TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Odhalte tajemství afrického kmene Dogonů v Bonnu

Odhalte tajemství afrického kmene Dogonů v Bonnu

mali dogoni
dogonska maska5

Výstavní a umělecká síň v Bonnu zve své návštěvníky k objevování kulturního dědictví afrického kmene Dogonů a pořádá výstavu s názvem Dogoni - světové kulturní dědictví z Afriky, která trvá od 14. října 2011 do 22. ledna 2012.

Až do roku 1930 byli Dogoni jedním z nejvíce izolovaných národů v Africe. Na centrální planině u útesu Bandiagara ve státě Mali u řeky Niger jich žije asi 200 tisíc. V prostředí velkolepé krajiny východního Mali žila tato svébytná kultura osamoceně a v roce 1989 se jak kulturní dědictví kmene Dogonů, tak přírodní dědictví útesu Bandiagara stalo součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Více než 270 z nejkrásnějších předmětů z oblasti je prezentováno na výstavě a poskytují návštěvníkům úchvatný vhled do kultury Dogonů. Nejprve umění a život Dogonů studovali etnologové ve Francii, kolem roku 1930 začal tento dosud izolovaný kmen přitahovat zájem umělců, badatelů, sběratelů po celém světě.

Mezi vystavovanými exponáty mohou návštěvníci obdivovat také posvátné masky dogonských tanečníků. Využívají je hlavně při tanci, který pro ně představuje spojení světa mrtvých se světem živých. Dogonští lidé věří, že jim tento tanec umožňuje komunikovat s jejich předky. Dogonské masky jsou tak posvátné, že po tanci jsou vždy ihned odneseny a ukryty na tajných místech.

Ženy se sice tance účastnit nesmějí, ale patří jim nejdůležitější maska na chůdách, která zobrazuje právě ženu. Výstava zahrnuje téměř třicet různých masek, stejně jako výběr z každodenních předmětů jako dveře od obilnice, zámky, vyřezávané krabičky, drobná bronzová a kovová bižuterie.

Výstava Dogoni – světové kulturní dědictví z Afriky nabízí návštěvníkům možnost poznat tajemný svět tohoto afrického kmene. Je zde také zobrazeno téma kolonismu a objasňuje první setkání kmene Dogonů s evropskými průzkumníky. Kromě nádherného estetického zážitku se pořadatelé výstavy snaží poukázat na naléhavé otázky o současném přístupu k africkému umění.

Výstavní a umělecká síň Spolkové republiky Německo byla založena v roce 1992. Už od začátku bylo jejím účelem hostit putovní výstavy a nabízet tak pestrý program mezinárodního významu. Během prvních osmnácti let zde bylo organizováno přes 170 výstav z oblasti umění, kulturní historie, vědy a techniky. Více na www.kah-bonn.de.

Tipy:

  • otevírací doba: Po – zavřeno, út- st - 10 – 21 hod., čt – ne – 10 – 19 hod
  • vstupné: 1–denní: od 5 Euro, 2-denní – od 6,5 Euro, rodinné vstupné (1 – 2 dospělí a nejméně 1 dítě do 17 let, děti do 6 let mají vstup zdarma) – 14 Euro, lístek Happy Hour – 5 Euro (platí 2 hodiny před koncem návštěvní doby).
  • doprava: do Bonnu se rychle a levně dostanete letecky např. s nízkonákladovou leteckou společností Germanwings. Z Prahy létají na letiště Kolín n.Rýnem/Bonn 7 dní v týdnu.                           Autor:JH