Svět Svět Írán: Rozšíření koronaviru COVID-19

Írán: Rozšíření koronaviru COVID-19

dsc 4470-r

S ohledem na aktuální rozšíření nákazy koronavirem COVID-19 doporučuje MZV občanům ČR do Íránu vůbec necestovat. V případě, že se v Íránu zdržujete, MZV ČR doporučuje odcestovat ze země v co nejkratší době.

V důsledku snahy zabránit šíření nákazy koronavirem COVID-19 byly uzavřeny pozemní hranice Íránu s okolními zeměmi, případně byly zavedeny povinné karantény. Zároveň byla ukončena většina leteckých spojení, zvláště se soudeními zeměmi včetně Gruzie, Turecka, Arménie a Ázerbajdžánu. Doporučujeme všem cestovatelům kontaktovat svého dopravce a zvážit možnosti opuštění země.

Další země zavedly opatření pro cestovatele přijíždějící z Íránu, např. Katar, který neumožňuje vstup cestovatelů z Íránu do země. V případě přestupu na letišti v Dauhá bez vstupu na území, však opatření není uplatňováno. Doporučujeme zjistit si při cestách z Íránu aktuální požadavky cílových i tranzitních zemí.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD.  

Všem osobám se po návratu z Íránu důrazně doporučuje, aby v případě jakýchkoliv příznaků chřipkového onemocnění neprodleně oznámily tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem, svému registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství, nebo nemají-li registrujícího poskytovatele, pak jakémukoli poskytovateli v oboru všeobecné praktické lékařství. Více informací na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

V případě nouze se čeští občané mohou obrátit na pohotovostní nouzovou linku zastupitelského úřadu ČR v Teheránu  +989128174178.