TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Španělsko: negativní text na COVID-19 podmínkou vstupu do Španělska

Španělsko: negativní text na COVID-19 podmínkou vstupu do Španělska

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

MZV ČR upozorňuje české občany, že s účinností od 23. 11. 2020 bude po všech cestujících přijíždějících do Španělska požadován negativní PCR test na Covid-19, netýká se pozemní dopravy. Pro příjezd na Kanárské ostrovy je negativní test vyžadován již od 14. 11. 2020.

Negativní výsledek testu se vyžaduje od všech osob, které  přijíždějí do země letecky či po moři z rizikových oblastí. ČR je aktuálně mezi rizikové oblasti zařezena na základě tzv. "semaforu", založeného na údajích Evropského centra pro kontrolu nemocí (ECDC). V případě letecké dopravy do Španělska musí cestující na letišti po příletu předložit také QR kód doručený v návaznosti na vyplnění elektronického sanitárního formuláře (výjimečně lze použít papírovou variantu formuláře).    Požadavek na test neplatí pro osoby zdržující se pouze v tranzitním prostoru španělského letiště s navazující cestou do jiné země. U pozemní dopravy se formulář také nepožaduje.

Podrobnosti k testům: tyto je nutné podstoupit v zemi původu cestovatele, při příjezdu nesmí být starší než 72 hodin. V rámci sanitárního dotazníku se údaj o negativním výsledku testu musí vyplnit a může dojít k namátkové kontrole testu. Španělské úřady vyžadují, aby se jednalo o originál v tištěné nebo elektronické verzi, vyhotovený ve španělském nebo anglickém jazyce. Doklad musí alespoň obsahovat celé jméno osoby, číslo osobního/cestovního  dokladu, datum absolvování testu, údaje o testující instituce a využité technice testování, negativní výsledek. V případě, že výsledek testu při kontrole předložen nebude, bude osoba na letišti podrobena antigenovému testu a bude jí uložena finanční sankce. Součástí kontroly při příletu či příjezdu po moři je též změření tělesné teploty (max. 37,5 °C).“

Podrobnosti k testům při cestách na Kanárské ostrovy na webu velvyslanectví ČR v Madridu.

Od 25. října 2020 platí na území celého Španělska nouzový stav (Estado de Alarma) v trvání šesti měsíců tj. do 9. května 2021. S výjimkou Kanárských ostrovů je na celém státním území aplikován noční zákaz vycházení. Informace jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách velvyslanectví ČR v Madridu.