TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Karibu Keňa, aneb vítejte v Keni

Karibu Keňa, aneb vítejte v Keni

8151 34665 kena severni pobrezi 1 v2Hory s ledovci a sněhem pokrytými vrcholky, přes údolí a široké travnaté pláně až po pouštní krajinu, tak rozmanitá je Keňa. Pobřeží lemují korálové útesy, dostupné nejen potápěčům, ale i těm, kteří rádi objevují krásy korálů a ryb jen se šnorchlem. Keňa je rájem pro všechny, kteří mají rádi přírodu i dobrodružství.

Ti, kdo milují náročnou vysokohorskou turistiku, mohou zdolat druhý nejvyšší bod Afriky, impozantní vulkán Mount Kenya, který dal této zemi její název. Do Keni se ale jezdí především pozorovat divoká zvířata, na safari. Bohužel, kdysi se sem jezdívalo ukájet lovecké vášně, ale dnešními zbraněmi jsou naštěstí již jen dalekohledy, fotoaparáty a kamery a trofejemi se staly nezapomenutelné zážitky. S ochranou zvěře tady začala rodačka z Opavy, Joy Adamsonová, která nám život v Keni zprostředkovala ve svém působivém příběhu o lvici Else.

U jezera Naivasha strávila poslední léta života v domě na pahorku s nádherným výhledem na jezero, který byl později přeměněn v muzeum, jež bylo pojmenováno Elsamere. Jezero je rájem vodních ptáků a domovem velkého množství hrochů, kteří během dne lenoší v jezeře a v noci se vydávají na pastvu do okolí. Někdy zavítají až do zahrady Elsamere nebo okolních resortů, takže je můžete pozorovat z poměrně malé vzdálenosti. Okolí jezera patří k mým nejoblíbenějším místům, protože patří k těm, kde jsou povoleny procházky ve volné přírodě. Jedním z nich je ostrůvek Crescent Island, kde žijí zebry, žirafy, buvoli i antilopy a kde se natáčel film s Meryl Streepovou, Robertem Redfordem a Carlem Brandauerem „Vzpomínky na Afriku“.  

Elsa Gate je vstupní branou do národního parku Hell´s Gate, ve kterém se můžete za doprovodu masajského průvodce volně procházet nádhernou skalnatou roklí, ve které vyvěrají horká vřídla. K soutěsce se dá dojít pěšky nebo dojet na kole, a přitom pozorovat pasoucí se zebry, žirafy a antilopy.

Nejnavštěvovanějším parkem je Masaj Mara, kam se jezdí na lov „velké pětky“. Do tohoto elitního klubu patří lev s levhartem, slon, nosorožec a buvol, ale ne vždy se zadaří během jednoho safari všechny „ulovit“. Nezoufejte, všude kolem se pasou stáda zeber, žiraf, buvolů a pakoňů, můžete vidět gepardy, hyeny, pštrosy nebo šakaly. Každoroční migrace pakoňů,  která trvá od konce června až do září, je nejúžasnější podívanou na naší planetě. Více než jeden milion pakoňů, ke kterým se přidává na 200 000 zeber a 300 000 gazel Thomsonových utvoří jedno obrovské stádo, které následně putuje rozlehlými savanami. 450 druhů zvířat urazí trasu dlouhou  480 km. Masai Mara je jediným parkem v Keni, kde můžete spatřit volně žijící nosorožce černé.

Nosorožci patří k nejohroženějšímu druhu velké pětky. A paradoxně se bílí nosorožci z České republiky stali velkou nadějí na záchranu severního nosorožce bílého ve volné přírodě. Čtyři z posledních osmi žijících v zajetí, byli vloni převezeni do rezervace Ol Pejeta ze ZOO ve Dvoře Králové. Termín "bílý" nosorožec je ve skutečnosti nesprávným překladem slova "widje", což znamená široká ústa nosorožce, nikoliv bílou barvu. Někdo jen výraz zaměnil za anglický „white“. A tak když už se jednomu nosorožci říkalo bílý, druhý se stal pro snadné zapamatování černým.

V Keni žije 44 etnických skupin mluvících různými jazyky s  rozmanitými tradicemi a zvyky. Málokdo ví, že pestrobarevné ozdoby si Masajové a Samburové vyrábějí z korálků, které pocházejí od nás. V Keni je celkem 59 národních parků a rezervací, jeden dokonce za humny hlavního města Nairobi, což z něj činí světový unikát. Parky se projíždí ve speciálně upravených minibusech, zdolávají se v sedle koní a na hřbetech velbloudů nebo se nad nimi létá v horkovzdušných balónech. V Keni se běhá maratón, pořádá Harley Davidson Rally a na 41 hřištích hraje golf. Keňské pobřeží je vyhlášeným místem pro lov ryb, který si tady oblíbil i Ernest Hemingway. Ti, kdo hledají vzrušení, si užijí raftování na řece Tana. Indický oceán je ideálním místem pro zkušené sportovce, ale i pro ty, kdo chtějí kitesurfing vyzkoušet poprvé v životě.

Náš tip:

Do Keni se jezdí na safari. Parky jsou rozlehlé a od sebe hodně vzdálené, kde máte zvířata téměř na dosah ruky, ale sáhnout si na ně nemůžete. Avšak jedno nezapomenutelné místo, které si oblíbily hlavně děti, máme pro vás přímo za humny hlavního města Nairobi. V Žirafím centru vystoupáte na otevřenou terasu a v té chvíli se díváte žirafám přímo do očí. Jsou zvyklé vyloudit alespoň pohlazení, od těch statečnějších dokonce něco dobrého na zub. Odtud elegantně odbíhají k hotelu, aby vás pozdravily u snídaně, nebo dokonce odhrnuly záclony a  bez ostychu se vloudily se do vašeho soukromí.

Hotel ve starobylém koloniálním stylu Giraffe Manor působí z dálky trochu tajemně a skvěle doplňuje úžasný kolorit původního rozlehlého lesa, ve kterém žijí kromě žiraf i jiná zvířata a spousta ptáků, které uvidíte, když se vydáte do okolí. Jedno  apartmá, které nese jméno Karen Blixenové, autorky románu „Vzpomínky na Afriku“, je vybaveno její nábytkem, který hotelu věnovala před svým odjezdem do Evropy. Toto apartmá využívají především rodiny s dětmi.

Doklady: cestovní pas s platností 6 měsíců po výjezdu ze země

Víza: cena za jednorázové vstupní vízum do Keni, které dostanete po příletu na letišti 50 USD

Letecké spojení:        Turkish Airlines přes Istambul

                                   KLM přes Amsterdam

Brussels Airlines přes Brusel

Cena: od 15 000 Kč

Keňa má rozvětvenou síť lokálních leteckých dopravců, kteří vám zajistí pohodlnou dopravu na pobřeží i do větších parků na západě. Nejvýznamnějšími dopravci jsou Kenya Airways, Regional Air a Air Kenya.

Autor: Sylva Santarova

kea1

kena-individualni-pobyty-hotel-southern-palms-diani-beach-jizni-pobrezi 15986 3