TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Jak strávit dovolenou aktivně? Vyzkoušejte surfování na nejlepších plážích světa

Jak strávit dovolenou aktivně? Vyzkoušejte surfování na nejlepších plážích světa

thajsko - exotika pre kazdeho

Surfování patří mezi oblíbené sporty po celém světě. Své příznivce získává také v České republice. Mnozí z nich vyrážejí za tímto adrenalinovým zážitkem na nejlepší surfařská místa po celém světě. Mezi ty se řadí hlavně nekončící pláže Dominikánské republiky, které vybízejí nejen ke sportu. Za vlnami se však můžete vydat také na Srí Lanku, do Panamy i blíže. Skvělé podmínky nabízí třeba pobřeží Portugalska a Kanárských ostrovů.

Surfing jako první zaznamenal do historických evropských pramenů poručík James King, který po smrti světoznámého objevitele a mořeplavce kapitána Jamese Cooka zpracoval jeho deníky. Bylo to v roce 1779. Za rodiště sportu jsou považovány Havajské ostrovy. Surf je neodmyslitelně spjatý s tamější kulturou, náboženstvím i polynéskou mytologií.

S postupem času pronikl do všech částí světa a těší se stále větší oblibě, o čemž svědčí i fakt, že v roce 2016 rozhodl Mezinárodní olympijský výbor o zařazení surfingu mezi olympijské disciplíny. O první medaile se tak krotitelé vln utkají na letních olympijských hrách v Japonsku v roce 2020.

Dominikánská republika – Maňana, vlny a rum

Dominikánská republika je ideální místem pro milovníky vln, kteří si po zdatném výkonu rádi vychutnají také noční život či karibský rum. Pohodu a klid umocňuje na ostrově slovo maňana, které je odpovědí na všechno. Na panenských plážích lemovaných palmami si přijdou na své začínající i pokročilí surfaři. Řada z nich míří především na severní pobřeží ostrova, kde se nacházejí pláže Playa Encuentro, Playa Grande a Playa Preciosa. Nejoblíbenější jsou však místa Cabarete a El Caletón, a to nejen díky překrásným plážím a vlnám, ale též nespočtu restaurací, barů a nočních podniků. O tom, že si místní na surfování potrpí, svědčí i fakt, že zákonem omezují výšku staveb na pláži na maximálně tři patra. Důvodem je to, aby se o domy nelámal vítr a surfaři tak nepřišli o skvělé podmínky.

Kromě adrenalinového zážitku mohou turisté zavítat rovněž do hlavního města Santa Dominga, kde se dochovalo původní městské opevnění. Za návštěvu stojí botanická zahrada Los Tres Ojos s 15 metrů vysokou krápníkovou jeskyní či dům objevitele Kryštofa Kolumba. „Dominikánská republika je díky písečným plážím s nekončícími palmovými alejemi a tyrkysovým mořem označována za perlu Karibiku. A patří mezi nejvyhledávanější země, kam se lidé vydávají na exotickou dovolenou,“ uvedla mluvčí cestovní agentury.

Surfařské sezóny na Srí Lance

Srí Lanka, ostrov ležící jižně od Indie, patří k nejhezčím místům na světě. V této zemi patří surfování k relativně mladým sportům, nicméně se mezi krotiteli vln stává čím dál populárnější. Místní surf sezónu lze rozdělit do dvou období. Na jižní části ostrova jsou nejlepší podmínky mezi listopadem a březnem, mezi květnem až říjnem je pak dobré vyrazit na východní část. Na své si zde přijdou jak velmi zdatní prknaři, tak i naprostí začátečníci. Mezi top oblíbená a velmi rušná surfařská místa patří Kikkaduwa či Arugam Bay. Mezi ta klidnější naopak Weligama a Ahangama.

Poslední dvě jmenované lokality jsou vhodné především pro začátečníky, jelikož vlny se zde lámou daleko od pobřeží. Na plážích je možné využít kurzy od profíků, jež vycházejí v přepočtu zhruba na 400 korun za hodinu. Během nich získají účastníci informace o historii tohoto sportu, bezpečnostní instrukce i info, jak zvládat jednotlivé typy vln včetně toho, jak vlnu správně „říznout“.

