TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Oslavy vítání čínského nového roku zemského psa – vítání jara

Oslavy vítání čínského nového roku zemského psa – vítání jara

dresden

Ve čtvrtek 15. února přivítají návštěvníci Obecního domu v Praze čínský nový rok Psa. Zájemce o čínskou historii a kulturu čeká třídenní akce, na které budou k vidění tradiční kulturní, hudební i taneční vystoupení, řemesla i gastronomie. Do Obecního domu se sjede na čtyřicet umělců z Číny, aby předvedli tradiční techniky a dovednosti. Akce začne 15. února ve 14 hodin. Oslavy potrvají do soboty 17. února 2018

Doprovodný program v sálech Obecního domu je pro veřejnost zdarma. Čínští řemeslníci a umělci seznámí návštěvníky oslav čínského nového roku zemského Psa s tradičními zvyky, které se v Číně dodržují již po celá staletí. Do Prahy podruhé přijede také Gu Chuanjing (Ku Čchuan-ťing), výrobce tradičních čínských lampionů, který přiveze lampiony z lotosu, aby si je mohli návštěvníci tradiční metodou na místě zkusit vyrobit. „Lidé vždy jejich prostřednictvím vyjadřovali přání dobrého života. Objevily se lampiony zaječí, květinové, lví, ananasové a další. V 80. letech 20. století tvůrci lampionů nahradili kostru z bambusových proutků výztuží z ocelových drátků, papírové tělo nahradilo hedvábí a svíčka, která jej osvětlovala, byla nahrazena žárovkou. Všichni jsou vítáni, aby si přišli vyzkoušet svýma rukama lampion vyrobit,“ říká Gu Chuanjing.

Oslavy vítání čínského nového roku zemského psa – vítání jara

Jarními svátky, které jsou v Číně jedny z nejvýznamnějších začíná podle čínského kalendáře Nový rok. Počátek čínského roku je pohyblivý, letos toto datum připadá na 16. února. Podle tradičního čínského horoskopu každý rok symbolizuje jedno ze zvířat zvěrokruhu. „Rok 2018 představuje zemský pes, který je považován za spravedlivého, společenského a loajálního tvora. Rok ve znamení psa by neměl přinášet konflikty, a spíše by se měl nést ve znamení spolupráce. Měl by být úspěšný, i když vyčerpávající. Tento rok je znamení Psa spojeno se Zemí, jedním z pěti prvků, který jeho vlastnosti ještě posílí,“ říká sinoložka Mgr. Bc. Helena Heroldová, Ph.D.

Hlavní program se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu ve čtvrtek 15. února v 17.00 hodin a 16. a 17. února v 15.00 a 19.00 hodin. Vstupné na vystoupení je 149 korun.

Zvyky, umění, řemesla a kulturu Číny přiblíží návštěvníkům také pestrý doprovodný program. Uskuteční se v salóncích v prvním patře Obecního domu a vstup na něj mají všichni návštěvníci zcela zdarma. K vidění bude kaligrafie, tušová malba, čajový obřad, výroba hřebenů, tradičních lampionů, vonných polštářků či loutek. Návštěvníci mohou vyzkoušet hodinu výuky čínského jazyka, ukázku bojových umění, malování na obličej nebo výrobu čínských vystřihovánek. Připraveny jsou i ochutnávky tradičních specialit přímo od čínských kuchařů.

V Praze se oslavy příchodu čínského nového roku konají již poněkolikáté. Každoročně navštíví tuto kulturní akci tisíce lidí. Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce je pro Pražany pořádá již počtvrté.

Prostory v Obecním domě budou v rámci oslav pro veřejnost přístupné 15. února od 14.00 do 22.00 hodin a 16. a 17. února 2018 od 10.00 do 22.00 hodin. Další informace naleznete na internetových stránkách www.czechchina.com/cny, zajímavosti o čínské kultuře a mnoho dalšího nejen o akci také na facebookovém profilu: www.facebook.com/HAPPYCHINESENEWYEARPRAGUE.

Oslava čínského nového roku v Praze je kulturní aktivitou. Organizuje ji Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce za podpory Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice a Kulturního úřadu provincie Jiangsu a ve spolupráci se SÁGL Production a Artall Culture Group. Partnery akce jsou společnosti CEFC Group (Europe) Company, Home Credit a Huawei.