TRAVELNEWS.CZ

Styl

Západní Evropa se v turismu vrátila na předcovidová čísla, Česká republika zdaleka ne.

0image004Zatímco se západní Evropa stala opět vyhledávanou turistickou destinací a dosáhla v návštěvnosti téměř předcovidových čísel, Česká republika dalece zaostává. Především u mimoevropských turistů je vidět citelná ztráta zájmu, čímž v Česku trpí cestovní kanceláře, obchodníci nebo hotely. V létě by měla být otevřena první přímá letecká linka na Tchaj-wan. Nabízí se tak příležitost Českou republiku opět zatraktivnit.

Soumrak turismu v Česku. Vláda chce těžce zkoušené branži zasadit další ránu

zakharova rodkin_francesca_photo by alain hanelVláda zvažuje výrazné zvýšení sociálního pojištění OSVČ, což je špatná zpráva pro všechny malé živnostníky. Pro některá odvětví oslabená pandemií a růstem cen však tento krok může být i likvidační, varuje Česká unie cestovního ruchu.

Botanická zahrada v Troji nabízí přednášky pro veřejnost

0birnenkorb-mostviertel--dBotanická zahrada hl. m. Prahy připravila i na letošní rok cyklus oblíbených přednášek pro veřejnost. Celá sezóna roku 2023 se ponese v duchu Asie a tou je inspirována i většina přednášek. Prvním tématem bude stepní květena Kyrgyzstánu a přednášet bude kurátor trojské botanické zahrady Petr Hanzelka. Další témata se dotknou i ekologie a ochrany životního prostředí, seznámí s botanickými expedicemi do oblasti Asie nebo představí tradiční asijskou medicínu ájurvéda a léčivé rostliny.

Salon vín České republiky otevírá své brány veřejnosti

0birnenkorb-mostviertel--dValtice – Začátkem února se každoročně pro veřejnost otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Degustační expozici sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice bude možné v podzemí valtického zámku navštívit od pátku 3. února po celý letošní rok.

O veřejném prostoru by měli rozhodovat místní

8iigqblq4Menší obce, spolky, aktivní jedinci, podnikatelé a co nejvíce místních lidí. Ti všichni se mohou spojit a společně zažádat o grant v rámci programu Dokážeme víc, který podporuje sousedské projekty. Žádost mohou podat od 16. ledna do 13. března 2023, získat mohou až 500 000 Kč a na realizaci budou mít 18 měsíců.

Nehoda v zahraničí: Tipy, jak postupovat

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseNež vůbec vyrazíte, ověřte si stávající podmínky vašeho pojištění. Máte jen povinné ručení? Zjistěte limity pojistného plnění a jaké asistenční služby můžete využít a v jaké vzdálenosti od domova. Pokud máte pochybnosti, že je stávající povinné ručení dostačující, připojistěte se. Havarijní pojištění lze nyní sjednat i na kratší časový úsek, například na dobu jednoho měsíce. Do rizik určitě zahrňte připojištění čelního skla.

Blue Monday – nejdepresivnější den v roce jako realita i mýtus

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7jaTřetí lednové pondělí, známé jako Blue Monday, je již několik let považováno za nejdepresivnější den v roce. Ačkoli toto označení vzniklo původně jako chytrý marketingový tah, mnozí odborníci se shodnou, že právě polovina ledna není tím nejradostnějším obdobím roku. Proč máme splín právě nyní a jak bojovat se špatnou náladou uprostřed zimy?

Martin Dejdar a Sagvan Tofi utekli do Nassfeldu

c oetscher_weinfranz.atPro některé to může znít jako pohádka, i týden před Vánoci se však dá odpočívat. Své o tom ví i Martin Dejdar a Sagvan Tofi, kteří vzali celé rodiny a utekli předvánočnímu shonu na zasněžené vrcholky korutanských Alp, do lyžařského střediska v korutanském Nassfeldu, o kterém se říká, že je to středisko s nejvyšším počtem slunečných dnů v Alpách.

Slavnostní tabule inspirována Evropou

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7jaChuť není pouze výsadou aristokracie, dvorské kultury evropské, arabské nebo čínské minulosti, ani zcela novou záležitostí současných labužníků. V dějinách lidské společnosti patřil kalorický příjem mezi zcela zásadní téma. O to více si můžeme považovat doby dostatku, která rozvíjela i oblast gastronomie. A to i v otázkách lidové kultury, kam příprava pochutin, zcela jistě patří.

Strana 4 z 57