TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět První akce svého druhu v největším veganském centru u nás!

První akce svého druhu v největším veganském centru u nás!

0birnenkorb-mostviertel--d

Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné dnes může takové “fake meat” být. A proto se 30. srpna v domě Černá labuť v ulici Na Poříčí v centru Prahy, největším centru vegetariánské kultury u nás, uskuteční TASTE FAKE MEAT – soutěž o ty nejlepší alternativy masa.

Pro veřejnost bude v 1. a 2. patře Černé labuti, na ploše 800 metrů čtverečních, připravena ochutnávka od výrobců umělých mas. Ta budou k dostání v prostorech obchodu Vegan World, partnera akce TASTE FAKE MEAT, v restauracích Loving Hut a Mooi a dále ve stáncích výrobců masa, kteří soutěží.

V 8. patře Černé labuti proběhne soutěž mezi českými i zahraničními výrobci delikátních umělých mas v tepelné úpravě, jako jsou Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma, Forkys, Linda Mc’Cartney, Lunter a další. Kvalitu soutěžících ne-mas bude hodnotit mezinárodní porota, v níž zasedne např. Dr. Ali Moshiri, v Německu pro své renomé v gastronomických kruzích přezdívaný “bylinkový papež”, Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit, Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha, Romana Šonková z Compassion in world farming, Renata Lukášová z Czech Gastronomic Institue, kuchař Pavel Drdel (restaurace Sůl&Řepa) a další osobnosti.

3D oči zvířete

Gurmánskou akci doprovodí program, který ukazuje nejen na gurmánské kvality umělého masa, ale také na etický a ekologický rozměr nahrazování zvířecího masa rostlinnými alternativami. Veřejnost si může ve stánku organizace Soucitně nasadit VR brýle a vidět svět očima zvířat chovaných ve velkochovech.

Český start-up Bene Meat Technologies v prezentaci ukáže vývoj zcela nového typu náhražky masa, tzv. kultivovaného masa, při jehož výrobě se nepoužívají rostlinné substituce, ale přímo živočišné buňky pěstované v umělém prostředí (na bázi tkáňového inženýrství v medicíně).

TASTE FAKE MEAT je oceněním tvořivosti těch, kteří hledají zdravé náhražky masa. Jeho cílem je rozšířit povědomí o umělém mase (resp. o rostlinných náhražkách masa, alternativním mase či také “nemase”). Souhrnně bývá tento segment s nadsázkou nazýván “fake meat”.

Jeden z organizátorů akce, Jan Müller z Black Swan Media, říká: „Je to společná akce veganů, vegetariánů a jedlíků masa. Nedělíme lidi podle toho, kdo jí a kdo nejí maso. Ale víme, že svět potřebuje nový přístup ke zvířatům a k životnímu prostředí. Proto hledáme cesty, jak žít s úctou ke všemu živému – a přitom si co nejvíc užít jídla! Ročně zabijeme 70 miliard kuřat a další miliardy krav a dalších savců. Odhadem triliony ryb. Potravinářský průmysl se proměnil v jedna velká jatka, a lidé doslova těžíme maso z těl v zajetí chovaných a obvykle krutě zabíjených zvířat. Tohle je fakt, a je třeba s tím něco začít dělat. Nemá ale smysl jen obviňovat ty, kdo jedí maso. Je třeba změnu nastartovat postupně. Dnes si

třeba stále více lidí, kteří jinak maso jedí, začíná pravidelně dopřávat fake meat. Protože je to zdravé, je to etické a chutná jim. Což je skvělý posun.”

Danuše Siering, majitelka Black Swan Media dodává: „Zbožňujeme je, mazlíme se s nimi, nazýváme je svými nejlepšími přáteli. Zároveň je vězníme v konvenčním rychlochovu, krmíme geneticky modifikovanými krmivy, odstraňujeme jim rohy, zkracujeme zobáky, zabíjíme je a jíme. Tento schizofrenní proces bude pokračovat tak dlouho, dokud bude převažovat zájem kupovat maso za tu nejnižší cenu. Ne, nikdo nemá právo druhým zakazovat, co má či nemá jíst. Naším cílem je dát příležitost zamyslet se a ochutnat alternativy masa. Jsem přesvědčena, že někteří lidé budou příjemně překvapen