Svět Svět Koloniální jádro Santo Dominga mění svoji tvář

Koloniální jádro Santo Dominga mění svoji tvář

santo domingo 1
santo domingo 1

Dominikánský prezident Danilo Medina zahájil projekt renovace koloniální čtvrti Santo Dominga. Historické jádro hlavního města projde v následujících pěti letech modernizací, vznikne zde pěší zóna a tradiční „plážovou” nabídku jižního pobřeží doplní kultura.

Projekt přinese do regionu nové pracovní příležitosti a zvýší také konkurenceschopnost destinace.

Podle Leily Boasier Budecker, ředitelky Národního turistického úřadu Dominikánské republiky pro střední a východní Evropu, projekt přímo koordinuje Ministerstvo cestovního ruchu v rámci Programu turistické podpory v koloniální zóně.

Řízení programu má na starost viceministryně cestovního ruchu, Maribel Villalona, která Santo Domingo označuje za „strategickou multidestinaci“ a dodává: „Nachází se pouze hodinu a půl od dominikánských TOP destinací. Diverzifikováním turistické nabídky hlavní město posílí své postavení na trhu cestovního ruchu.“

Rekonstrukce se dotkne ulic, náměstí, veřejných budov
i významných historických památek pevnosti Ozama, Kolumbova paláce (Alcazar de Colon) či Královského muzea (Museo de las Casas Reales). V ruinách kláštera svatého Františka vznikne tematické kulturní centrum.

Obnova koloniálního centra proběhne po etapách. Během šesti měsíců bude dokončena oprava centrálních ulic. Cesty a chodníky v koloniální čtvrti se zarovnají a prodlouží, dopravní obsluha a místa pro parkování se výrazně omezí a vznikne zde široká pěší zóna. Renovace bude kompletně dokončena za pět let.

Na projektu spolupracují veřejné i soukromé instituce, národní a mezinárodní společnosti. Ministerstvo cestovního ruchu investovalo do programu přibližně 3 500 000 USD. Banka Inter-American Development Bank přispěla na renovaci částkou 29.7 milionů USD.

Santo Domingo založil v roce 1496 Bartoloměj Kolumbus, bratr slavného Kryštofa – objevitele ostrova Hispaniola. Město se vzápětí stalo reprezentačním sídlem španělského královského dvora. Byla zde postavena první katedrála, univerzita a nemocnice v Novém světě. Od roku 1990 je koloniální jádro dominikánské metropole zapsáno na seznam UNESCO.