Svět Svět Nová přísnější pravidla pro děti cestující do JAR přinesou komplikace až 13 tis. individuálních turistů

Nová přísnější pravidla pro děti cestující do JAR přinesou komplikace až 13 tis. individuálních turistů

551515

V souvislosti s rostoucím problémem globálního obchodování s dětmi jihoafrická vláda zavedla nová pravidla v oblasti přistěhovalectví a cestování rodin s dětmi ve věku do 18 let.

Od 1. října 2014 musí všechny děti, které cestují do JAR, disponovat nejen cestovním pasem, ale také rodným listem, včetně informací o otci a matce. To platí, i když oba rodiče cestují s dětmi, včetně tranzitních cestujících.

Ročně vycestuje do JAR s cestovními kancelářemi do 2 tis. českých turistů, kteří cestují do Jižní Afriky zejména za poznáváním Kapského města a aktivním odpočinkem v africkém buši nebo na golfovém hřišti. Celkově se však počet příjezdů z ČR do JAR bude pohybovat okolo 15 tis. osob, neboť v Jižní Africe žije po roce 1968 velké množství českých emigrantů. Proto pro individuální turisty, kteří cestují za příbuznými, přinese tato změna komplikace. Pro cestovní kanceláře nejsou nová pravidla zásadní, protože většina klientů směřuje do JAR na poznávací okruhy a děti cestují vzhledem ke značné vzdálenosti minimálně.

V případě, že nezletilí cestují do JAR pouze s jedním rodičem nebo zákonným zástupcem, potřebují i další dokumenty (např. čestná prohlášení od obou rodičů prokazující oprávnění pro děti vycestovat, soudní usnesení o právním poručnictví ve vztahu k dítěti, úmrtní list druhého rodiče, kopie dokladů totožnosti a cestovních pasů rodičů nebo zákonného zástupce dítěte). Všechny požadované dokumenty musí být v anglickém jazyce s úředně ověřeným překladem.

Jihoafrickou republiku navštívilo v loňském roce celkem 9,5 mil. turistů, což je o 3,5 % více než v roce 2012. JAR tak zaujímá 17% podíl na příjezdovém cestovním ruchu do celé Afriky (UNWTO 2014).