S cestou na tento rajský tropický ostrov s bujnou vegetací a přívětivými lidmi je pak nasnadě spojit také návštěvu antického město králů Polonnaruwu nedaleko hory Sigiriya. To je zaspáno na seznamu UNESCO a pyšní se nespočtem buddhistických památek. Za úžasnými přírodními scenériemi se pak můžete vydat do několika národních parků. Mezi nejvyhledávanější patří Bundala či Uda Walawe, a to hlavně díky volně žijícím slonům, leopardům, buvolům a dalším desítkám živočichů a ptáků, které lze spatřit v jejich přirozeném teritoriu.

Surfařský ráj u Panamského průplavu

Panama je obklopena více než 1 400 kilometry pobřeží, což ji činí taktéž skvělým místem pro surfování. Proto se do tohoto státu na pomezí Jižní a Střední Ameriky sjíždějí milovníci vln z celého světa. Oblíbenou lokalitou je Bocas del Toro, jedna z deseti panamských provincií, při hranicích s Kostarikou. Mezi preferované lokality pak patří Playa Venao a Santa Catalina na pobřeží Pacifiku. Santa Catalina je označována přímo za ráj surfařů.

Do původně malé vesničky se dnes sjíždějí tisíce surfařů a je místem, kde se pořádají i věhlasné surfařské soutěže. Známá je především díky plážím Punta Roca a La Punta, kde se vlny zvedají až do výšky devíti metrů. Dovolenou v Panamě si užijí též příznivci historie a technologií. Ti mohou navštívit Panamský průplav s přilehlými muzei, jež přibližují jeho vznik a význam. Aktivní turisty jistě bude lákat i výstup na nejvyšší vrchol Panamy Volcán Barú tyčící se do výšky téměř 3 500 metrů nad mořem.

Když v Evropě, tak do portugalského Peniche

Za dobrými vlnami nemusíte až na druhý konec světa. Velké oblibě surfařů se těší i blízké Portugalsko s několika vhodnými lokalitami, ať už je to pobřeží Algarve na jihu země, či Carrapateira se surfařskými kempy a školami. Surfaři všech kategorií najdou vyžití i na oblíbené pláži Praia da Arrifana. Za svatostánek evropského surfingu je poté považováno městečko Peniche vzdálené necelých 80 kilometrů od Lisabonu.

Je známé světovou surfařskou soutěží WSL (World Surf League) a ojedinělé svojí polohou a krásnými plážemi. A Peniche má ještě jednu výhodu: díky jeho lokaci je možné se při nepřízni větru a nízkých vlnách přesunout v řádu minut na jinou část výběžku a zdolávat vlny tam. V místě se nachází několik kempů, barů, restaurací i míst, kde lze po sportovním výkonu prohýřit třeba celou noc. Za městským životem, a především za historií a památkami, je dobré zamířit do nedalekého hlavního města Lisabonu. „Lisabon je známý zejména historickými památkami jako jsou Belémská věž či klášter svatého Jeronýma, které jsou zapsány na seznamu UNESCO. Turisté zde také mohou navštívit jedno z největších oceanárií v Evropě, jež bylo vybudováno v rámci celosvětové výstavy Expo 1998,“ doplnila Řezníčková.

Surfing na Kanárských ostrovech kdykoli a kdekoli

Ke zdolávání vln vybízí i turisty oblíbené Kanárské ostrovy, a to díky působení Atlantického oceánu. „Kanárské ostrovy patří dlouhodobě na čelní příčky žebříčku turisticky nejnavštěvovanějších oblastí na světě. Díky poloze v subtropickém podnebném pásu je místní klima příjemné po celý rok. Ostrovy jsou velmi rozmanité a na své si zde přijdou milovníci historie, zábavy, nočního života i vodních sportů,“ sdělila Řezníčková. Souostroví je známé u surfařů právě tím, že krotit vlny se zde dá téměř všude a v jakémkoli ročním období.

Velmi vhodné podmínky nabízí ostrov Gran Canaria a pláž Playa del Ingles v Maspalomas či oblast Confital, kde vlny rostou až do výšky pěti metrů. Řada surfařů pak míří na ostrov Fuerteventura. Jeho severní část s místy El Jablito a Corralejo ocení především pokročilí prknaři. Pro začátečníky je pak doporučována jižní část ostrova s plážemi Morro Jable a Caleta de Fueste. Místa, kde si můžete pronajmout potřebné vybavení i zaplatit kurz, je na plážích nespočet. Prkno si lze pronajmout v průměru za 10 Euro na den a za zhruba 60 Euro na celý týden. Skupinový výcvik pak vyjde na 40 až 50 Euro a za individuální výuku zaplatíte od 100 do 120 Euro