Svět Svět Dominikánské Švýcarsko: to jsou nejnižší teploty, nejvyšší hora a největší vodopád v Karibiku

Dominikánské Švýcarsko: to jsou nejnižší teploty, nejvyšší hora a největší vodopád v Karibiku

vodopd aguas blancas
2.aa pga catalunya resort - stadium course - hole 11

Bílé pláže, průzračné moře a kokosové palmy jsou tradičním symbolem Dominikánské republiky. Málokdo však ví, že i v této tropické zemi mohou teploty klesat k nule, že se zde nachází nejvyšší vrchol Karibiku – třítisícová hora Pico Duarte a také jeden z nejvyšších karibských vodopádů.

Údolí Valle de Constanza se díky svému mírnému klimatu, charakteru alpské krajiny a místní architektuře jinak přezdívá Dominikánské Švýcarsko.

Venkovské kouzlo a celoročně jarní teploty (7 – 22 °C) jsou hlavními důvody, proč si tento hornatý region oblíbili nejen turisté, ale i obyvatelé Dominikánské republiky, kteří si zde nechávají stavět honosné prázdninové domy. Na jaře se zdejší příroda pravidelně rozehrává všemi barvami, vzduch je prosycen omamnou vůní dozrávajícího ovoce a exotických květin (flamboyan, coralillo a jiné).

V Centrálním pohoří se rozkládá několik národních parků. Městečka Jarabacoa a Constanza jsou výchozími body na výlety do hor a pro výstup na nejvyšší horu Karibiku „Pico Duarte” (3,175 m.n.m), který je součástí národního parku Armando Bermúdez. Výstup na vrchol trvající dva až čtyři dny je možné podniknout za doprovodu průvodce a noční teploty zde překvapivě klesají až pod bod mrazu. Z místní fauny a flory lze volně pozorovat papoušky, datly, sokoly Guaraguao, hutie, hady a pavouky.

Milovníci romantiky a dobrodružství mohou podniknout výlet do národního parku Juan Bautista Perez Rancier k vodopádu „Aguas Blancas” do nadmořské výšky 2000 m.n.m. Vodní kaskáda je svými 83 metry považována za jeden z nejvyšších vodopádů Karibiku. K vodopádu vede stezka džunglí a dlouhým kaňonem, na jehož konci návštěvníky vítá fascinující pohled na obrovskou vodní stěnu a azurovou lagunu, která přímo vyzývá k osvěžující koupeli.

Centrální pohoří je rájem pro milovníky přírody, ekoturismu a sportu, mj. horské turistiky, motocrossu, paraglidingu, výletů na kole, projížďěk na

koních a díky příjemným chladnějším teplotám také ke hraní golfu.

V Centrálním pohoří pramení celkem dvanáct řek, které Dominikánskou republiku zásobují 90 % čisté vody a turistům nabízejí sportovní vyžití – rafting na řece Yaque del Norte, sjezd na kánoi či na pneumatice po řece Jimenoa nebo slaňování. Nezáleží přitom na schopnostech a zdatnosti, každý si zde najde aktivitu odpovídající svým fyzickým a ekonomickým možnostem. Region se může pyšnit také jedněmi z nejkrásnějších a nejkvalitnějších kávovníkových plantáží na světě.

Návštěvníci, kteří zavítají do vnitrozemí Dominikánské republiky, mají na výběr z široké nabídky ubytovacích a stravovacích možností: od luxusních hotelů (La Jamaca de Dios, Gran Jimenoa) po útulné horské chaty (Ranch Aurora, Casa Tranquila), restaurace a bary všech cenových kategorií.

O Dominikánské republice:

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Puerto Plata – Cabarete – Sosua, La Romana – Bayahibe, Samana – Las Terrenas, Boca Chica – Juan Dolio a Punta Cana.