TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Kypr: ideální místo na dovolenou

Kypr: ideální místo na dovolenou

zafrana beach01Víte, jak se jmenuje starověká bohyně lásky a krásy? Ano, je to Afrodita a podle řecké mytologie se zrodila z mořské pěny právě na Kypru. Proto se tomuto ostrovu říka Afroditin ostrov - ostrov lásky a krásy a tento název si opravdu zaslouží. Najdeme zde nádhernou přírodu, čisté moře s příjemnými plážemi, malebné horské vesničky, spoustu starověkých památek, tajemné klaštery, ale i moderní metropole.

Počasí

Na Kypr se můžete vypravit prakticky v kterémkoliv ročním období a vždy si zde užijete příjemný pobyt. Vždyť ostrov je proslulý tím , že je zde v roce 300 dnů slunečných.

Kdo preferuje na své dovolené opalování a baječné koupání v moři, zvolí pravděpodobně letní měsíce, které jsou slunné a velmi teplé (až kolem 40⁰C). Velmi krásné období je zde od poloviny září do listopadu, kdy je moře vyhřáté a teploty se pohybují mezi 25 -28 ⁰C. Často se dá v moři koupat i v prosinci. V lednu koupání končí, tento měsíc je na Kypru nejstudenější, často prší a teplota se pohybuje kolem 7-10⁰C. V pohoří Troodos s nejvyšší horou Olympos (1951 m n. m.) napadne sníh a dá se zde i lyžovat. V jarních měsících opět nastoupí příjemné teploty a Kypr je okouzlující, všude kvete plno květin a v sadech dozrávají pomeranče a citróny.

Velikonoce a karneval

Mnoho turistů jezdí na Kypr v období vánoc, významnějším a oslavovanějším svátkem jsou zde ale Velikonoce. Převážná většina kyperských Řeků je pravoslavného vyznání a dodržuje velikonoční zvyky. Mezi ně patří 40 dní trvající půst, před kterým se konají velkolepé oslavy.

Mezi ně patří karnevaly, pikniky, návštěvy přátel. Karnevaly na Kypru jsou opravdu nádherné, jeden z nejúžasnějších se koná v Limassolu. Tisíce žen, mužů i dětí v maskách prochází a tančí ulicemi města. Jako masky si volí nejrůznější motivy, jaké si dovedete představit. Převlékají se za šachové figurky, filmové postavy, středověké rytíře, zvířata, draky, princezny, čarodějnice, indiány, gladiátory........ ..Jeden z motivů si vybírá vždy skupina lidí a v průvodu předvádí i patřičné kreace.

Pokud byste chtěli karneval zažít na „vlastní kůži“, zjistěte si pečlivě jeho termín, pravoslavná církev používá juliánský kalendář a většinou slaví Velikonoce v jiném termínu než katolická církev.

Oblasti a pamětihodnosti

Oblast Pafos (Paphos)

Jednou z nejzajímavějších částí Kypru je oblast Pafos (Paphos) v západní části Kypru. Je zde snad nejvíce historických památek z celého ostrova a také nejvíce rozvinutá turistická infrastruktura. Ale turistika neuškodila přírodě, nalezneme zde bohatou a jedinečnou faunu i flóru, např. v lesích se vyskytují divocí mufloni. V této oblast je velké množství hotelů, jedním z nejkrásnějších je Leptos Coral Beach Hotel u Korálové zátoky (Coral Bay). Hotelový komplex leží hned u pláže a má vlastní přístav. Všechny pokoje jsou s balkonem, satelitní TV, bezdrátovým připojením na internet, klimatizací. Součástí hotelu je vnitřní a venkovní bazén, posilovna, sauna, parní lázeň, vířivka, tenisové kurty, 4 bary a 6 restaurací. Děti si mohou pohrát v Dětském klubu s dohledem. Jedná se o luxusní pětihvězdičkový hotel a tomu odpovídají i vyšší ceny, ale naleznete zde vše, co je potřeba pro ideální dovolenou.

Nejvýznamnější památky města Pafos jsou od hotelu Coral Beach vzdáleny 20 minut jízdy autem nebo autobusem. Autobusy odjíždějí od hotelu každých 15 minut, u řidiče si můžete zakoupit jízdenku na jednu jízdu nebo celodenní.

V samotném Pafu nalezneme spoustu historických památek, díky nimž se město dostalo na seznam UNESCO. Co byste určitě neměli v záplavě pamětihodností vynechat - to jsou slavné pafské mozaiky. Jsou ze 2.-4.stol. n.l. a unikátní jsou tím, že převážně všechny jsou na původních místech. Byly objeveny náhodně v roce 1962 při bagrování terénu. Ne nadarmo se neříká, že kdekoliv se na Kypru začne kopat, objeví se archeologické památky. Mozaiky zdobily podlahy soukromých i veřejných domů a patří k nejkrásnějším v Evropě. Jsou poskládané z malých barevných kamínků či
skleněných čtverečků a představují převážně výjevy z řecké mytologie.


Severozápadně od přístavu u silnice ke Korálové zátoce nedaleko od pobřeží jsou výkopy hrobek z helénského a raného románského období ( 3. stol . př. n.l až 3. stol. n. l.) tzv. Královské hrobky. Hrobky.jsou královskými jen podle názvu, byli zde pochováváni bohatí občané a aristokracie, ale tento název si zaslouží díky své kráse a rozsáhlosti. Do pískovce zde byly vyhloubeny a vytesány stovky hrobů od nejjednodušších po rozsáhlé komplexy, které napodobují obytné domy. Tehdejší obyvatelé věřili v posmrtný život a snažili se svým mrtvým zajistit komfortní nový domov. Do hrobek jim vkládali jejich cennosti a oblíbené předměty.      

