TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Pákistán navštěvují čeští turisté jen výjimečně

Pákistán navštěvují čeští turisté jen výjimečně

pakistan-wwf3

Ročně se jedná podle našich odhadů o cca 200 Čechů, převážně individuálů. V reakci na únos dvou českých státních občanek v Pákistánu, které cestovaly provincií Balúčistán poblíž hranic s Íránem, upozorňujeme české turisty na dlouhodobě zhoršenou bezpečnostní situaci v této oblasti a to v souladu s varováním Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Pákistán je zřídka navštěvovanou turistickou destinací českými turisty. Podle našich odhadů navštíví tuto zemi ročně cca 200 Čechů, převážně individuálních cestujících. Nyní se v Pákistánu nachází maximálně desítka Čechů.

Pákistán je navštěvován zejména pro jeho krásnou přírodu v horských oblastech a výjimečnou etnickou kulturu. Cestovní kanceláře v minulosti mívaly v nabídce také poznávací okruhy po Pákistánu, ale po válce v Afghánistánu není Pákistán vnímán turisty jako bezpečná země, proto zájem Čechů o tuto destinaci není nijak významný. V tomto směru doporučujeme dbát varování a doporučení MZV ČR (viz www.mzv.cz):

MZV ČR z důvodu dlouhodobě probíhajících operací pákistánské armády a bezpečnostních sil doporučuje vyvarovat se v Pákistánu veškerých cest do tzv. Federally Administrated Tribal Areas (FATA) a do většiny míst na území provincie Khyber Pakhtunkhwa, včetně Peshawaru a distriktů Charsadda, Kohat, Tank, Bannu, Lakki, Dera Ismail Khan, Swat, Buner a Lower Dir, jakož i cest po silnici Peshawar – Chitral ve směru Lowari Pass. Zároveň se z důvodu dlouhodobě zhoršené bezpečnostní situace nedoporučuje cestovat do severních a západních oblastí provincie Balochistan, města Nawabshah v provincii Sindh a dalších oblastí v Sindhu na sever od Nawabshah.

MZV ČR dále doporučuje zvážit nutnost cestování do Kalesh Valley, Bamoboret Valley a distriktu Arandu na jih a na západ od Chitralu v provincii Khyber Pashtunkhwa, cestování do Quetta, vesnických oblastí provincie Sindh a ostatních oblastí provincie Balochistan.

MZV ČR doporučuje zvýšenou opatrnost při cestování do všech ostatních oblastí Pákistánu.

Před cestou se doporučuje sledovat dostupná média a seznámit se s aktuální bezpečnostní situací v jednotlivých místech a oblastech a zaregistrovat se na webové aplikaci DROZD. Současně se doporučuje informovat o příjezdu do země Velvyslanectví ČR v Islámábádu.