Svět Svět Nádvoří před Velkou sfingou v Egyptě bude vůbec poprvé otevřeno veřejnosti

Nádvoří před Velkou sfingou v Egyptě bude vůbec poprvé otevřeno veřejnosti

f7nxqmfy313nozjmb n zaemqci-cgz3s5h4ldj1aw9y44z a7wijsvetsbx6tks0vzlodw

Po třech letech restaurování bylo na slavnostním ceremoniálu, jehož se účastnil premiér Egypta Ibrahim Mahlab a Ministr starožitností Mamdouh El-Damaty, otevřeno nádvoří před Velkou sfingou a Rachefovou pyramidou.

Obnova těchto dvou lokalit byla součástí projektu, jehož cílem je zachovat egyptské historické a kulturní dědictví a podpořit cestovní ruch v zemi. Restaurátoři po dobu tří let pracovali na trhlinách na severní straně Velké sfingy, které byly způsobeny erozními faktory. Především se jednalo o nahrazení některých desek na levé straně sochy, kde byly trhliny. „Tato kolosální památka je nyní bezpečná pro všechny návštěvníky Gízy,“ informoval ministr El-Damaty.

Nádvoří před Velkou sfingou je tak veřejnosti zpřístupněno vůbec poprvé v historii. Pro to, aby mohli návštěvníci spatřit Velkou sfingu v těsné blízkosti, je nutné zakoupit si speciální samostatnou vstupenku. Obnovou prošla i Rachefova pyramida, na níž byl instalován nový systém osvětlení, nejen zvenčí, ale i na chodbách pyramidy.