TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Maroko láká na nové rezorty, ale i na venkovskou turistiku

Maroko láká na nové rezorty, ale i na venkovskou turistiku

clipboard01
clipboard04 - kopie
clipboard10

V den zahájení 24. ročníku veletrhu Holiday Wold se v Praze uskutečnila slavnostní večeře Marockého národního turistického úřadu. Akce se zúčastnila J.E. paní velvyslankyně Marockého království v ČR Otmani Souriya a Khalid Mimi, ředitel Marocké národní turistické centrály pro Polsko, Česko a Východní trhy.

Cílem setkání bylo vytvořit dialog nejen mezi novináři, ale i předními českými tour operátory, kteří se soustředí na destinaci Maroko, která návštěvníkům nabízí 3 500 kilometrů pláží podél Středozemního moře a Atlantického oceánu. Maroko se v posledních letech řadí mezi čím dál oblíbenější destinace a to nejen pro domácí turisty. Svědí o tom, například to, že v loňském roce Maroko americká CNN zařadila mezi TOP 10 destinací světa.

V současnosti Maroku patří 25. místo v celosvětové návštěvnosti, 12 % národní ekonomiky tvoří právě zdroje z turismu. Podle Khalida Mimiho se dá očekávat, že i v letošním roce bude zájem o Marocké království vyšší než loni. Zvýšit povědomí Čechů o státu na severu Afriky má pomoci širší a efektivnější prezentace. „Velmi nám pomáhá také zájem ze strany filmových produkcí, v Maroku se natáčel snímek Mission Impossible 5 nebo slavný agent 007 s Danielem Craigem. Velmi nás těší také přízeň slavných hvězd. Své třicetiny v Maroku oslavila americká hudebnice Kate Perry," dodává Khalid Mimi.

Politická stabilita, blízkost k Evropě, pohostinnost, památky na seznamu UNESCO, rozmanitá krajina, tradiční marocká kuchyně, sportovní a wellness nabídka a samozřejmě různorodost ubytovacích kapacit, to jsou hlavní důvody, proč navštívit Maroko. Zemi, jež v roce 2010 získala titul golfová destinace roku, nejnovějším oceněním se může pochlubit i vnitrozemská Marakeš, která byla pro letošní rok označena nejlepší golfovou destinací Afriky.

V současné době Marocký národní turistický úřad vyvíjí řadu aktivit, aby zařadil dvě ně-kdejší královská města Rabat a Casablanca mezi přední světové turistické destinace vy-hledávané kvůli rekreaci a kultuře. V plánu je vznik nových muzeí, divadel, knihoven, pří-stavů, restaurací, kaváren, nákupních galerií a špičkových hotelů. Tento rozvoj má být fi-nancován jak z marockých zdrojů, tak z prostředků od investorů ze zemí Perského zálivu. Nemalé prostředky budou investovány také do rozvoje venkovské turistiky, což by mělo podnítit vznik asi 25 000 nových pracovních míst.

Moderní Maroko - fakta:

Více než 1500 nových silnic

15 mezinárodních letišť po celé zemi

6 nejmodernějších přístavů na pobřeží Středozemního moře a Atlantického oceánu

TOP marocké destinace:

Marakeš

Essaouira

Agadir

Tanger

Fás

Ouarzazate

Casablanca