TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Český pas je nejsilnější ze států Visegrádské skupiny, umožňuje bezvízový vstup už do 183 zemí svět

Český pas je nejsilnější ze států Visegrádské skupiny, umožňuje bezvízový vstup už do 183 zemí svět

fujitsu panorama_prahy

Češi si navíc polepšili více než všichni jejich sousedé z okolních států. Tuzemský pas je nejsilnější ze zemí Visegrádské čtyřky. Slováci a Maďaři mohou bez víz cestovat do 180 států, Poláci jen do 174.

Čeští cestovatelé do zahraničí mohu být se sílou svého cestovního pasu spokojeni. Bez nutnosti vyřizování potřebných víz jim totiž otevírá dveře do stále více zemí po celém světě. Jejich počet v letošním roce dosáhl 183, přičemž v roce 2006 mohli Češi bez víz vycestovat „jen“ do 98 z nich. Náš pas si tak polepšil o 85 států. Největší skok zaznamenal mezi lety 2006 a 2008, kdy se počet zemí s bezvízovým stykem zvýšil o 33 na tehdejších 131. Vyplývá to z údajů každoročního žebříčku Henley & Partners Passport Index.

Český pas dlouhodobě patří do desítky nejsilnějších

Podle hodnocení indexu se český pas celosvětově nachází na sedmé nejvyšší příčce a do nejlepší desítky patří již šestým rokem. Ještě v roce 2006 přitom patřil na 21. místo. „Český pas si vede nejlépe ze zemí Visegrádské čtyřky a svými možnostmi téměř dohnal pasy Německa a Rakouska. Za svou sílu vděčí Evropské unii, jejímž členským státem je Česká republika od roku 2004, ale také velmi dobré úrovni naší zahraniční diplomacie,“ uvádí Irena Honsnejmanová z analytického projektu Evropa v datech.

V současné době je pro cestování po světě nejlepší japonský, jihokorejský nebo singapurský pas. Všechny tři totiž svým držitelům umožňují vycestovat bez víz do 189 zemí světa. Druhou příčku drží německý pas se 188 zeměmi s bezvízovým stykem. Třetí místo patří francouzskému, dánskému a finskému pasu (187 zemí).

Kontakt