TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Olympijští šampioni se chystají na FIS Freeski World Cup Stubai

Olympijští šampioni se chystají na FIS Freeski World Cup Stubai

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bause

Když se nejlepší lyžaři na světě objeví v jednom ze špičkových snowparků, může to znamenat jen jednu věc – Stubaital znovu zve na zahájení světového poháru ve volném stylu (freeski). Od 18. do 21. listopadu 2020 se v snowparku DC Stubai Zoo již počtvrté uskuteční světový pohár FIS ve volném stylu.

Jeho zahájení by se podle očekávání měli účastnit freeskieři z více než 20 zemí, mezi nimi i silný rakouský tým, který si nechce nechat ujít šanci na medaili z domácího prostředí. Světový pohár se bude konat bez diváků a finále bude v přímém přenosu vysílat rakouská televize.

Zahájení sezóny světového poháru slibuje vzrušující podívanou. Na domácí půdě budou o důležité první body této zimní sezóny v soutěži bojovat nejlepší freeskieři hostitelské země. Všichni členové rakouského mužského týmu – Lukas Müllauer (ze Salcburku), Samuel Baumgartner (Horní Rakousy), Julius Forer (Vorarlbersko), Nicolas Biembacher, Hannes Rudigier, David Wolf a Daniel Bacher (Tyrolsko) – přirozeně chtějí mít při pohárové soutěži na domácí půdě špičkovou formu. Pro nováčka a místního hrdinu Daniela je toto klání něčím výjimečným.

Poté, co byl světový pohár v roce 2019 z důvodu špatného počasí zrušen, musel 15letý mladík svůj debut v soutěži odložit o celý rok. Pravděpodobně ale nikdy nezapomene, jak celá světová elita strávila několik hodin odpočinkem v „Bacherově zóně“ na jeho vlastní zahradě loni v listopadu. Stubaitalský rodák Bacher tak dostane druhou šanci oslavit premiéru ve světovém poháru přímo před vlastními dveřmi.

„Nesmírně se těším na start na světovém poháru FIS na ledovci Stubai společně se všemi prvotřídními jezdci. Můj první start v poháru, a navíc doma – o to je to úžasnější. Být tam a vychutnat si atmosféru poháru je důležitější než jakýkoli jiný výsledek. Možná dokonce absolvuji další sezení ve vlastním ‚parku‘. Když se loni na mém dvorku shromáždili někteří z nejlepších světových borců, byl to opravdu jedinečný zážitek.“

(15letý Daniel Bacher o svém prvním světovém poháru v jeho „domácím parku“)

Pro Rakousko bude soutěž vzrušující i kvůli klání žen. Šanci pozvednout rakouskou vlajku při domácím mistrovství si jistě nebudou chtít nechat ujít krajanky z Tyrolska Lara Wolfová (Paznauntal) a místní hrdinka Laura Wallnerová. Zejména Wallnerová se po nucené přestávce způsobené zlomeninou stehna v loňském roce na závod těší.

Očekává se silné startovní pole

Úspěšné akce posledních několika let a mezi sportovci velmi populární snowpark DC Stubai Zoo zaručují prvotřídní kvalitu startovního pole na Světovém poháru FIS Freeski Stubai 2020. V zimě, kdy se již prodávají vstupenky na olympijské hry v roce 2022, je zahájení sezóny pro sportovce první příležitostí, kde mohou potvrdit svou pozici. Registrováno je již několik nejúspěšnějších světových závodníků, včetně vítěze z olympiády i prvního ročníku světového poháru ve Stubai, který proběhl v roce 2017, Øysteina Bråtena (Norsko). Na místo svého vůbec prvního vítězství ve světovém poháru se jistě vrací se silnou motivací.

Příležitost k obhajobě titulu si vedle 25letého Nora nebude chtít nechat ujít ani vítěz z roku 2018 Henrik Harlaut (Švédsko). Účast těchto dvou favoritů zaručuje vzrušující boj o medaile. Soutěži navíc přidávají na zajímavosti i nejlepší jezdci Švýcarska (Andri Ragettli, trojnásobný celkový vítěz světového poháru a první muž světového slopestylu), Norska (Birk Ruud, vicemistr světa v slopestylu z roku 2019 a světová jednička v big airu), Německa (David Zehentner) a USA (Alex Hall, vítěz X Games slopestyle 2019, a Nick Goepper, olympijský finalista z roku 2018).

