TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Rok 2013: výjimečný pro cestovní ruch Dominikánské republiky

Rok 2013: výjimečný pro cestovní ruch Dominikánské republiky

isla saona
isla saona

Ministr cestovního ruchu Dominikánské republiky Francisco Javier García zhodnotil rok 2013 jako mimořádně úspěšný. Statistiky příjezdového cestovního ruchu se pohybovaly v kladných číslech a díky rozsáhlým investicím z veřejné i soukromé sféry bylo možné realizovat celou řadu nových projektů, uvedl García při slavnostní inauguraci hotelového komplexu Westin Punta Cana, které se zúčastnil také prezident Danilo Medina.

„Rok 2013 byl pro Dominikánskou republiku výjimečný. V říjnu jsme zaznamenali 7% a v listopadu 10% nárůst v příjezdech zahraničních turistů a to navzdory událostem, které otřásaly světem. Podílely se na tom nejen státní investice, ale také soukromí podnikatelé, kteří naší destinaci důvěřují,“ shrnul uplynulý rok García a připomenul všechny důležité mezníky, které v uplynulém roce přispěly k rozvoji turistické infrastruktury: „Novelizací zákona o investičních pobídkách v cestovním ruchu nabyl turistický sektor zpět to, co ztratil v důsledku fiskální reformy. Byly dokončeny městské okruhy a dálnice mezi městy La Romana a San Pedro de Macoris a v Punta Cana vznikla zelená odpočinková zóna.“

Nový dálniční úsek o délce 33 km zvýší bezpečnost a plynulost provozu a výrazně zkrátí dobu potřebnou na přesun mezi letovisky Punta Cana, La Romana a dominikánskou metropolí.

V srpnu 2013 byl zahájen projekt renovace Koloniální zóny Santo Dominga. V historickém jádru města vznikne pěší zóna a budou zde nainstalovány bezpečnostní kamery. Součástí ochranného systému je i tzv. Turistická Policie, která se má stát modelovým příkladem pro ostatní latinskoamerické země.

Ministerstvo cestovního ruchu začalo také nově cílit na segment zdravotní turistiky. Konkurenční výhodou Dominikány je její geografická pozice, mezinárodní letiště, špičková hotelová infrastruktura a poměr cena / kvalita.

V září byl v letovisku Juan Dolio otevřen největší „Delfíní park“ Karibiku a v regionu Bávaro první adrenalinový „ekopark“, kde se zábavní aktivity dostávají do pohybu lidskou silou.

Se zvyšujícím počtem zahraničních turistů bylo i letos nutné investovat do výstavby nových hotelových zařízení a rozšířit tak stávající kapacity. Projekt Westin Punta Cana Resort and Club společnosti Grupo Punta Cana za 59 milionů dolarů byl postaven během jediného roku a do regionu přinesl tisíc pracovních pozic.

O Dominikánské republice:

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Puerto Plata – Cabarete – Sosua, La Romana – Bayahibe, Samana – Las Terrenas, Boca Chica – Juan Dolio a Punta Cana.