TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Tipy na vánoční nákupy do Londýna

Tipy na vánoční nákupy do Londýna

4- harrods at christmas

Vánoce se opět neúprosně blíží a pomalu nastává čas přemýšlet, kde letos pořídíme vánoční dárky pro své nejbližší. Pokud vám již nestačí nabídka českých obchodů, nebo chcete rodinu a přátele potěšit něčím skutečně výjimečným, vydejte se na nákupy do vánočního Londýna. Je dokonce docela dobře možné, že i ušetříte.

Jak je totiž všeobecně známo, stejné zboží pořídite v Londýně i o třetinu levněji.Navíc, nezapomeňte, že s British Airways zvládnete vánoční nákupy v hlavním měste Velké Británie za jediný den. Na hlavní londýnské letiště Heathrow se vypravíte z Prahy prvním ranním letem, zpět domů se vrátíte posledním večerním. Vše v pohodě a bez většího stresu.

Letos si navíc vánoční nákupy v Londýně můžete užít se vší parádou a ve velkém stylu. British Airways totiž přicházejí se speciální cenou letenek business třídou Club Europe. Zpáteční letenku pořídite již od 10.300 Kč. Nabídka je navíc časově neomezená. Chcete-li tedy návštěvu Londýna spojit s významnou událostí ve vašem životě, či oslavou důležitého jubilea a vše si náležitě užít, je právě teď ten správný čas. V ceně máte dvě zavazadla, bohatý catering obsahující pravé šampaňské a prvotřídní vína, vstup do luxusních letištních salonků a přednostní odbavení na letišti. Excelentní servis na palubě letadla je úplnou samozřejmostí.

Abyste nákupní výlet zvládli co nejlépe, přinášíme vám pár tipů, kam zamířit.

Harrods

Svou cestu za nákupy v Londýně nemůžeme začít nikde jinde, než v největším a nejstarším obchodním domě v celé Velké Británii. Od roku 1849 se nachází na ulici Brompton Road a o předvánočním a vánočním období se pyšní nádhernou výzdobou. Nákupní dům nepatří zrovna k nejlevnějším a pro mnoho návštěvníků představuje spíše turistickou atrakci. Ve svých 330 odděleních nabízí obchod široké spektrum produktů a služeb. Naleznete zde vše od módy, přes elektroniku a kosmetiku až po domácí doplňky, nabytek či hračky pro domácí malíčky.

Najdete zde také 32 restaurací, krejčího, lékárnu, lázně, kosmetický salon, kadeřnictví, finanční služby, banku, vinotéku či pekárnu. Harrods navštíví denně až 300 tisíc zákazníků, o které se stará pěz tisíc zaměstnanců z 50 zemí světa. Od roku 2009 koupíte ve zdejší bance dokonce zlaté cihly. Navštívit Harrods se rozhodně vyplatí už jen kvůli atmosféře, ovšem vězte, že od roku 1989 zde platí přísný dress code. Z obchodu bude vykázán každý, kdo nebude vhodně oblečen. To se týká především milovníků roztrhaných džín, vyzývavého oblečení, maskáčů či extravagantních účesů.

Oxford street a Regents street

Rájem na zemi pro všechny milovníky nákupů je Oxford Street a na ni navazující Regents Street, místo s nějvětší koncentrací obchodů v Londýně a možná i v Evropě. Naleznete zde vše. Levné „hrabárny“ Top Shop nebo Prime Market s neuvěřitelně levnými, ale stylovými oděvy, značkové obchody Esprit, Calvin Klein nebo Banana Republic či typicky anglické Next či Marks & Spencer. Za vidění rozhodně stojí Dysney Store na Oxford street nebo obrovský Apple Store na Regents street. Na konci Regents Street, na slavném Piccadilly Circus najdete obrovský obchod se sportovním zbožím Lillywhites. Pokud budete chtít pořídit svým známým a přátelům londýnský suvenýr, zavítejte do zdejšího dvoupartrového obchodu se suvenýry, který je největší v Londýně.

Kapitolou samu pro sebe je obchodní dům Selfridge na Oxford Street, který je druhým největším v Londýně. V šesti patrech zde seženete úplně všechno a ve srovnání s Harrods mnohem levněji. Zastavte se především v přízemí, které je vyhrazeno módním doplňkům a kosmetice.