Totéž platí pro ženskou soutěž, kde porota v roce 2017 udělila nejvyšší skóre tehdy 15leté Švédce Jennie-Lee Burmanssonové a v roce 2018 pak 17leté výjimečně talentované Kelly Sildaruové z Estonska. Díky nominaci špičkových sportovkyň bude souboj o body i v roce 2020 extrémně těsný: patří mezi ně mistryně světa v big airu Tess Ledeuxová (Francie), Němka Kea Kühnelová a bronzová medailistka z roku 2017 Caroline Clairová z USA. I ty se nicméně musejí mít ve střehu před silnou skupinou Švýcarek – mezi nejlepšími totiž nelze nezmínit jména stříbrné olympijské medailistky Mathilde Gremaudové a jejích krajanek Sarah Höfflinové a Giulie Tannové.

Vzrušující bitvy o první tituly sezóny

Organizátoři i sportovci se již těší na slavnost světového freeskingu, která proběhne od 18. do 21. listopadu v legendárním snowparku DC Stubai Zoo na Stubaiském ledovci. Při první zastávce v mimořádné sezóně světového poháru se světová elita volného stylu již počtvrté shromáždí na Gaiskarferneru, aby nasbírala první body do soutěžního žebříčku. Poloha ledovce ve výšce nad 3 000 metrů účastníkům nabízí hned na začátku sezóny dokonalé podmínky v jedinečném snowparku.

Aby se zajistilo dodržení celostátních bezpečnostních předpisů v souvislosti s onemocněním covid-19, proběhne soutěž bez diváků, ale lyžování na ledovci bude možné bez omezení. V celém lyžařském středisku budou platit běžná bezpečnostní opatření. Aktuální informace najdete na https://www.stubaier-gletscher.com/stubai-live/news/detail/coronavirus-information/.

Stubai Prime Park Sessions

Mnoho sportovních profesionálů ve volném stylu perfektní podmínky na ledovci Stubai využije i k tréninku před soutěží. Někteří z těch nejlepších – včetně olympijského vítěze z Norska – budou od 2. do 15. listopadu cizelovat své triky pro nadcházející sezónu během Stubai Prime Park Sessions v DC Stubai Zoo. Na tomto tréninkovém soustředění pro profesionály, které zabere celkem více než čtyři týdny, budou vedle sebe trénovat nejlepší freeskieři a snowboardisté z celého světa na Prime Line, která byla vytvořena speciálně pro ně.

Předběžný program Světového poháru FIS FREESKI STUBAI 2020*

Středa 18. listopadu trénink žen a mužů

Čtvrtek 19. listopadu trénink žen a mužů Pátek 20. listopadu kvalifikace žen a mužů Sobota 21. listopadu finále žen a mužů | živě v rakouské televizi (ORF1) od 11:15 *V programu může dojít ke změnám.

Konečný termín pro přihlášky: 10. listopadu 2020

FAKTA

Světový pohár FIS Freeski Stubai 2020 Název: Světový pohár FIS Freeski Stubai Formát: Ski Slopestyle (olympijská disciplína od roku 2014) Místo: DC Stubai Zoo Snow Park, Stubaiský ledovec, Tyrolsko, Rakousko Sportovci: Kolem 90 nejlepších světových freeskierů z více než 20 zemí Finanční odměna: 50 000 švýcarských franků (25 000 ženy / 25 000 muži) Termín: 18. + 19. listopadu (trénink), 20. listopadu (kvalifikace), sobota 21. listopadu (finále) TV: Živý televizní přenos v sobotu 21. listopadu na ORF1

Snow Park Stubai Zoo Díky jižnímu svahu ve výšce více než 3 000 metrů nad mořem, fantastické horské scenérii a každodenně čerstvě upravovaným trasám se stal snowpark DC Stubai Zoo na ledovci Stubai jedním z nejoblíbenějších míst světové freestylové scény. Ať už začátečník, amatér, nebo profesionál, každý najde na některé ze čtyř skvěle připravených tras něco pro svůj vkus a schopnosti. Zejména na podzim a na jaře, kdy tvarovače vytvářejí sestavu XXL s jednoduchými, otočnými, středními a profesionálními liniemi, se zde scházejí snowboardoví a freeski profesion