Svět

Svět

Velikonoce aneb jak se slaví svátky jara v Asii

I když většina krajiny stále ještě leží pod příkrovem sněhu, řada z nás už se v myšlenkách upíná k prvnímu jarnímu slunci. K tomuto období, kdy se příroda po dlouhých zimních měsících opět probouzí k životu, neodmyslitelně patří oslava jara, která je v křesťanském světě spjata s Velikonocemi a jejich tradicemi – pletením pomlázek, malováním kraslic či pečením velikonočního beránka.

Tuniské přístavy a jejich historie 2

adams beach hotel4 agia napa lrgGabès: Přístav Gabès, bývalý Takapès, založený Berbery a za Féničanů velmi významný obchodní přístav, zastával v tuniské historii vždy strategický význam pro námořní obchod. Po příchodu francouzské armády v roce 1881 se Gabès stal nejvýznamnější vojenskou základnou. V roce 1899 začaly první stavební práce, které daly přístavu dnešní podobu.

Mezi first minute zájezdy na léto vede Řecko

Nejvyhledávanější destinací pro léto 2013 je v rámci first minute zájezdů Řecko. Dovolenou do řeckých letovisek volí 23 % Čechů, kteří za pobyt utrácejí v průměru 16 610 Kč na osobu. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia.cz. Pro letošní sezónu cestovní kanceláře rozšířily nabídku lokalit. Nově mohou turisté v režimu first minute zakoupit pobyty v Albánii a na severním Kypru.

Tuniské přístavy a jejich historie

Bizerte

V roce 1890 začala stavba nového přístavu Bizerte propojením jezera s mořem. Byly postaveny dvě velké přístavní hráze, každá o délce kolem 1 km, chránící 1,8 km pobřeží a tvořící přístav o rozloze více než 100 ha. Otvorem mezi hrázemi měřícím 400 m je umožněn snadný vstup do přístavu pro více lodí najednou.

Vánoce na asijský způsob

Zdá se vám, že Asie a Vánoce nejdou moc dohromady? Budete se divit, jak rozličnými způsoby se křesťanský svátek slaví v zemích, jimž není tato tradice tak docela vlastní. A nutno podotknout, že mnohé z nich se od západního pojetí až tolik neliší. Na následujících řádcích se dozvíte, kterak slaví vánoční svátky obyvatelé Číny, Singapuru, Filipín nebo třeba Malajsie.

To nejlepší z Tuniska, část 1

Chcete se opalovat na čistých, písčitých plážích a koupat v nádherném moři? Rádi poznáváte historii a navštěvujete památky? Přejete si poznat exotickou přírodu? Jste milovníci dobrého jídla a vína? Pak rozhodně navštivte Tunisko! Cesta letadlem z Prahy trvá jenom asi dvě a půl hodiny a přenesete se do úplně jiného pohádkového světa.

Ekoturistika – dva nové ekologické projekty na ostrovech Kneiss

Dva nové ekologické projekty, které budou stát 200 tisíc tuniských dinárů, byly spuštěny na souostroví Kneiss. Tyto dva projekty, placené Švýcarskou konfederací a Světovým ekologickým fondem (FEM), budou probíhat po dobu dvou let. Jejich úkolem je zachování přírodního prostředí tohoto souostroví skládajícího se ze čtyř ostrovů, které byly v roce 1993 vyhlášeny chráněnou oblastí.

Co nového v Tunisku?

Turistické letovisko Hammamet figuruje mezi desítkou Top nejkrásnějších pláží Afriky. Internetovým hlasováním byl Hammamet zařazen na 10. místo nejlepších pláží v roce 2012.

Čečensko na startovní dráze

Čečenská severokavkazská republika, přezdívaná též Čečna, má za sebou dvě krvavé války v průběhu devadesátých let. Nyní dokončila velkorysý plán poválečné obnovy. A s nadějí na nové perspektivy hledí vpřed, neboť je významnou součástí grandiózního putinovského plánu proměny Severního Kavkazu na turistickou oblast, vážně konkurující Alpám.

Strana 33 z 35