TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Tradiční bláznivý karneval v Kolíně nad Rýnem vyvrcholí v únoru

Tradiční bláznivý karneval v Kolíně nad Rýnem vyvrcholí v únoru

arodjky

Tradiční karneval v Kolíně nad Rýnem vyvrcholí „bláznivými dny“, které proběhnou od čtvrtka 16. února do středy 22. února 2012. Mottem karnevalu je tentokrát heslo: „Jedem Jeck sing Pappnas!“ (Každý šašek má svůj červený nos).

Zásadními daty „bláznivých dnů“ jsou: 16.2. – karnevalový den žen, 20.2. - Růžové pondělí a 22.2. - Popeleční středa. Ačkoliv kolínský karneval není u nás tak známý, jako např. ten benátský, jeho oficiálně organizované velkolepé oslavy se konají už téměř 180 let.

Páté roční období‘, jak se karnevalu přezdívá, začalo tradičně 11. listopadu v 11hodin a 11minut. V tuto chvíli symbolicky předal primátor Kolína klíče od města „Princi karnevalu“, který od té chvíle vládne městu až do Popeleční středy.

Ženy vládnou městu

Na čtvrtek 16. února 2012 je naplánován tradiční ‚Karneval žen‘. Již od brzkého rána můžete potkat dívky, slečny i dámy, které jsou již na cestě do práce oblečené v bláznivých i elegantních kostýmech. Na náměstí Alter Markt je pak v 11:11 hodin karnevalový týden slavnostně zahájen třemi nejdůležitějšími postavami karnevalu: Princem, Sedlákem a Pannou. Večer se konají nejrůznější párty a maškarní bály. V tento den se také říká, že ženy vládnou městu. Mají i jistá nepsaná privilegia – např. stříhat mužům na potkání kravaty nebo používat pánské toalety.

Karnevalová sobota 18. února

Na tuto sobotu ráno připadá letos „Funkenbiwak“, průvod tradičních vojenských sborů v pestrých barvách. Tento den proudí městem maškarní průvody až do odpoledne. Večerní zábava ve městě pokračuje samozřejmě v karnevalovém duchu. Rozjařené maškary potkáte na každém kroku.

Karnevalová neděle, 19. února

V 10,30 hodin vypochoduje do ulic průvod okostýmovaných školních skupin, nejrůznějších spolků, klubů a městských čtvrtí. Večer pak pokračuje v bláznivém duchu karnevalu - jak jinak než večírky a maškarními bály.

Růžové pondělí, 20. února

Karneval vyvrcholí velkolepou přehlídkou organizovanou Kolínským karnevalovým výborem. Jako každoročně půjde o spektakulární pestrou podívanou s tisíci účastníky. Oslavy budou pokračovat až do večera, kdy se přesunou do hal, restaurací a hospod. Očekává se účast více než 11 tisíc osob, 500 koní, 128 karnevalových vozů a 123 hudebních skupin.

Masopustní úterý, 21. února

Odpoledne se konají karnevalové průvody různých organizací a skupin na předměstích Kolína. O půlnoci bude za kvílení, úpění a jekotu ceremoniálně spálena slaměná figurína „Nubbela“ v životní velikosti. Tento akt má kořeny v pohanských rituálech vyhánění zlých démonů zimy.

Popeleční středa, 22. února

V tento den začíná masopust. Prvním masopustním jídlem je večeře, kdy jsou servírovány ryby. Tento večer samozřejmě nechybí v nabídce žádné z místních restaurací.

Z historie karnevalu

Již staří Římané holdovali zábavě a pořádali slavnosti na počest Dionýsa či Saturna. Germánské kmeny zase oslavovaly zimní slunovrat a svým bujarým veselením se snažily odehnat zlé zimní duchy a naklonit na svou stranu božstva. Křesťané přejali některé pohanské zvyky včetně období půstu, který následoval právě po karnevalu – latinsky ‚carne vale‘ znamená doslova ‚sbohem maso‘. Díky křesťanskému vlivu je termín Růžového pondělí určován křesťanským kalendářem. Připadá vždy na pondělí před Popeleční středou, která označuje začátek půstu trvajícího až do Velikonoc, respektive do Velkého pátku.

Tipy:

Do Kolína nad Rýnem z Prahy denně léta nízkonákladová letecká společnost Germanwings. Ceny letenek se pohybují od 23,99 euro.