TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Čína - turistická destinace 3. tisíciletí

Čína - turistická destinace 3. tisíciletí

0aatpei02 js glasgow-hills 2

V souvislosti s politikou otevírání se světu – politicky, kulturně i ekonomicky se stále zvyšuje počet turistů, kteří cestují do a z Číny.  Svá slova velvyslanec Čínské lidové republiky v Praze  - J.E. panem YU Quingtai podpořil i čísly – podle údajů Čínské národní správy turistického ruchu vycestovalo z Číny 57 mil. osob, což činí 20% nárůst proti roku 2009.

Podle údajů Čínské národní správy turistického ruchu činil počet osob, kteří vycestovali z Číny, 57 mil., což v porovnání se stejným obdobím předcházejícího roku znamenalo nárůst o 20%. Výdaje spojené s turistikou představovaly přibližně 50 mld. USD, což činí 900 USD na osobu, čímž se v žebříčku spotřeby spojené s turistikou v zahraničí zařadila Čína na 4. místo na světě.

To také představuje důležitý faktor rozvoje celosvětového turistického ruchu. Do Číny přicestovalo na 56 mil. osob na pobyt delší než 1 den, čímž se Čína stala třetí nejnavštěvovanější turistickou destinací na světě.

Ročně vydá čínské velvyslanectví  15000 vstupních víz pro české občany – zahrnuje cesty turistické, výměnné studentské pobyty, obchodní cesty atd.  Kompletní informace o pravidlech pro udělování vstupních víz jsou uvedeny na www.chinaembassy.cz, zde jsou pravidelně umísťovány i aktuální informace a doporučení pro cesty do Číny. Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Zájezdy do Číny pořádá v posledních 10-12 letech  několik českých touoroperátorů.  První zájezdy do ČLR  uspořádala již v roce 1991 a od té doby nepřetržitě pořádá pravidelně poznávací zájezdy do Číny cestovní kancelář Time Travel Praha. Zájezdy vždy doprovází odborný česky mluvící průvodce-sinolog. Mezi nejoblíbenější zájezdy do této destinace  patří tzv. Čínská mozaika – Peking a okolí.

 Počet lidí cestujících mezi Čínou a Evropou si udržuje každoroční vysoký nárůst 10%, čím dál tím více čínských turistů si vybírá jako svou turistickou destinaci střední a východní Evropu a především Českou republiku. Stále častěji na Staroměstském náměstí, na Pražském hradě, na Karlově mostě či v blízkých obchodech s českým křišťálem je možno potkat čínské turisty.

V rámci toho by se měla Čína také odpoutat od barbarských zvyků pojídání psů a koček, aby tato destinace byla přijatelná pro více evropských turistů.