TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Místo moře hory. Češi si rezervují dovolenou v Česku

Místo moře hory. Češi si rezervují dovolenou v Česku

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

 Kvůli koronavirové pandemii letos Češi mění své dovolenkové zvyky. Mořská letoviska nahrazují tuzemskými horskými hotely a penziony, o které v květnu vzrostl zájem až o 200 %. Největší propad poptávky nadále hlásí Praha a lázeňský trojúhelník.

Přestože stále nemáme jistotu, za jakých podmínek a omezení bude letošní dovolená probíhat, Češi nenechávají nic náhodě a místo oblíbených zahraničních zájezdů do přímořských letovisek si rezervují dovolenou v Česku. O tom svědčí i meziroční nárůst průměrné délky pobytu až o 2 noci. Podle rezervačních portálů si v období od dubna do května lidé totiž rezervovali pobyt v délce 5–7 nocí. Pro hoteliéry, majitele penzionů a dalších zařízení tak vysvítá naděje, že nebudou zet kvůli nepřítomnosti zahraničních návštěvníků prázdnotou.

Rodiny chtějí strávit dovolenou na horách

Největší zájem je zatím o horské oblasti, především Krkonoše, Jeseníky, Šumavu či Vysočinu a hotely i penziony už pomalu ohlašují plnou obsazenost. „O české hory je znatelně větší poptávka než v předchozích letech. Během května evidujeme meziročně dvojnásobné zvýšení zájmu o dovolenou v Krkonoších a například Jeseníky mají nárůst rezervací o 83 %,“ potvrzuje zájem o tuto oblast Richard Šipoš a Milan Petr, manažer rezervačního portálu Hotel.cz, ho doplňuje: „Některé vybrané lokality hlásí dokonce nárůst poptávky až o 200 % oproti květnu minulého roku, například jde o Špindlerův Mlýn.“

V kurzu jsou zařízení s nižší kapacitou

V porovnání s jinými roky jsou velmi rychle obsazeny zařízení s nižší kapacitou. Vzhledem k aktuální situaci a doporučení nestýkat se s vícero lidmi najednou tak jde o nový, ale logický trend. Podle Milana Petra se jedná především „o menší objekty do 20 pokojů a v případě rodin i s vyžitím pro děti, jako jsou dětská hřiště a koutky. Mezi oblíbené destinace stále patří lokality s dostupností vodních ploch, například Lipno“. V kurzu jsou penziony a také chaty pro vícečlenné rodiny či několik rodin najednou.

„Na portálu Penzion.cz, který se zaměřuje na ubytování v menších objektech, jsme v květnu zaznamenali meziročně 43% nárůst poptávky. Ještě na konci března jsme evidovali přibližně 12 % čísel minulého roku,“ komentuje situaci Michal Mach, projektový manažer.

Češi vyžadují plný servis

Lidé si chtějí o dovolené především odpočinout, a tak není překvapením, že největší procentuální nárůst poptávky, až 230 %, zaznamenaly pobyty all-inclusive. Češi si chtějí dopřát stejný komfort, na který jsou zvyklí u moře. Některé regiony však už nedokáží vysokou poptávku uspokojit. O 27 % se současně zvýšil zájem o letní pobyty s polopenzí.

Praha s lázeňským trojúhelníkem zatím na štíru

S nízkým počtem zájmu o dovolenkový pobyt se stále potýká Praha a lázeňský trojúhelník v čele s Karlovými Vary. Nepřítomnost až 10 000 000 zahraničních turistů hotely dostává do červených čísel a českou klientelu se zatím nedaří dostatečně přitáhnout. V Praze již hoteliéři vytváří nové kulturně-poznávací balíčky zaměřené na české hosty, kteří tak mají možnost nasát atmosféru atraktivních pražských lokalit bez davů zahraničních turistů.