TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět SRÍ LANKA: Ostrov, který stále čeká na své „objevení“

SRÍ LANKA: Ostrov, který stále čeká na své „objevení“

spilkovahubbelrath1k

Jak vypráví legenda, právě na Srí Lance našli po vyhnání z Ráje Adam a Eva svůj domov. Že se jedná o ráj na druhou, vás Srí Lanka jistě přesvědčí hned na první pohled, dotek i nádech. Toto království majestátních slonů, hravých opic a prvotřídního čaje láká svými tajemstvími, vůní kadidla i jedněmi z nejkrásnějších pláží na světě.

Srí Lanka, čajový ostrov v Indickém oceánu dříve známý jako Ceylon, se nachází jižně od indického subkontinentu. Krásné tropické pláže orámované bohatou palmovou vegetací, vzácné korálové útesy a starodávná historická místa nikdy nepřestanou vyvolávat obdiv i u těch nejnáročnějších cestovatelů. Každý, kdo navštíví tento ostrov, mu navždy zanechá část svého srdce.

I když je ostrov svou rozlohou o něco menší než Česká republika, nabízí nepřeberné množství přírodních a kulturních krás. Díky umístění podél hlavních námořních tras má Srí Lanka důležitou strategickou polohu, která spojuje západ a jihovýchod Asie.

Je důležitou zastávkou na slavné Hedvábné stezce, kde se již ve starověku prolínaly odlišné kultury, náboženství i obchod. Perly, vzácné drahokamy, skořice a ostatní koření nebo slonovina, to jsou jen některé z „pokladů“, které přes starověký Cejlon našly cestu. Dnes je ostrov známý především díky nejkvalitnějšímu a nejchutnějšímu čaji na světě, jehož je Srí Lanka jedním z největších světových producentů.

„Nejkrásnější ostrov na světě,“ napsal Marco Polo, jeden z nejslavnějších cestovatelů všech dob, když dosáhl jeho břehů v roce 1292. I mnoho dalších námořníků, jako byli mnich Fa-Sien (Faxian) nebo Sindibád, nemohli na tuto perlu v Indickém oceánu, jak se Srí Lance kdysi říkalo, dlouho zapomenout. Srí Lanka překypuje památkami bohaté minulosti – monumentálními stavbami buddhistické kultury a náboženství, schovanými v bujné vegetaci rozsáhlých rovin i mezi sopečnými pahorky. Tzv. „kulturní trojúhelník“ Srí Lanky tvoří tři legendární města: Kandy, Anurádhapura a Polonnaruwa. Řadí se mezi osm srílanských lokalit zahrnutých do Seznamu světového dědictví UNESCO, společně s působivým jeskynním chrámem Dambulla, ruinami starověkého skalního paláce Sigiriya, opevněným přímořským městem Galle, Národním parkem Sinharaja, věhlasným pro dosud nedotčený deštný prales, a plošinou Šri Pada, známou jako Adamova hora. Podle báje právě sem Adam po vyhnání z Ráje směřoval svůj první krok a zde stojící na jedné noze po celá léta čekal na odpuštění svých hříchů.

Ostrov nabízí velmi pestré klima. V různorodých geografických oblastech Srí Lanky (od úpatí hor po zlaté palmové pláže) se podnebí mění v rozpětí několika kilometrů. Díky této rozmanitosti nabízí Srí Lanka nespočet možností aktivního odpočinku. Od pěší turistiky, windsurfingu, horolezectví či mysteriózní speleologie po objevování trasy putování prince Rámy dle legendárního starověkého indického eposu Rámájana do míst jako jsou 19 m vysoký vodopád a jeskyně Ravana u horské vesničky Ella nebo hinduistický chrám Sita Eliya.

Desítky řek, jezer a kanálů napříč celým územím Srí Lanky otevírají neomezené možnosti pro kanoistiku, říční safari nebo vzrušující rafting uprostřed panenské přírody. Nejpoutavějším místem pro tyto vodní radovánky jsou bělostné kaskády divoké řeky Kelani v městečku Kitulgala. Oblast Kitulgala je známá dvěma monzunovými obdobími a nejvydatnějšími srážkami celého ostrova. Díky tomu nabízí řeka Kelani pro sjíždění dostatečné množství vody. A kdyby vám tyto přírodní scenérie byly povědomé, vězte, že právě zde se natáčel slavný válečný film režiséra Davida Leana „Most přes řeku Kwai“.

Fauna Srí Lanky

Tento relativně malý ostrov překypuje velkou populací levhartů a slonů, dále lenochodů, krokodýlů, jelenů nebo zhruba 400 druhů ptáků, z nichž 26 je endemických. Pobřežní vody jsou mimo jiné bohaté na velryby, delfíny a želvy. Obry oceánu můžete nejlépe pozorovat v období od prosince do dubna na jedné z nejkrásnějších srílanských pláží Mirissa. Tehdy se nabízí téměř 100 % pravděpodobnost, že zahlédnete vorvaně a plejtváky obrovské na jejich pravidelné migrační trase, která vede blízko této pláže.

Bohatá historie, dech beroucí kultura a nekonečné přírodní bohatství, díky tomu všemu je Srí Lanka jednou z nejzajímavějších a nejlákavějších „neobjevených zemí“ světa. Vždyť kdo by nechtěl poznat nedotčené přírodní krásy, starověké chrámové komplexy, poutavý vývoj koloniálních opevnění a seznámit se s pravděpodobně nejlaskavějšími lidmi na světě?

Objevte Srí Lanku pro potěšení těla i duše, ať již hledáte adrenalinové dobrodružství nebo klidnou relaxační dovolenou.