Camden Town Market

Podle některých je Camden Town nejkrásnější a nejúžasnější místo v Londýně. Pravdou je, že něco do sebe rozhodně má. Na místě bývalých stájí a v jejich okolí totiž vyrostlo obrovské tržiště, kde seženete snad úplně všechno, na co si jen vzpomenete. Více, než nabídka zboží je však pro toto místo charakteristiká multikulturnost a obrovská tolerance. Trh je možno rozdělit to šesti částí: Camden Lock Market, Historic Stables Market, Camden Lock Village, Buck Street Market, Electric Ballroom a Inverness Street Market.

Centrem trhů je práve Historic Stables Market, který se nachází na místě bývalých koníren a koňské nemocnice. Naleznete zde obří starožitnictví s obrazy, nábytkem, dobovými kostýmy a klobouky, knihami či šperky. Mnoho samostatných obchůdků nabízí nejrůznější oděvy. Luxusní butiky prodávají drahé originální svršky, nebo alternativní módu stylu gothic, cyber či jiné podivnosti.Určitě nezapomeňte navštívit například dvoupatrový butik Cyberdog, kde Vám k nákupu bude hrát za obřím mixážním půltem dýdžej. Zde si vyberete z řady slušivých neonových oblečků z PVC a kůže. A jelikož za originál se platí, ceny jsou zde poměrně vysoké.

Kromě oblečení a starožitných kousů zde najdete spoustu krámků s uměním nebo nábytkem. Výborně se tu také najíte. K dispozici jsou snad všechny světové kuchyně. My však doporučujeme kavárnu v Camden Lock Market, která se nachází ve druhém patře domu přímo nad tržištěm. Dělají tady vynikající kávu a úchvatné brownies. A ještě jedna důležitá věc: nehledejte zde provozovny velkých nadnárodních řetězců typu Burger King nebo Starbucks. Ty totiž mají do Camdenu přísný zákaz vstupu!

Kensington

Kensington je nádherná čtvrť  v západním Londýně, která ústí do Kensingtonských zahrad, kde měla své domovské sídlo princezna Diana. Zdejší Hight Kensington Street je hned po své slavnější kolegyni Oxford street prohlašována za nejlepší nákupní ulici v Londýně. Najdete zde první a největší obchod s výhradně organickými potravinami v celé Velké Británii.

V roce 2007 jej otevřel známý americký producent bio produktů Whole Foods Market. Zkrátka však nepříjdou ani milovníci módy, především pak bot. Na ulici se nachází několik obuvnických butiků. Naleznete zde však i klasické a známé značky, např. britský Marks & Spencer, Esprit nebo Gap. Budete-li po celodenních nákupech unaveni, zamiřte do některé ze zdejších kaváren nebo cukráren a jen tak vstřebávejte jedinečnou anglickou atmosféru tohoto místa. Kousek na sever (jednu zastávku autobusem) se nachází slavná čtvrť Nothing Hill, která každou sobotu hostí trhy Portobello Road Market.

Jde o obrovské pouliční starožitnictví, plné nejrůznější veteše, suvernýrů, oblečení, domácích potřeb a spousty dalších možných i nemožných věcí. Vedle stovky roztodivných stánků zde najdete také mnoho malých kavárniček, restaurací a antikvariátů. O sobotách a nedělích je tady pěkný nátřesk. Sjíždí se sem zejména obrovské množství turistů. Nakupuje zde ale tak spousta místních.

Long Acre a Covent Garden

Pro něco opravdu speciálního se vydejte do ulice Long Acre, která vás dovede ke slavné tržnici Covent Garden. Podél celé Long Acre a v přilehlých uličkách najdete malé a příjemné butiky se spoustou módy nejrůznějšího druhu. V podstatě zde objevíte samé originální kousky, které vám doma budou všichni závidět. Na výběr je móda formální, běžná, ale také úplně divoká. Kromě nejrůznějších stylů dostanete na výběr také z několika cenových relací. Luxusní místa totiž pravidelně střídají obchůdky více, než cenově dostupné.

Od nákupů si trochu odpočinete ve staré tržnici na náměstí Covent Garden, i když ne moc. I zde se nachází řada krámků s velmi originálním zbožím, především bytovými doplňky a uměním. Je tady ale také pár luxusních butiků. Především se však zde dobře najíte a napijete. Místní hospůdky, restaurace, kavárny a cukrárny k tomu přímo vybízejí.

Autor: EČ