, několikakilometrovou promenádu u Atlantiku.

Obyčejná betonová zeď u moře vypadá na první pohled nudně, ale celé to tu ožije, pokud si koupíte láhev rumu, vyzujete boty, začnete si kynout na pozdrav s okolo sedícími rybáři (díky rumu si s nimi rychle porozumíte) a čekat na západ slunce. „Vydejte se také po stopách Kryštofa Kolumba do městečka Baracoa, kde se prý vylodil. Přístav lemuje hustý tropický porost, třešničkou na dortu je Stolová hora. Není příliš vysoká, ale zato fotogenická a impozantní," dodává Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN. Prostě užijte si ještě autentickou Kubu, jak hlásají billboardy po Česku.