TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Tyrolsko: Tradiční byliny a jejich účinky

Tyrolsko: Tradiční byliny a jejich účinky

chli

V jarní přírodě se pomalu vše probouzí, květiny, stromy, keře a bylinky začínají rozkvétat a dělit se nejen o svou krásu, ale i užitek. Voňavá Majoránka, uklidňující Meduňka, ale i Šalvěj a Měsíček. Jak s nimi naložit? Dejte na rady pravých a zkušených statkářů z Jižního Tyrolska a naučte se byliny správně využívat. Pravidelná dávka bylinných čajů může posloužit jako báječná prevence těla i ducha, udělejte si nový zdravý rituál.

Připravit si můžete doma také třeba poctivou měsíčkovou mast, která má univerzální využití téměř na jakékoliv kožní neduhy.

Dny se prodlužují, a slunce probouzí přírodu včetně léčivých bylin na zahrádkách, ale i horských pastvinách a loukách. Sběr bylin i zdravotní procházka může být relaxem pro každého a tak pokud vám to možnosti dovolují, připravte si bylinkové zásoby. Vypěstované ale i divoké byliny můžete využít jako aromatické směsi do kuchyně, bylinné soli, čaje a především v kuchyni, kde jsou nezbytné k dochucení domácích lahodných jídel.

Tradiční byliny a jejich účinky

Měsíček je přírodním antibiotikem, ničí viry a bakterie, čistí rány a zabraňuje infekcím. Nejsnadněji jej můžete využít v čajích. Pečuje jedinečně o důležité orgány, podporuje produkci jater, žlučníku a předchází zánětům trávicího ústrojí. Mnoho hospodářů z něj vyrábí krémy a mastičky. Pomáhají buňkám regenerovat a urychluje proces hojení. Použít můžete měsíček téměř na veškerá kožní onemocnění včetně popálenin, ekzémů a při hojení jizev.

Kopřiva poslouží jako vynikající jarní antioxidant proti únavě a jarní depresi. Kopřivový vývar pomáhá i na vyrážky a bolesti hlavy. A zároveň už i starší generace znaly její léčivé schopnosti, které posilují kvalitu vlasů a zabraňují jejich vypadávání.

Šalvěj má antibakteriální účinek, a proto pití silného šalvějového čaje s medem významně pomáhá proti kašli a nachlazení.

Čaj z listů Meduňky

je známý především pro své uklidňující účinky a jako dokonalý pomocník při problémech se spánkem. Postup a recept na měsíčkovou mast od rodiny farmářů z Pflegerhofu

Co budete potřebovat: 200 g usušeného měsíčku, 200 g slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena, 30 – 40 g včelího vosku, TETRA plenu, vyčištěné a vyvařené kelímky na mast

Je důležité pro přípravu použít usušený a ne čerstvý měsíček, jinak by v masti zůstaly zbytky vody, které by snížily její skladovatelnost.

Postup: Ponořte 200 g usušeného měsíčku do 200 g slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena a nechte 2 týdny na teplém místě odpočívat (ne na slunci). Poté směs zahřejte ještě spolu s 30 – 40 g nastrouhaného včelího vosku (maximálně na 50 stupňů Celsia), dokud se vločky včelího vosku úplně nerozpustí. I hned poté vše prolisujte ještě za tepla skrz jemné plátno (nejlepší je TETRA plena) do předem připravených kelímků na mast. Takto zpracovanou měsíčkovou mast je možné uchovávat na chladném místě dlouhou dobu. Pokud připravíte měsíčkovou mast na základě vepřového sádla její trvanlivost může být jen 3-4 měsíce.

Statky Roter Hahn v Jižním Tyrolsku se zaslouženě stávají místem pro příjemný relax. Napomáhá tomu právě i nádherná a čistá krajina bohatá na léčivé bylinky. Hospodáři se na vás budou těšit a velmi rádi se s vámi podělí o svá moudra a rodinná tajemství. Provedou vás po horských pastvinách či po své vlastní zahrádce, a prozradí vám, jak a které bylinky nejlépe využít v kuchyni nebo v alternativní medicíně. Domů si tak vedle zážitků odvezete i cenné rady, které se dědí z generace na generaci.