V honosných hrobkách můžeme obdivovat dórské sloupy a nástěnné malby. Citlivější povahy se nemusí obávat , žádné pozůstatky zemřelých tam nejsou, pokud se dochovaly, jsou uloženy v muzeích. Hrobky byly v minulosti systematicky vykrádány a většina cenností beze stopy zmizela.

K cestování po Kypru patří romantika a rozhodně jedním z nejromantičtějších míst je Afroditina skála - místo, kde se podle pověsti z mořské pěny narodila Afrodita. Skalnaté místo se nazývá Petra tou Romiou (Řekova skála) podle byzantského hrdiny, který prý odsud vrhal na saracénské piráty ohromné balvany.

Afroditina skála vyčnívá z moře pod Petra tou Romiou a je opředena mnoha pověstmi. Nejznámější je ta o omládnutí , když skálu obeplavete. Také si zde můžete zajistit velkou lásku, když na přilehlé pláži najdete kámen ve tvaru srdce.a dáte si ho na noc pod polštář. Ve snu se vám pak zjeví ta pravá osoba. Petra tou Romiou leží na silnici mezi Pafem a Limasosolem asi 25 km od Pafu.

Oblast Limassol
Nachází se v jižní části ostrova a město Limassol je nejdůležitějším přístavním městem na Kypru. Město žije rušným životem a je proslulé slavnostmi a karnevaly. Jako skoro všude na Kypru je spousta památek - např. středověký hrad, Velká mešita s minaretem, katedrála Agia Napa.

Asi 19 km od Limassolu se na mořském útesu rozkládá starověký Kourion, jedno z nejznámějších světových archeologických nalezišť. Nejstarší sídliště v Kuriu vzniklo pravděpodobně již v 16.stol. př.n.l., ve 12. stol. př.n.l. zde založili město mykénští Řekové. Za vlády Ptolemaiovců a Římanů byl Kourion významným střediskem, ale bohužel byl ve 4.stol. n.l. poničen zemětřesením a dílo zkázy bylo dokonáno vpádem Arabů v 7. stol. Z bohaté historie se zachovalo mnoho památek. Za prohlídku rozhodně stojí Eustoliův komplex – římský palác s lázněmi.a divadlo. Divadlo bylo vybudované ve 2.stol. př.n.l. a má skvělou akustiku, která je dodnes využívána při letním Shakespearovském festivalu.

Oblast Larnaka
Opět se zde setkáváme s histotrií. Vždyť Larnaka vznikla na půdě starověkého města Kition, založeného již ve 13.stol.př.n.l. Vykopávky ze starověkého Kitionu můžete shlédnout v severní části Larnaky.V Larnace můžete dále obdivovat např. kostel sv. Lazara – Ayios Lazaros, který vyrostl na počátku 10.stol.

Legenda o Lazarovi je jistě dostatečně známa a v tomto kostele můžeme spatřit světcovu lebku. Na jih od města se roprostírá rozsáhlé Slané jezero. V zimě se zde shromažďují tisíce plameňáků, pelikánů, labutí i dalších stěhovavých ptáků, v létě však vysychá a zůstává na něm jen vrstva soli. Na břehu jezera nechal vybudovat turecký vládce v roce 1861 mešitu Hala Sultan Tekke. Jedná se o velmi významné poutní muslimské místo, které ukrývá hrobku tety proroka Mohameda Umm Haram. Když se před vchodem zujete, můžete si celou mešitu projít.

Pokud se budete chtít na dovolené koupat v moři a povalovat se na pláži, je Larnaka ideálním místem. Říká se, že jsou zde nejkrásnější pláže ze všech kyperských měst. Podél pobřeží přímo ve městě se táhne dlouhá promenáda lemovaná palmami a hned pod ní je písečná pláž. V letní sezoně však bývá plně obsazená a je vhodnější vypravit se o kousek dál na jih na pláž Mackenzie Beach.

Ve městě i okolí je spousta dobrých hotelů, mezi nejlépe hodnocené patří čtyřhvězdičkový Lordos Beach Hotel na Dhekelia Road zhruba 9 km do centra Larnaky. Přímo u hotelu je písečná pláž s pozvolným vstupem do moře. Hotel má k dispozici různé typy pokojů, , všechny mají vlastní koupelnu s WC, satelitní TV, bezdrátové připojení na internet. K hotelu patří venkovní bazény s kaskádami, krytý vyhřívaný bazén, jacuzzi s vodopádem, sportovní klub, fitness.

V tomto článku jsme vám přiblížili jen několik z mnoha zajímavých míst na Kypru. Historických památek od nejstarších období dějin je zde opravdu bezpočet, každé větší město má oblastní archeologické muzeum. Kyperská příroda je rozmanitá, místy nedotčená a prostě nádherná. Roste tady spousta vzácných rostlin včetně orchidejí a žijí zde zajímavá zvířata.

Pravý ráj je tu pro ornitology, protože ostrov leží na migrační trase stěhovavých ptáků mezi Evropou, Asií a Afrikou.Dále se zde můžete setkat třeba s krátkonožkou (plaz z čeledi scinkovití ), mořskými želvami, středomořskými tuleni a již s výše zmiňovanými muflony. Kyperský muflon je dokonce národním zvířetem. Moře je mimořádně čisté, pláže vesměs také, vždyť 56 kyperských pláží obdrželo od Rady Evropy certifikát Modré vlajky, který oceňuje čistotu, upravenost