TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Berlín aneb metropole hledá novou tvář

Berlín aneb metropole hledá novou tvář

berlin-pictures-989Dnešní Berlín je městem světového formátu, leží v srdci starého kontinentu, je kreativní a pulzující jako nikdy předtím, je magnetem miliónů návštěvníků, metropolí velmi otevřené, mezinárodně orientované a pohostinné země. Reprezentuje nové Německo, jak jej svět dosud neznal.

Radostné, rozpustilé, někdy trochu drzé, tolerantní a s uvolněnou lehkostí. „Celý Berlín je jako obláček“: toto rčení je opět pravdivé, a dnes o to více, než kdy předtím.

Metropole evropské kreativity: od klasické po ztřeštěnou
Regentové přicházeli a odcházeli, ale Berlín zůstal a zažívá dnes, více než 20 let po pádu Berlínské zdi, nové, slavné časy. Hlavní město kreativity, ráj umělců ze všech končin světa, město scén, módy, designu, hudby – a tak dále a tak dále. I když je proces, kterým město prochází, nejplastičtěji a nejjasněji dokládá architektura, jako kupříkladu Postupimské náměstí, velmi odvážný a komplexní postmoderní monument, pak nový Berlín lze přece jen snad nejlépe charakterizovat kreativním klimatem, tvůrčím duchem, neukojitelnou a neklidnou vůlí tvořit a přetvářet. Tvůrčí byl Berlín odjakživa, ať za časů pruských králů nebo ve „zlatých 20. letech“; divadlo, tanec, literatura, kabaret, hudba, malířství – každá umělecká forma a umění všech forem utvářelo charakter města po desetiletí a staletí.

O zářných uměleckých a kulturních epochách dnes svědčí mj. sotva vyčíslitelný počet muzeí, z nichž mnohá najdete ve východní části města, nedaleko přepychového bulváru Pod lipami. Dnes je to ale opět trochu jinak; umění je všudypřítomné, díla více než 20 000 umělců upoutávají pozornost na veřejných prostranstvích a v bezpočtu zadních dvorů vyhledávaných, atraktivních městských částí jako Kreuzberg či Prenzlauer Berg, vystavená v dokonale stylizovaných galeriích, na stěnách domů i v alternativních uměleckých centrech.

A přesto je Berlín i ¨mimo autonomní umělecké formy jedním z nejnapínavějších a nejživějších center umění na světě: meetingy a veletrhy světového významu mají v Berlíně své místo i publikum. Ať už máte v plánu cokoliv: v Berlíně si vždy přijdete na své. S finanční stránkou si přitom vůbec nemusíte lámat hlavu. Berlín zůstal cenově výhodným, tak říkajíc poctivým městem s poctivými cenami. Nejpozději v okamžiku, kdy se u některého z nespočetných stánků s rychlým občerstvením zakousnete do berlínské národní pochoutky, legendárního currywurstu, to poznáte sami: Berlín a Berlíňané jsou ryzí povahy, bezprostřední a nekomplikovaní. Prostě k zamilování – a opětovné návštěvě.

Druhá tvář Berlína: řeky, jezera, pláže, lesy
I to je Berlín: klid, odpočinek a čirá relaxace. A to nejen v parcích vnitřních městských obvodů jako zoologické zahradě nebo zámeckém parku Charlottenburg. K odpočinkovým procházkám a túrám láká i největší německý městský lesík o celkové rozloze 29 000 ha. Na 360 kilometrech cest vedoucích podél břehů třinácti jezer a pěti řek se návštěvník, stále ještě na území města, ocitne v jiném světě, bez ruchu a shonu metropole. Právě jezera a okolní lužiny jsou překrásným přírodním rájem – od podlouhlého jezera Krumme Lanke a Wannsee, v podstatě široké zátoky řeky Havoly, až po největší berlínské jezero Müggelsee na jihovýchodě města.

Zdroj: Německá turistická centrála

berlin-brandenburg-gate