Styl Styl Tradiční české koláče jsou v Americe hitem. Jak si připravíte ty nejlepší?

Tradiční české koláče jsou v Americe hitem. Jak si připravíte ty nejlepší?

0birnenkorb-mostviertel--d

Málokdo si dokáže představit sváteční pohoštění bez tvarohových, makových nebo povidlových koláčů. Věděli jste, že takzvané „kolaches“ milují kromě Čechů i zahraniční turisté, a dokonce se jim podařilo prorazit i za oceán do amerických pekáren?

Kynuté koláče s náplní jsou českou klasikou, kterou můžete udělat na milion způsobů. Jejich různorodost a nadýchané těsto nejsou jediným důvodem, proč si získaly takovou popularitu. Na první pohled zaujmou svým zdobením a faktem, že se připravují všechny ručně a pouze z přírodních surovin. Co si cizinci také pochvalují je jejich vyvážená chuť. Zatímco mnohé pečivo v zahraničí obsahuje tolik cukru, že byste si hravě uhnali cukrovku, čeští a moravští pekaři s ním nakládají mnohem šetrněji.

Kdybyste zamířili do amerických pekáren, které prohlašují, že prodávají tradiční koláče, zjistili byste, že má o nich každý úplně jinou představu. Na místo známých českých koláčů byste narazili spíše na něco, co připomíná oblíbené donuty Homera Simpsona. A aby toho nebylo málo, Američané je často pečou i naslano, třeba s masem.

Kynuté koláče s mákem a švestkami

Doba přípravy: 2 hodiny Doba pečení: 20 minut

Na 16 koláčů budete potřebovat:

● 10 g droždí

● 50 g cukru krystal

● 250 g hladké mouky

● 125 ml mléka

● 100 ml rostlinného oleje

● 2 vejce

● balení kypřícího prášku

● 12-16 polévkových lžic máku

● 8-10 švestek

● špetku soli

Na drobenku:

● 60 g cukru krystal

● 100 g polohrubé mouky

● 60 g lískových ořechů

● 60 g másla

Na dokončení:

● 1 vejce na potření

● 50 g másla

● rum

Postup: Do mísy nasypte hladkou mouku a do ní udělejte důlek. Do důlku rozdrťte droždí, přidejte cukr a zalijte vlažným mlékem. Počkejte zhruba 10 minut, než vzejde kvásek a do něj následně přidejte 2 vejce, kypřící prášek a sůl. Promíchejte a postupně přidávejte olej (může být i přepuštěné máslo), aby se těsto spojilo. Kvásek posypejte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na 45 minut do trouby na 40 stupňů. Než těsto vykyne, připravte si náplň. Do rendlíku dejte mák s cukrem a přilévejte mléko, dokud nezíská kašovitou konzistenci. Dále si připravte drobenku. Do misky nasypejte polohrubou mouku, nasekané lískové ořechy, cukr a máslo. Pořádně promíchejte. Vykynuté těsto si rozdělte na 16 dílků, ze kterých si udělejte bochánky. Přikryjte a nechte 15 minut odpočívat. Bochánky dejte na plech a vytvarujte do koláče. Kraje potřete rozšlehaným vejcem, naplňte makovou náplní a ozdobte nakrájenými švestkami, které si rozkrájejte na čtvrtiny. Koláče posypejte drobenkou a plech dejde na 20 minut do trouby na 200 stupňů. Ještě za tepla potřete hotové koláče rozpuštěným máslem s rumem.

 

Česká stopa v americkém Texasu

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, koláče znají v Americe už od poloviny 19. století. Ze střední Evropy do Texasu a Oklahomy tehdy proudily rodiny imigrantů, které zlákala vidina vlastní zemědělské půdy. Ve Spojených státech tak vznikl takzvaný český pás, díky kterému má dodnes mnoho Američanů české kořeny.1

A i když je dnešní vazba Texasanů na českou domovinu minimální, zachovali si část naší kultury, ať už v podobě dechovek, vánočky nebo koláčů. Naštěstí někteří starousedlíci vlastnící pekárny ctí původní receptury, takže vedle zmíněných „donutových“ verzí najdete i poctivé sladké koláče. A pokud se přeci jenom setkáte s těmi plněnými masem či sýrem, máte co dočinění s „klobasneks“- farmářskou variací na naše milované koláče.

Koláče dobývají celou Ameriku

Ještě donedávna byste při návštěvě Spojených států na koláče téměř nenarazili. A pokud byste je hledali, museli byste zavítat právě do Texasu nebo Oklahomy, případně do severnějších států Ameriky, jako jsou Nebraska a Minnesota, kde se vyskytují rodiny přistěhovalců, kteří přišli v pozdějších vlnách. Místní podnikatelé si však všimli díry na trhu a začali napříč Amerikou budovat franšízy, jako je například Kolache Factory, případně vznikají lokální koláčové pekárny i v New Yorku a dalších velkých městech.

Města jako Verdrige nebo Montgomery se dnes prohlašují za hlavní města koláčů a každoročně pořádají koláčové dny. Ve vesnici Prague v Nebrasce zase drží prvenství v upečení největšího koláče, který vážil přes 2 358 kilogramů2 a pod názvem „kolacky“3 je najdete také v New Prague v Minnesotě, která je dalším z měst pojmenovaných po naší Praze.