TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Zámek Moritzburg a Tři oříšky pro Popelku

Zámek Moritzburg a Tři oříšky pro Popelku

3e9c357f13Zámek Moritzburg, který leží pouhých 20 minut jízdy autem od centra Drážďan, je obklopený nádhernou krajinou lesů a rybníků. Barokní lovecký letohrádek Augusta Silného, saského kurfiřta a krále polského, se v zimě 1972/73 proměnil v pohádkovou kulisu českoněmecké koprodukce filmu "Tři oříšky pro Popelku".

Nikdo tehdy ani nepomyslel na to, že se tento film stane jednou z nejoblíbenějších pohádek v Česku i v Německu. Samotný film se stal pevnou součástí historie zámku. Zvláštní výstava "Tři oříšky pro Popelku" v zimě 2009/2010 přilákala více než 150 000 návštěvníků!

Nespočet jich přichází do Moritzburgu dokonce i v létě, aby si prohlédli původní místa natáčení. Pokračování původní speciální výstavy: Od 5. listopadu 2011 se barokní Moritzburg změní na zimní pohádkový zámek.

Zde mohou velcí i malí návštěvníci prožít historii jedné z nejkrásnějších filmových pohádek všech dob. Mnohem větší výstavní plocha, rozsáhlá nabídka pro děti a online předprodej bez dlouhého čekání u pokladny vytváří z návštěvy výstavy pohádkový zážitek pro celou rodinu.

Co vás zde čeká

Ucelený soubor 43 originálních filmových kostýmů z pohádky „Tři oříšky pro Popelku“ se představí na nové výstavě na zámku Moritzburg u Drážďan.
Od 5. listopadu 2011 do 26. února 2012 bude na zámku Moritzburg otevřena výstava "Tři oříšky pro Popelku". To, v co příznivci Popelky dlouho doufali, se konečně stane skutečností. Poprvé po 40 letech se do Moritzburgu vrací všechny dochované originální filmové kostýmy! Unikátní originály ze sbírky Barrandov Studia, které jsou i součástí kulturního dědictví České republiky, je nyní možné obdivovat po dobu čtyř měsíců na původním místě natáčení.

Pozadí výstavy

Barokní lovecký letohrádek v Moritzburgu u Drážďan se v zimě 1972/73 proměnil ve slavnostní kulisu pohádkového filmu "Tři oříšky pro Popelku", natočeného v koprodukci DEFA a pražských Filmových studií BARRANDOV. Nikdo tehdy ani nepomyslel na to, že se tento film stane jednou z nejoblíbenějších pohádek nejen v Česku a Německu, ale i v mnoha dalších zemích. Dnes je tento film kultovní a má své neodmyslitelné místo v televizním programu mezi Vánocemi a Novým rokem. Každý rok narůstá počet těch, kteří v Moritzburgu hledají schodiště, na kterém ztratila Popelka svůj střevíček, a plesový sál, kde okouzlila prince. Samotný film se stal pevnou součástí historie zámku.

Stejnojmenná zvláštní výstava v zimě 2009/2010 přilákala více než 150 000 návštěvníků. Nespočet jich přichází do Moritzburgu dokonce i v létě, aby si prohlédli původní místa natáčení nebo aby na slavném schodišti požádali svou milou o ruku.

Rozšíření výstavy - oproti původní zimní koncepci z let 2009/2010 z 460 m² na nyní více než 2 000 m² výstavní plochy zabírající čtyři poschodí - znamená pro nejoblíbenější českoněmeckou filmovou pohádku vstup do nové dimenze. Součástí konceptu výstavy jsou i slavnostní zámecké sály a také původní místa natáčení. To vše tvoří důstojný rámec pro "královské" filmové rekvizity. Mnohem větší výstavní plocha znamená také zvýšený komfort pro návštěvníky. Více prostoru je také věnováno představení filmových hvězd. Nově koncipovaná prohlídka výstavy prochází zasněženým zámkem.

Filmové kulisy jako selský dvůr macechy nebo Popelčin pokojík byly přepracovány či vznikly znovu. Exkluzivní rozhovory s režiséry a herci vyprávějí o vzniku filmu a životě jeho představitelů. Ze dvou zámeckých komnat se staly kinosály. Filmové gymnázium Postupim vyrobilo exkluzivní dokumentaci, kde se návštěvníci mimo jiné dozvědí odpověď na jednu z nejdůležitějších otázek - jak to bylo se vznikem plesového sálu. Nad přepracovaným detailním modelem plesového sálu si můžete vybavit jednotlivé filmové sekvence.

Díky opětovné podpoře početné rodiny příznivců Popelky, zejména pak paní Katrin Miebachové, budou vystaveny také mnohé zápůjčky vášnivých filmových fanoušků. Kromě toho byla na výstavě zohledněna a realizována mnohá přání a návrhy příznivců a návštěvníků. K nejoblíbenějším exponátům budou jistě patřit voskové postavy Popelky a prince v životní velikosti.

Ruku v ruce "tančí" podle oblíbené filmové hudby Karla Svobody a patří jim celá jedna místnost. Pro proměnu oříšku na svatební šaty bude třeba zapojit vlastní iniciativu, stejně jako u dalších interaktivních zastavení.

Vstupte do historie a nechte se okouzlit jednou z nejoblíbenějších pohádek všech dob - Popelka na vás už čeká!

713fa11cf1