TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl 125. výročí vzniku automobilu: Kam za zážitky

125. výročí vzniku automobilu: Kam za zážitky

maserati birdcage

Zastávka v boxu v Tübingenu: Tady se rozzáří oči malých i velkých mužů, neboť vedle červeného veterána Porsche tu stojí i klasický modrý Mercedes. Oba jsou tak blízko, že se jich můžete dotknout, protože v muzeu „Boxenstop“ v Tübingenu nejsou žádné zábrany.

Návštěvníci se mohou dotýkat téměř 70 aut, motocyklů a jízdních kol a více než 1.000 hraček.

Toto soukromé muzeum automobilů v Bádensku- Württembersku toho hodně nabízí. Kdysi spolu Maserati 4 CL a Bugatti 37 jely o závod, dnes stojí v Boxenstopu svorně vedle sebe. Jednoválcové, dvouválcové nebo čtyřválcové motory zde prezentují také závodní motocykl MV Augusta, BMW, Honda, Ducati nebo Norton.

Mnohé z nich jsou ještě schopné jízdy. Větší návštěvníci obdivují veterány, menší si prohlížejí výstavu hraček. Mobilita nehraje roli ani zde. Na železničním modelu rachotí muzeem vlaky a smaltované cedule k tomu vytvářejí atmosféru jako před 50 lety.

Muzeum automobilů v hamburském Hafencity
Porsche je vůz snů, jehož vývoj začal již ve třicátých letech, kdy k výrobě automobilů téměř neoddělitelně patřil průkopnický duch a smysl pro dobrodružství. Muzeum aut „Prototyp“ v Hafencity Hamburk je věnováno sportovním vozům a raritám. Těžiště tvoří vozidla a konstrukce značky Porsche.

Do minulosti návštěvníky přenesou historky o legendárních závodnících a jejich autech. Vrcholy a tragické okamžiky závodní historie tu přibližují originály vozidel. Umělecké prostředí muzea podtrhují výstavy, například děl fotografů závodního sportu Horsta Baumanna a Rainera Schlegelmilcha. Aktivní mohou být i sami návštěvníci.
V suterénu památkově chráněné továrny, v níž je muzeum umístěno, je větrný kanál, kde se mohou milovníci motoristického sportu přesvědčit, jak působí vítr na vozidla. Sbírka muzea má pro každého něco – ať jsou to aerodynamické závodní saně nebo automobil se skříňovou karosérií.
Ruční práce ve Skleněné manufaktuře v Drážďanech


Ruční práce de luxe: V hlavním městě země Sasko Drážďanech vzniká „Phaeton“, vlajková loď Volkswagenu špičkové třídy. Návštěvníci u toho mohou být „živě“. Přímo u Velké zahrady stojí Skleněná manufaktura, v níž zájemci vidí, kolik ruční práce se skrývá v takovém autě. Diváci mohou sledovat, jak se montují vozidla a co je ve výrobě aut „svatba“ - totiž když se spojí dohromady motor a karosérie. Návštěvníci mohou zažít celý výrobní proces.

Zájemci tak poznají napínavý příběh vzniku Phaetona od poradenství zákazníkům přes montáž a meziskladování až po expedici vozidla. Skleněná manufaktura je součástí kulturního života Drážďan. Tento výrobní provoz, který se nachází uprostřed města, je mekkou automobilových fanoušků stejně jako zájemců o techniku.

Co hýbe lidmi ve Wolfsburgu

Autostadt ve Wolfsburgu svádí dohromady lidi a techniku. Jeho tématem je„Lidi, auta, a co jimi hýbe“. V dolnosaském Autostadtu se tímto způsobem představují milníky historie automobilu. Směsice výstav a akcí se současně zaměřujena dospělé, mládež a děti. Konají se zde například autorská čtení – Christoph Maria Herbst se svou knihou „Ich leg´dann mal ab“, která pojednává o mobilitě na vodě. Kromě toho tu jsou workshopy pro rodiče. Děti a mládež se učí vařit jídla v kursech s profesionály z Mövenpicku. Chléb a pizza se upečou snadno a účastníci si pak také pochutnají.