Svět

Svět

Komentář: Ekonomická krize v Turecku ceny letních zájezdů neovlivní. Turisté ale přesto mohou na dovolené ušetřit

pckowoep-dypkozqxyrv53ey8-ko 3c-hra3kh-fdtrec3jar7q8xj1wpzopfdnghii_uniEkonomická krize v Turecku je horkým tématem posledních dní, které zajímá ekonomy a analytiky po celé Evropě. Mluví se o zdražování benzínu, zvýšení cel i dalších možných následcích aktuálního oslabení turecké liry. Ani oblast cestovního ruchu nezůstane situací v Turecku nepoznamenaná.

Sociální sítě mění chování cestovatelů. Pro turisty je důležitá především Wi-Fi, zájem o zasílání pohlednic naopak klesá

5wdwieadxalmsy3blie-ccfcPermanentní internetové připojení a sdílení zážitků na sociální sítě. To jsou proměnné, které v poslední době výrazně mění chování turistů na dovolené. Dle průzkumu britské pojišťovny je pro téměř polovinu mladých turistů při vybírání zájezdu bezplatná Wi-Fi důležitějším parametrem než jeho cena, téměř 80 % turistů pak fotografie z dovolené pravidelně sdílí na sociální sítě. To vede mimo jiné i ke ztrátě zájmu o klasické pohlednice. V tuzemsku se jich každý rok posílá zhruba o 10 % méně.

Výsledky pravidelné ankety reklamace zájezdů.

griesserhof nVýsledky pravidelné ankety mezi členskými cestovními kancelářemi naznačují, že podíl reklamovaných zájezdů proti loňsku mírně poklesl. Z odpovědí vyplývá, že na dosavadních prodejích se reklamace podílí z 0,6 %. S cestovními kancelářemi do zahraničí ročně vycestuje více než 2 miliony českých turistů. V celkovém objemu prodejů je počet stížností velmi nízký a dlouhodobě se pohybuje pod úrovní jednoho procenta.

Komety letní sezony: Z méně známých destinací láká Albánie, Senegal i Zanzibar

nq2srjvekihn2qmxqgl70suajcx0qnh dvkur7ehm-kll_t2lqfeok_i0stb7l0wvvrppmaProdej Last Minute dovolených je v plném proudu, zájem o tento typ zájezdů stoupl oproti loňskému roku prozatím o 11 %. Turisté prahnou dle očekávání především po zájezdech do klasických dovolenkových destinací, jako je Řecko, kam v červenci vyrazilo až o čtvrtinu více turistů než v loňském roce, a dále Egypt či Bulharsko.

Zájem o Last Minute dovolené oproti loňsku stoupá, cestovní kanceláře navýšily kapacity zájezdů

monastir-dovolena-300x198Zvýšený zájem českých turistů o cestování pokračuje i v letní sezoně. Zájem o Last Minute dovolené stoupl oproti loňskému roku prozatím o 11 %. Vyplývá to ze statistik cestovních agentur. Na stále větší poptávku po cestování reagovaly cestovní kanceláře navýšením kapacit až o pětinu ve srovnání s loňským rokem.

Odlétáte na dovolenou? Asociace cestovních kanceláří ČR uvádí z praxe 7 tipů, jak se vyhnout nepříjemnostem.

invia-acapulcoI letos mají čeští turisté velký zájem o dovolenou v zahraničí. Stále častěji vyráží za odpočinkem letecky. Na co si dát pozor, aby vaše cesta neskončila ještě před samotným odletem?

Chcete poslat dítě studovat do zahraničí, ale máte obavy?

ffsDnešní generace mladých lidí se bez jazykové výbavy neobejde. Kromě výuky ve škole a doučování pomáhají studentům zlepšit cizí jazyk studijní pobyty v zahraničí. V posledních letech se věková hranice studentů stále snižuje a přibývá účastníků pod 15 let. Rodiče však mají často obavy, které dítě brzdí v cestě za vzděláním a samostatností. Není moc malé, aby cestovalo samo? Postarají se o něj během celého kurzu.

Zpožděný nebo zmeškaný let nemusí být noční můrou. Víte, kdy máte nárok na kompenzaci?

looking towards the 12th green of burnham  berrow one of the championship links in the atlantic links trailOdlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?

Češi a Slováci vévodí žebříčku národností s 19 cestami na rekreaci za rok

07 nwave_galapagos_stillObyvatelé Evropy milují cestování. Za rekreací v průměru cestují doma nebo do zahraničí desetkrát do roka, přičemž Češi a Slováci žebříčku národností vévodí s 19 cestami za rok1. Vyplývá to z průzkumu Mastercard Global Consumer Tracker zahrnujícího 28 evropských zemí. Lidé ve stále větší míře během svých cest do zahraničí spoléhají na výhody elektronických plateb a považují je během dovolené za nezbytnost.

Strana 16 z 35