TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Festival růží v Agrosu

Festival růží v Agrosu

cyprus-resort

Na Kypru oslavili Velikonoce a je na čase podívat se na další programy a akce. Nejznámější květnovou slavností je Festival růží v Agrosu. Damascénská růže se zde pěstuje od konce devatenáctého století, ale výroba produktů z růží jako je růžová voda či olej začala až po první světové válce. Květen zaplavuje celou oblast omamnou vůní a pro hosty Festivalu je připravena řada aktivit.

Především je to sběr okvětních lístků a seznámení se s procesem jejich zpracování na růžovou vodu, olej, ale i brandy či likér. Růžová voda má zvláštní symboliku – používá se při všech slavnostních obřadech – doma na uvítání hostí, při svatbách i křtech. Součástí Festivalu jsou i přednášky a semináře o pěstování růží, o jejich léčivých účincích i o jejich využití v gastronomii, ostatně tradiční kuchyni lze ochutnat na místě. A nesmíme zapomenout na to, co růže znamená, na její symboliku, jejíž historie sahá do starověku a míří až k bohyni Afroditě, která je s Kyprem nerozlučně spjata.

Na konci května se můžeme potěšit již třináctým mezinárodním festivalem komorní hudby, který bude hostit Královské sídlo v Kouklii. Na pěti koncertech se představí světoví umělci, houslisté Boris Brovtsyn, Daishin Kamamoto a Moni Sewart, violisté Sam Barsegian,   Diemut Poppen, trumpetista Sergej Nakariakov a další.

Zábava pro všechny. Závod historických aut bude probíhat v posledním květnovém týdnu a bude se určitě na co dívat. Její účastníci projedou prakticky celý ostrov – trasa povede z Limassolu do Pafosu, odtud bude pokračovat do Platres, Nikosie, a skončí v Larnace.   Určitě se bude na co dívat. Mimochodem za návštěvu stojí i muzeum historických motocyklů v Nikosii.

A není pochyb o tom, že je nejvyšší čas na přípravu na léto. Ti, kteří se už nemohou dočkat, by měli začít trénovat. V Agia Napa nabízejí potápěčské kurzy ve čtyřech střediscích, která nabízejí služby jak amatérským tak profesionálním potápěčům a která splňují veškeré mezinárodní standardy. A proč právě zde? Právě tady si v létě, kdy je dobrá viditelnost, lze užít nejlepší potápění kolem Cape Greco.