TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Cestovatelský průzkum: V lockdownu nám nejvíce chybí moře, vítězí i nad jídlem

Cestovatelský průzkum: V lockdownu nám nejvíce chybí moře, vítězí i nad jídlem

plaz

Dopadům koronaviru, který má vliv prakticky na všechny oblasti života, se letos nevyhnul patrně nikdo. Zvláštní kategorií jsou pak omezení a zákazy v oblasti cestovního ruchu, které nelibě nese nejeden světoběžník. Zvláště pro ty, kteří jsou zvyklí cestovat i několikrát do roka se jedná o zásadní omezení, které často působí i na psychickou pohodu.

Z nedávného průzkumu společnosti Kiwi.com, který se zaměřoval na to, jak pandemie COVID-19 proměnila cestování, vyšlo najevo, že Čechům nejvíce chybí to, co sami nemáme, tedy moře. Zároveň pro polovinu lidí není možné zážitky zprostředkované cestováním ničím nahradit.

Celých 60 procent lidí odpovědělo, že právě moře a okolní přírodu postrádají při nemožnosti vycestovat ze všeho nejvíc, dokonce více než poznávání nových exotických míst (30 procent) či ochutnávání cizokrajné kuchyně (5 procent).

“Pokud je člověk dlouhodobě zaměřen na vlastní výkon, řešení problémů a žije v neustálém napětí, bez efektivního způsobu uvolnění, vytrácí se postupně jeho pozornost. Cestování a pobyt u moře je dobrý způsob, jak tento vývoj zastavit. Lidé se během cest většinou zaměří na jiná témata, žijí přítomností a nepřemítají nad minulostí a budoucností. Je to tedy jedna z možností, jak si účinně odpočinout a načerpat novou energii do běžného života, který se tak zefektivní a bude kvalitnější,” říká Tatiana Vaškovicová, konzultantka a lektorka obnovy emocionální, mentální a fyzické rovnováhy.

Stesk po nekonečné modré ploše je přitom pochopitelný a typický. S nedostatkem slunečního svitu klesá schopnost organismu vytvářet si vitamín D, který je důležitý pro imunitu a ovlivňuje také hladinu serotoninu, který napomáhá k lepší náladě a větší soustředěnosti.

Snad i proto letos Češi, pokud mohli, bookovali letenky hlavně do přímořských evropských destinací, které současně plnily požadavek na bezpečnost. “Podle našich dat lidé rezervovali lety hlavně do Itálie, Řecka a Španělska,” říká Eliška Dočkalová, ředitelka zákaznické zkušenosti v Kiwi.com.

Ne všem se ale letos podařilo vycestovat do zahraničí. Většina Čechů strávila kvůli pandemii letošní dovolenou doma. Celkem 82 procent cestovalo po Česku, z toho 61 procent zůstalo doma, protože jim situace neumožnila vycestovat za hranice.

Tento trend potvrzuje také Tatiana Vaškovicová: „Ti, kteří byli zvyklí zvládat pracovní stres a napětí díky cestování a poznávání nového, se buď učí cestovat do místních přírodních oblastí, sportem, staronovým uměním relaxace nebo se hroutí ze setrvačnosti a stereotypů. U nich je důležité nasměrovat osobní růst jiným směrem, což bývá často velkým problémem.”

To také potvrzuje průzkum Kiwi.com, který odhalil, že pro 50 procent Čechů není možné zážitky zprostředkované cestováním ničím nahradit a aktuální situace má na ně velký dopad. Na druhou

stranu polovina lidí si našla vlastní alternativu pro cestování, včetně čtení oblíbených knížek či sledování filmů (30 procent), virtuálních návštěv populárních destinací (17 procent), přípravy zahraničních pokrmů (17 procent) nebo studia nových jazyků (13 procent).

Češi také nezahálí a již teď plánují své budoucí cesty, které by měly být ještě odvážnější než kdy dříve. Přes 50 procent z nich chce navštívit destinace, kde ještě nebyli, a zažít nové zážitky. Pouze čtvrtina se pravděpodobně vydá do jejich oblíbené destinace, kterou už znají.