TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Aktuální Černá listina (Black list) nebezpečných leteckých společností

Aktuální Černá listina (Black list) nebezpečných leteckých společností

aviation accident lawyers-524x305Černá listina leteckých přepravců obsahuje letecké společnosti, které nesplňují bezpečnostní standarty zemí EU a hrozí u nich zvýšené nebezpečí havárie. Z bezpečnostních důvodů se tak na ně vztahuje zákaz provozování letecké dopravy nebo provozní omezení v Evropské unii, avšak kdekoliv jinde ve světě se s nimi mohou cestující setkat.

Všem českým občanům proto doporučujeme, aby se vyhnuli používání těchto leteckých společností, jelikož hrozí značná bezpečnostní rizika!

Černou listinu (tzv. Black list) vytvořila Evropská unie na základě Nařízení EU č. 2111/2005. Důvodem byla především tragická havárie egyptské letecké společnosti Flash air z roku 2004, kdy všech 148 francouzských turistů zahynulo při letu z dovolené z egyptského letoviska Sharm al Sheik do Francie. Poprvé byla tato Černá listina (Black list) zveřejněna v březnu roku 2006 a současná verze je již 21. aktualizací.

Ve srovnání s předchozí verzí seznamu z prosince 2012 byly provedeny významné změny. Po zlepšení bezpečnostní situace na Filipínách jsou Filipínské aerolinky první leteckou společností z této země, která má opět povolený provoz na evropském nebi od roku 2010. U všech ostatních dopravců registrovaných na Filipínách zákaz trvá. Z Černé listiny byla odstraněna rovněž venezuelská společnost Conviasa, která byla zakázána v roce 2012.

Rozhodnutí Evropské komise vychází z jednomyslného stanoviska Výboru pro leteckou bezpečnost, jehož členy jsou zástupci všech 27 členských států EU, dále Chorvatska, Norska, Islandu, Švýcarska a Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Nový seznam nahradí seznam z prosince 2012 a zasíláme ho v příloze.

Z výše uvedeného Nařízení EU vyplývá, že v případě, že si klient zakoupí letenku u prodejce či cestovní kanceláře na území EU a letecký přepravce je přiřazen na tuto Černou listinu, jsou prodejce letenky či cestovní kancelář povinni nabídnout cestujícímu možnost proplacení letenky nebo přesměrování zdarma na jiný let v případě, že se cestující  rozhodl necestovat původně objednaným letem. Každý prodejce letenek či cestovní kancelář v EU, tedy i v České republice, musí mít tuto Černou listinu připravenou k dispozici svým zákazníkům, např. vystavenou na viditelném místě v provozovně, aby do ní mohl klient kdykoliv nahlédnout, či zveřejněnou na webových stránkách.

Aktualizovaný seznam EU pro leteckou bezpečnost zahrnuje všechny dopravce, kteří získali osvědčení ve 20 státech – jedná se dohromady o 278 známých leteckých dopravců, jimž byl uložen úplný zákaz provozování letů v Evropské unii.

Letečtí dopravci z 20 zemí světa, kteří jsou s určitými výjimkami plně v EU zakázáni:

Afghánistán, Angola, Benin, Konžská republika, Demokratická republika Kongo, Džibutsko, Rovníková Guinea, Eritrea, Gabon (s výjimkou tří dopravců, kteří provozují lety za určitých omezení a podmínek), Indonésie (s výjimkou pěti dopravců), Kazachstán (s výjimkou jednoho dopravce, jenž poskytuje služby za určitých omezení a podmínek), Kyrgyzská republika, Libérie, Mosambik, Filipíny (s výjimkou jedné letecké společnosti), Sierra Leone, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Súdán, Svazijsko a Zambie.

Kromě toho je na seznam zařazeno dalších 10 leteckých společností, které podléhají provozním omezením, což praxi znamená, že v EU smějí provozovat lety za přísných podmínek.

Jedná se o Air Astana z Kazachstánu, Afrijet, Gabon Airlines a SN2AG z Gabonu, Air Koryo z Korejské lidově demokratické republiky, Airlift International z Ghany, Air Service Comores z Komor, Iran Air z Íránu, TAAG Angolan Airlines z Angoly a Air Madagascar z Madagaskaru

aviation accident lawyers-524x305