TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Dopřejte si babí léto v Benátkách a jejich krásném okolí

Dopřejte si babí léto v Benátkách a jejich krásném okolí

venice

Benátky jsou jednou z turisticky nejpřitažlivější destinací v Evropě. Navíc v září tam bude skutečně živo. Až do listopadu totiž probíhá 15. ročník Bienále architektury. Letošní motto zní: „Reporting from the front“ a má naznačit boj architektury o nové pohledy na životní prostředí a její místo v něm. Kurátorem bienále je chilský architekt Alejandro Aravena a jednotlivé expozice si můžete prohlédnout tradičně v zahradách (Giardini), komplexu Arsenal i na dalších místech v historickém centru města.

Milovníci filmu mohou ještě na počátku září stihnout Mezinárodní filmový festival. Koná se na ostrově Lido, který je půlhodinku lodí z města. Letošnímu 73. ročníku předsedá britský režisér Sam Mendes, který se mimo jiné podepsal i pod poslední dvě bondovky Skyfall a Specter. Ozdobou festivalu bude francouzský filmový bard J. P. Belmondo, který převezme cenu Leone d´Oro za celoživotní přínos kinematografii

V září je v Benátkách krásné letní počasí. Když vás nápor památek, kulturních zážitků a davy návštěvníků unaví, zamiřte na Jesolo di Lido – nejkrásnější 15 kilometrovou písečnou pláž benátské riviéry. Dostanete se tam za necelou hodinku autobusem, který vyjíždí z Piazzale Favretti. Na počátku měsíce tam ještě můžete stihnout nejen koupání a relax, ale i Festival písečných soch, kde jsou k vidění neuvěřitelná díla. Komu by se nechtělo povalovat na pláži, může si dát několik skvělých výletů do zajímavých měst, která jsou z benátského nádraží Stazione di Venezia Santa Lucia co by kamenem dohodil.

Za půl hodinky se dostanete například i do Padovy, města s nejstarší evropskou universitou, centrem plným zajímavých paláců, spoustou pouličních kouzelných kaváren, cukráren a restaurací. Navíc na konci září si tam přijdou na své milovníci zahrad. Od 21. do 26. se koná 67. ročník mezinárodního zahradnického veletrhu Flormart

Přibližně hodinu vlakem z Benátek je Verona, druhé největší město benátského regionu, proslavené především Shakespearem a jeho věčnými milenci. Historické jádro bylo v roce 2000 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO, takže stojí za to vidět. Od 15. do 21. září bude Verona ve znamení Tokcatì, což je unikátní festival pouličních tradičních historických her a soutěží s klání. Je uznán jako součást nehmotného dědictví UNESCO a

k vidění jsou tam podivuhodné věci, jako například závod na dřevěných saních ulicemi města nebo běh žen s obrovskými hliněnými nádobami na hlavách.

O třetice ještě jeden tip. Asi hodinku vlakem z Benátek je také Vicenza, kouzelné a pohodové malé město na úpatí kopců Monti Berici. Proslavil je zejména architekt Andrea Palladio. Paláce, parky, palladiovy pověstné vily s krásně upravenými zahradami, ale i další zajímavá místa malebné Vicenzy stojí.

Ještě jeden tip: ubytování v Benátkách je drahé a v době festivalů a jiných velkých akcí se těžko shání. Zkuste si najít hotel v Mestre, což je něco jako předměstí, které má s Benátkami velmi dobré vlakové spojení a je tam klid.