TRAVELNEWS.CZ

Svět

Svět

Írán: Rozšíření koronaviru COVID-19

dsc 4470-rS ohledem na aktuální rozšíření nákazy koronavirem COVID-19 doporučuje MZV občanům ČR do Íránu vůbec necestovat. V případě, že se v Íránu zdržujete, MZV ČR doporučuje odcestovat ze země v co nejkratší době.

Indie: zneplatnění již vydaných víz jako opatření proti koronaviru

clipboard10MZV ČR informuje, že Indie s okamžitou platností ruší již vydaná víza do Indie těm cizincům, kteří cestovali 1.2.2020 nebo později do Číny, Íránu, Itálie, Korejské republiky a Japonska, a kteří do Indie dosud nevstoupili. Tyto osoby nebudou vpuštěny do Indie žádným hraničním přechodem ani letecky.

Co je dobré vědět při plánování dovolené v roce 2020?

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseCestování se stalo v uplynulých letech jednou z nejoblíbenějších aktivit, jak trávit volný čas. Čechů, kteří se rozhodnout letět do zahraniční každoročně přibývá a jinak tomu nejspíš nebude ani tento rok. Pokud patříte mezi ně, zpozorněte. Připravili jsme pro vás cestovatelskou příručku s informacemi, které byste si před vaší cestou neměli nechat ujít.

Itálie: Rozšíření koronaviru COVID-19

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseV posledních dnech došlo k potvrzení ohnisek a rozšíření koronaviru v severní Itálii zejména v regionech Lombardie a Benátska/Veneto. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala řadu opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Eugenao).

Češi často podceňují rizika spojená s cestováním do exotických oblastí

0image002Po světě ročně cestuje bezmála 1,5 miliardy lidí a jejich počet neustále stoupá. Ne všichni si však plně uvědomují nebezpečí spojená s turistickými či pracovními výjezdy do epidemiologicky rizi-kových oblastí tropů a subtropů. Zásadní bezpečnostní roli v této problematice hrají preventivní zdravotní opatření a odpovědný přístup samotných cestovatelů.

USA: omezení vstupu cizinců, kteří pobývali v ČLR (koronavirus)

ffsVzhledem k možnosti šíření koronaviru rozhodly příslušné americké orgány, že s účinností od 2. 2. 2020 nebude vstup na území USA povolen cizincům, kteří pobývali na území Čínské lidové republiky během 14-ti denního období, které zamýšlenému vstupu předchází.

Riziko nákazy koronavirem

peacock-restaurant-1Vzhledem k potvrzeným případům koronaviru (označovaný jako 2019-nCoV) MZV ČR upozorňuje cestovatele v Mongolsku, že při příletech na mezinárodní letiště v řadě států/území v Asii jsou zaváděna preventivní opatření v podobě zdravotních kontrol, zejména plošné měření teploty, a to především u pasažérů cestujících z Číny, ale i z okolních zemí, které evidují potvrzené případy nákazy. Některé státy/území mohou omezit vstup osobám, které cestují nebo v nedávném období pobývaly v čínské provincii Hubei. MZV doporučuje dbát zvýšené hygieny, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob a preventivně používat ústní roušky.

Aktuální bezpečnostní situace v Číně a letecká doprava

deluxe-cabin-3V souvislosti s nárůstem počtu osob nakažených koronavirem došlo k izolaci čínského města Wuhan. Do odvolání zde byla uzavřena hromadná doprava a letiště. Částečná uzavření začínají hlásit i další města. Co mohou dělat čeští cestující v případě, že si letenku do Číny zakoupili, ale vzhledem k nečekanému zhoršení bezpečnostní situace nechtějí odletět?

České nebe v roce 2019: Rekordní prodeje a rostoucí zájem o vyšší cestovní třídy

brando-4-474x239Ve třetím čtvrtletí začali Češi ve velkém nakupovat letenky do exotických destinací. Ty se čím dál častěji stávají cílem podzimních a zimních dovolených. „Opět se potvrdil trend, kdy cestující upřednostnili více kratších dovolených v průběhu roku místo jedné delší dovolené během hlavní sezóny. Rostl také zájem o vyšší cestovní třídy, které volila ke svým cestám především firemní klientela do dálkových destinací, a sice meziročně o 20 % na 6,2 % ze všech prodaných letenek,“ říká Trejbal, ředitel letenkového portálu.

Strana 11 z 35