TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Do USA za přírodou? Rozhodně! V letním období vás americké národní parky nadchnou

Do USA za přírodou? Rozhodně! V letním období vás americké národní parky nadchnou

park

Prázdniny se blíží a s nimi i příjemné počasí, které nás láká k odpočinku. Ceny letenek do nejrůznějších koutů světa neustále klesají a tak je obtížné z tolika možností vybírat. Nechte se ohromit některým z národních parků USA. Na začátku léta ukazují svou vlídnější tvář a předvádějí se v plné kráse. Navíc si výborně odpočinete od pracovního vytížení. Na čerstvém vzduchu se dokonale zregenerujete a poznáte zcela odlišnou přírodu. Národních parků je ve Spojených státech rovných padesát devět. My teď ale pro vás máme čtyři, které stojí za to.

Nejoblíbenější americký park by měl vidět snad každý

Grand Canyon patří k nejoblíbenějším parkům v USA. V létě zde vládnou spalující, čtyřicetistupňová vedra, ideální je tedy naplánovat návštěvu ještě na jaro nebo začátek léta. Jak asi tušíte, park své jméno dostal po Velkém kaňonu, který tvoří jeho převážnou část. Nachází se v Arizoně a jeho rozloha je tak obrovská, že ho i letadla přelétají několik hodin. Samotný kaňon, který modeloval tok řeky Colorado celé miliony let, měří na šířku od 500 metrů do 29 kilometrů. 

Pokud chcete zůstat raději nohama pevně na zemi, vedou kolem kaňonu také turistické cesty nebo okružní silnice, ze kterých se vám naskytne celá řada působivých výhledů. A kdyby vás náhodou příroda stihla omrzet, můžete se zajet podívat do nedalekého Las Vegas.

Za medvědy, vlky či bizony vyrazte do Yellowstone

Yellowstone, nejstarší národní park na světě, je známý především pro svou divočinu a řadu geotermálních úkazů, které vděčí za svou existenci bohaté vulkanické činnosti. Při návštěvě rozhodně neopomeňte gejzír Old Faithful, který chrlí vodu s párou až do výšky 55 metrů. Když se řekne Yellowstone, snad každý si vzpomene na Méďu Béďu, kterého zde potkáte téměř všude. Krom toho zde ale můžete narazit i na opravdové medvědy grizzly, nebo vlky či volně žijící stáda bizonů. 

V Yellowstonu se každopádně nudit nebudete. Můžete se třeba i projet na loďkách nebo si zarybařit. Díky upraveným cestám se pohodlně dostanete ke všem hlavním zajímavostem.

Na procházku sekvojovými lesy do parku Sequoia

Národní park Sequoia se proslavil především svými obrovskými sekvojovými lesy. Dominuje mu slavný 2700 let starý strom pojmenovaný Generál Sherman, který má na výšku 83 metrů a obvod jeho kmene měří 24 metrů. Nejvyšší bod parku Mount Whitney (4 417 m n. m.) je současně nejvyšším vrcholem souvislé části Spojených států. K nejzajímavějším lákadlům parku patří tunel v kmeni padlého sekvoje, kterým můžete projet autem, Krystalová jeskyně nebo žulová skála Moro se skvělým výhledem. Pokud si potrpíte na pohodlí, jsou však na okrajích parků i hotely a motely.

Yosemite – není nad půvabnější vodopády

Nedaleko leží neméně slavný park Yosemite s údolím řeky Merced. Rozkládají se zde velkolepá žulová skaliska, pro která je park proslulý. Z nich padají desítky vodopádů včetně toho nejvyššího v Severní Americe, Yosemitského vodopádu měřícího celkem 739 metrů. 

Druhou dominantou parku je nejvyšší odkrytý žulový monolit na světě zvaný El Capitan, který během každé sezóny potrápí řadu horolezců. Také v Yosemite najdete kempy či chatky k pronájmu, tábořit ale můžete i s karavany, obytnými auty nebo jednoduše ve stanech. Jen dorazte včas, ať na vás zbyde místo.