Svět Svět Kuba jednou z nejvyhledávanějších exotických destinací, jen vloni ji navštívilo 9 tis. českých turistů

Kuba jednou z nejvyhledávanějších exotických destinací, jen vloni ji navštívilo 9 tis. českých turistů

kuba plaz 1

 Zájem o dovolenou na Kubě dlouhodobě vzrůstá, a to i přes zvyšující se ceny ubytování. Turisté chtějí zažít Kubu ještě starou, izolovanou od západního světa, jako dosud, než se úplně otevře americkému trhu a bude zavalena americkým zbožím a typické automobily z 50. let budou nahrazeny moderními vozy značky Toyota a Chrysler.

 

Nabídka pobytů na Kubě se v České republice v posledních letech změnila. Nejen že se zvýšily ceny, ale také většina cestovních kanceláří ukončila nabídku charterovými lety. Cestovní kanceláře nyní nabízejí zájezdy na pravidelných leteckých linkách a velmi si to pochvalují. Zákazníkům tak poskytují kvalitnější dopravu a zároveň jsou zájezdy pro CK ekonomicky zajímavější. Již vloni se ceny ubytování na Kubě navýšily o 20 - 30 %, zvýšené ceny v turistických letoviscích platí i letos. 


Při poznávacích okruzích po Kubě se některé ubytování v destinacích, kde je minimální nabídka adekvátních hotelů, zdražilo až o 80 % a i přesto nejsou v některých městech dostupné volné pokoje na půl roku dopředu.

 

Kuba v loňské sezóně zaznamenala vysoké nárůsty mezinárodních příjezdů ve výši 17,5 %, oproti 2015/2014, nejvíce z Kanady, Německa a Velké Británie. Podle UNWTO Kubu navštívilo 3,5 mil. zahraničních hostů. Kuba reaguje na vyšší poptávku zvyšováním cen ubytování, které je však neúměrné k poskytované kvalitě, jež se zlepšuje jen velmi pomalu. 

 

 

Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)